«Σταθερή επιδημιολογική επιβάρυνση» ήταν η «διάγνωση» των ειδικών, χθες κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, για την κατάσταση της χώρας μας σε ό,τι αφορά την επίπτωση του κορωνοϊού τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, η οποία σηματοδοτήθηκε και από την εφαρμογή νέου, σκληρού, στοχευμένου «απαγορευτικού» σε μεγάλες περιφέρειες και δήμους της επικράτειας.

Η «επιβάρυνση» αποτυπώνεται και στο σύστημα υγείας, καθώς ο αριθμός των νοσηλευομένων κινείται σε οριακά επίπεδα που παραπέμπουν στις ημέρες της επιδημίας στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου. Χθες στην Αττική εισήχθησαν άλλοι 129 νέοι ασθενείς (σε σύνολο 254 σε όλη τη χώρα), και ήταν διαθέσιμες μόλις το 17% των κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), με τους ειδικούς της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων να είναι απαισιόδοξοι για την ερχόμενη εβδομάδα αναμένοντας αύξηση της πίεσης στο ΕΣΥ και ιδίως στις ΜΕΘ, με περισσότερους διασωληνωμένους. Επιπλέον, αστάθμητος παράγοντας αποτελεί η «Μήδεια», το καιρικό φαινόμενο που θα κυριαρχήσει τις επόμενες ημέρες, συμβαλλοντας στον συγχρωτισμό και την αύξηση των περιστατικών μόλυνσης με κορωνοϊό.

Τα διαγνωσμένα ενεργά κρούσματα αγγίζουν τα 10.000, με τα μισά να εντοπίζονται στην Αττική, ωστόσο ο πραγματικός αριθμός των φορέων, αν συμπεριληφθούν και οι ασυμπτωματικοί ασθενείς, εκτιμάται αρκετά μεγαλύτερος.

Για μια ακόμη ημέρα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε χθες υψηλό αριθμό νέων κρουσμάτων, 1.410, με περισσότερα από τα μισά, τα 762 νέα κρούσματα να επιβεβαιώνονται στην Αττική. Μάλιστα, στο λεκανοπέδιο η επιδημία κινείται ανεξέλεγκτα στις περιοχές του Δυτικού Τομέα και του Πειραιά, όπου η αύξηση των κρουσμάτων συνεχίζεται και είναι σημαντική σε νεαρά άτομα ιδιαίτερα, με ενδιάμεση ηλικία των 40 ετών, παρά το πλέγμα των περιορισμών.

Στην Αττική, όπως είπε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθήνας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, ο αριθμός των διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα εξακολούθησε να δείχνει σημεία σημαντικής αύξησης σε ποσοστό 20%-30%, το οποίο ωστόσο είναι σαφώς μικρότερο από το 50% που παρατηρήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό δείχνει ότι τα ήπια επιδημιολογικά μέτρα που λήφθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες, έχουν ήδη δείξει αποτελεσματικότητα και έχουν επιβραδύνει την επέκταση της επιδημίας.

Την πρώτη τετράδα των επιβαρυμένων περιοχών συμπληρώνουν η Θεσσαλονίκη, με 128 κρούσματα, η Αχαϊα με 95 και η Εύβοια με 56 κρούσματα – στην τελευταία εντοπίζεται εξαιρετικά αυξημένο φορτίο στη Χαλκίδα, με τετραπλάσιο αριθμό νέων κρουσμάτων σε σχέση με το μέσο όρο της επικράτειας, που παρασύρει και την όμορη Βοιωτία.

Επίσης, στη Θεσσαλονίκη η επιδείνωση της επιδημίας προχώρησε σε επίπεδα πάνω από 20% με τάσεις σταθεροποίησης, ενώ αναμένεται τις επόμενες ημέρες ήπια αύξηση στις νοσηλείες.

«Η επιδημιολογική εικόνα της επικράτειας εμφανίζει μια σταθερή επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου, με συνεχιζόμενη αύξηση του κυλιόμενου μέσου των 7 ημερών σε 1.147 κρούσματα ανά μέρα από τα 842 που ήταν ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων στις 3 Φεβρουαρίου» είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθήνας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι τα 43 έτη. Επιπλέον, η νοσηρότητα είναι αυξημένη στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 20 και 60 ετών, δηλαδή στους πολίτες με τη μεγαλύτερη κινητικότητα, εκτίμησε η ειδικός.

Ωστόσο, έχουν υποχωρήσει οι νέες διαγνώσεις στην ηλικιακή ομάδα των 65 και άνω σε πανελλαδικό επίπεδο, γεγονός που αποτυπώνεται στις νοσηλείες και μειώνει τη νοσηρότητα και τη θνητότητα.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Διαβάστε ακόμη:

Επιδοτήσεις έως 55% για τη δημιουργία ή τον εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων

ΥΠΕΝ: Στην τεχνολογία της αεριοποίησης αναζητούνται οι λύσεις για παραγωγή ενέργειας από απορρίμματα

Το «αντίο» του Γκρίσιν και το μετέωρο βήμα της Deutsche Aeolia