Ελλάδα

Βρούτσης: Με 127 νέους επιθεωρητές θα ενισχυθεί το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας

  • newsroom


Αναβάθμιση του εξοπλισμού με νέα τεχνικά μέσα -

«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έχει αποδείξει έμπρακτα την προσήλωσή της στη νομιμότητα στην αγορά εργασίας, μέσα από την ενεργή στήριξη του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, τη συνεχή αναβάθμιση του αυτόνομου ρόλου του Επιθεωρητή και τη σταθερή ενίσχυση στο έμψυχο δυναμικό του σώματος», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, «ήδη από τον Νοέμβριο 2019 έως το τέλος Μαΐου 2020, στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας έχουν τοποθετηθεί 52 νέοι υπάλληλοι με την ολοκλήρωση του Α΄ κύκλου κινητικότητας. Παράλληλα, αναμένεται να οριστικοποιηθεί το προσεχές διάστημα η διαδικασία πρόσληψης, μέσω ΑΣΕΠ, 53 νέων θέσεων (ΠΕ, ΤΕ) μόνιμου προσωπικού.

Τέλος, στο πλαίσιο του προγραμματισμού προσλήψεων έτους 2021, έχουν εγκριθεί για το Σ.ΕΠ.Ε. επτά θέσεις, ενώ, μέσω του Β΄ κύκλου κινητικότητας, θα καλυφθούν επιπλέον 15 νέες θέσεις. Συνολικά, λοιπόν, το διάστημα 2020-2021, το Σ.ΕΠ.Ε. θα έχει ενισχυθεί με 127 νέους εξειδικευμένους επιθεωρητές».

Αναβάθμιση του εξοπλισμού – Νέα τεχνικά μέσα

Εκτός από την ενίσχυση του Σ.ΕΠ.Ε. με εξειδικευμένο στελεχιακό δυναμικό, το υπουργείο Εργασίας σημειώνει ότι προχωράει για πρώτη φορά και στον εξοπλισμό των επιθεωρητών του Σ.ΕΠ.Ε. με 500 ειδικές φορητές συσκευές (tablets), προκειμένου να αναβαθμίσει και να διευκολύνει την επιχειρησιακή ετοιμότητά τους, βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα του ελεγκτικού έργου τους.

Το Πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ»

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «μέσα από τη δημιουργία του Πληροφοριακού Συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ 1”, στο οποίο έχουν πρόσβαση οι Επιθεωρητές του Σ.ΕΠ.Ε., αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά και στη ρίζα τους τα φαινόμενα της αδήλωτης, ανασφάλιστης και υποδηλωμένης εργασίας.

Το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», που δημιουργήθηκε στο υπουργείο Εργασίας το 2013, αποτελεί ασπίδα για τους εργαζόμενους και τις συνεπείς επιχειρήσεις, καθώς, στο πλαίσιο των στοχευμένων ελέγχων που διενεργούνται συνεχώς, οι ελεγκτές αξιοποιούν πλήρως τα στοιχεία του Π.Σ. “ΕΡΓΑΝΗ” για κάθε εργαζόμενο (απασχόληση, ωράρια, υπερωρίες).

Τα νέα τεχνικά μέσα (tablets), που θα τους διαθέσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καθώς και η επερχόμενη αναβάθμιση του Π.Σ. “ΕΡΓΑΝΗ 1” σε “ΕΡΓΑΝΗ 2”, θα επιτρέψει στους ελεγκτές τον ταχύ, ασφαλή, αποτελεσματικό και, κυρίως, επιτόπιο έλεγχο των στοιχείων του εργαζομένου στην επιχείρηση την ώρα του ελέγχου.

Παράλληλα, αξιοποιώντας πλήρως τις εφαρμογές του ΟΠΣ ΣΕΠΕ και λαμβάνοντας τα στοιχεία απασχόλησης της επιχείρησης από το Π.Σ. “ΕΡΓΑΝΗ”, ο κάθε Επιθεωρητής θα μπορεί να διαμορφώσει επιτόπου, ηλεκτρονικά το δελτίο ελέγχου, εισάγοντας τα ευρήματά του τη στιγμή του ελέγχου και όχι με την επιστροφή του στο γραφείο του.

Ακολούθως, το δελτίο ελέγχου θα μπορεί να το στείλει ηλεκτρονικά στο λογαριασμό του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του εργοδότη και όχι χειρόγραφα.

Με αυτόν τον τρόπο, καταργείται η κλασική ταχυδρομική αποστολή του προστίμου στον εργοδότη, μειώνονται τα διοικητικά και οικονομικά βάρη της υπηρεσίας τους και οι ελεγκτές επικεντρώνονται στο ουσιαστικό ρόλο τους: στον επιθεωρητή των εργασιακών σχέσεων/ασφάλειας και υγείας στην εργασία.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, δήλωσε: «Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας αναβαθμίζεται, εκσυγχρονίζεται και δυναμώνει ακόμη περισσότερο. Όλες οι διοικητικές διαδικασίες ψηφιοποιούνται σταδιακά και οι Επιθεωρητές θα έχουν online πρόσβαση στα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου και του ΣΕΠΕ (ΕΡΓΑΝΗ και ΟΠΣ ΣΕΠΕ) και, συνεπώς, πλήρη εικόνα της επιχείρησης και των εργαζομένων κατά τη στιγμή ακριβώς της διεξαγωγής των επιτόπιων ελέγχων.

Με αυτόν τον τρόπο, αναβαθμίζεται κατακόρυφα η επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα των ελέγχων και το λειτουργικό έργο των Επιθεωρητών, ενώ με την επιτόπια καταχώριση και ηλεκτρονική κοινοποίηση των δελτίων ελέγχου απελευθερώνεται πολύτιμος διοικητικός χρόνος και εξοικονομούνται σημαντικοί πόροι.

Στην αποτελεσματικότητα του ΣΕΠΕ θα συντελέσει σημαντικά και η επερχόμενη αναβάθμιση του Π.Σ. “ΕΡΓΑΝΗ 2” (ψηφιακό ωράριο, κάρτα εργαζομένου, κτλ), καθώς οι έλεγχοι πλέον στην αγορά εργασίας θα είναι στοχευμένοι και θα διασταυρώνονται ηλεκτρονικά αμέσως.

Παράλληλα, στο διάστημα 2020-2021, το ΣΕΠΕ θα έχει ενισχυθεί με 127 νέους εξειδικευμένους επιθεωρητές. Σήμερα, προχωράμε και στη διάθεση 500 ειδικών tablets για τους επιθεωρητές για την ποιοτική αναβάθμιση του έργου τους.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με ιδιαίτερη ένταση και προσήλωση για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και των καταχρηστικών πρακτικών εκ μέρους ορισμένων εργοδοτών και τη συνεπή εφαρμογή τόσο των γενικών διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας όσο και των έκτακτων μέτρων αποτροπής διάδοσης του κορονοϊού στους εργασιακούς χώρους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ