(Τελευταία ενημέρωση 16:00)

Το τελευταίο «αντίο» στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο απηύθυνε η οικογένειά του αλλά και μέλη βασιλικών οικογενειών, σε τελετή που τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος λίγο πριν τις 16:00 στο Τατόι. Η τελετή έπειτα από αίτημα της οικογένειας έγινε μακριά από τις κάμερες.

Λίγο μετά τις 16:00 οι καλεσμένοι άρχισαν να αποχωρούν από το σημείο της ταφής, για να μεταβούν στη Μεγάλη Βρεταννία για να γευματίσουν.

Νωρίτερα, οι γιοι, Παύλος, Νικόλαος, Φίλιππος και τα εγγόνια του μετέφεραν το φέρετρο με τη σορό του στους ώμους, τόσο στη διαδρομή από τη νεκροφόρα προς το παρεκκλήσι της Αναστάσεως, όσο και από το παρεκκλήσι στο σημείο που βρίσκονται οι βασιλικοί τάφοι.

Μέσα στο παρεκκλήσι, τελέστηκε τρισάγιο, ενώ τα μέλη της οικογένεας του τέως βασιλιά, γονάτισαν στη λήξη της τελετής. Λίγο νωρίτερα, το τελευταίο «αντίο» απηύθυναν η αδερφή του, Ειρήνη, ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε και η σύζυγός του Λετίσια, ο επίτιμος βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος που έφτασε υποβασταζόμενος και οι κόρες του.

Στο Τατόι έφτασε κονβόι τουλάχιστον 40 αυτοκινήτων, που κατευθύνθηκε στον ναό της Αναστάσεως για το τρισάγιο. Πέραν της οικογένειας, στο σημείο βρέθηκαν και επίσημοι προσκεκλημένοι αλλά και στενοί φίλοι του εκλιπόντος.

Η σορός του  τέως βασιλιά Κωνσταντίνου μεταφέρθηκε με αυτοκινητοπομπή, από τη Μητρόπολη Αθηνών και κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Πέραν της νεκροφόρας και της οικογένειάς του, στο σημείο της ταφής κατευθύνθηκαν οι ξένοι βασιλείς, που ήρθαν στην Αθήνα για την ταφή του.

Η ταφή του τέως βασιλιά έγινε στα βασιλικά κοιμητήρια, δίπλα στους τάφους των γονέων του, Παύλο και Φρειδερίκη, κάτι που ήταν και επιθυμία του. Στον χώρο βρέθηκαν από νωρίς το πρωί και πολίτες.

Νωρίτερα, η εξόδιος ακολουθία έγινε στη Μητρόπολη Αθηνών, με εμφανή τη συγκίνηση στα μέλη της οικογένειάς του.

Τελευταία και συνοδευόμενη από τη Μαρί Σαντάλ, έφτασε στη Μητρόπολη εμφανώς συγκινημένη η Άννα – Μαρία, που χαιρέτισαν, με τον Παύλο, τους συγκεντρωμένους. Λίγο νωρίτερα, στην εκκλησία βρέθηκαν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

«Κωνσταντίνε, Μεγαλειότατε, βασιλιά πατέρα μου», ξεκίνησε ο γιος του Παύλος στον επικήδειό του. «Δεν είναι αυτό το τέλος πατέρα, θα ζεις πάνω μέσα στην καρδιά μας, όπως συμβαίνει σε κάθε οικογένεια που χάνει ό,τι πολύτιμο έχει κάποιος στη ζωή του. Στερήθηκες πολύ νέος τον πατέρα σου, τον αείμνηστο βασιλέα Παύλο, τον παππού μου. Τήρησες όμως την παρακαταθήκη του» ανέφερε ο Παύλος στον επικήδειό του.  «Δόξασες τη χώρα με το Χρυσό Μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960. Έδωσες τιμή στην πατρίδα μας. ήταν μια μάχη του νου», είπε, προσθέτοντας,  ότι δεν θέλησε να παραμείνει στη θέση του, χύνοντας αίμα.

Λίγο μετά τις 11:3ο στη Μητρόπολη έφτασαν υποβασταζόμενος ο επίτιμος βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος, που ήρθε από το Άμπου Ντάμπι με τη σύζυγό του και αδελφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, βασίλισσα Σοφία και τις δύο κόρες τους Έλενα και Βικτόρια – Φεντέρικα. Ο Νικόλαος βγήκε έξω από την εκκλησία για να τους υποδεχθεί. Στην εκκλησία βρέθηκε και ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε με τη βασίλισσα Λετίσια, που έγιναν δεκτοί στα σκαλιά από τον Παύλο, όπως και η πριγκίπισσα Άννα της Βρετανίας. 

Πλήθος πολιτών συγκεντρώθηκε στο Τατόι για την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου. Από τον κόμβο της Βαρυμπόμπης στην Εθνική Οδό έως και την είσοδο των κτημάτων του Τατοΐου τα μέτρα ασφαλείας από το πρωί ήταν δρακόντεια.

 

 

Διαβάστε και δείτε φωτογραφίες στο protothema.gr