Ο Μαραθώνιος της Αθήνας δεν αποτελεί μονάχα ένα αθλητικό γεγονός. Είναι μια διοργάνωση – κομμάτι της κοινωνίας, της ιστορίας, του πολιτισμού και της οικονομίας. Αποτελεί ένα γεγονός εθνικής σημασίας με πολύ μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις.

Εφέτος, μάλιστα, είναι μια χρονιά – ορόσημο για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο που συμπληρώνει 40 χρόνια. Έτσι, όσοι συμμετάσχουν σε αυτόν, είτε τρέχοντας κάποια από τις διαδρομές (5, 10, Universities Night Run ΟΠΑΠ ή 42 χιλιόμετρα), είτε χειροκροτώντας τους δρομείς που τερματίζουν στο Καλλιμάρμαρο, θα γίνουν μέρος της ιστορίας. Οι συμμετοχές στον εφετινό, επετειακό Μαραθώνιο ξεπερνούν τις 60.000, με δρομείς από 140 χώρες.

Για ακόμη μια χρονιά, ο ΟΠΑΠ συμβάλλει καθοριστικά στην πραγματοποίηση του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος της χώρας μας, αφού αποτελεί τον Μεγάλο Χορηγό του Αυθεντικού Μαραθωνίου αλλά και του ΣΕΓΑΣ.

Δείτε παρακάτω τις επιδράσεις του Αυθεντικού Μαραθωνίου σε αριθμούς, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΣΕΓΑΣ:

Το τετραήμερο των εκδηλώσεων στην Αθήνα η πληρότητα στα ξενοδοχεία της πόλης αγγίζει το 97%. Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια, μαζί με κάθε δρομέα έρχονται στην Αθήνα επιπλέον, συνοδευτικά άτομα με αποτέλεσμα το σύνολο των επισκεπτών από το εξωτερικό να αγγίζει τις 45.000.

Τα έσοδα της Αττικής από το τετραήμερο των εκδηλώσεων φτάνουν τα 45.000.000 ευρώ.

Εντυπωσιακοί είναι και οι αριθμοί που προκύπτουν από την ΟΠΑΠ Marathon Expo. Συνολικά, 180 εκθέτες παρουσιάζονται στο κοινό από την Τετάρτη μέχρι το Σάββατο στην μεγαλύτερη αθλητική έκθεση της χώρας, που γίνεται στις εγκαταστάσεις του Ταε Κβο Ντο.
Οι 90.000 επισκέπτες που περνάνε την πύλη του εκθεσιακού κέντρου κάνουν αγορές που αγγίζουν τις 900.000 ευρώ, ποσό που καταλήγει στην ελληνική αγορά και κατ΄ επέκταση στην ελληνική οικονομία.

Συνολικά τρεις τόνοι σε ρούχα και παπούτσια ανακυκλώνονται στη διάρκεια του πενταημέρου στους ειδικούς κάδους τόσο στην έκθεση, όσο και στη διαδρομή.

Εξίσου σημαντική για το περιβάλλον είναι και η ανακύκλωση 500.000 πλαστικών μπουκαλιών, που χρησιμοποιούνται στη διάρκεια των αγώνων, ενώ κατά μήκος της διαδρομής υπάρχουν 400 κάδοι ανακύκλωσης.

Η επιτυχία της διοργάνωσης δεν θα μπορούσε να είναι τόσο μεγάλη δίχως την καθοριστική συνδρομή των 4.500 εθελοντών. Άνθρωποι όλων των ηλικιών δηλώνουν κάθε χρόνο συμμετοχή προκειμένου να συμμετάσχουν στο εθελοντικό πρόγραμμα του Μαραθωνίου Αθήνας και να γίνουν κομμάτι της ιστορίας μιας σπουδαίας διοργάνωσης.

Το γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα ανέλαβε την παραγωγή 70.000 τσαντών για όλους τους συμμετέχοντες, από αποκλειστικά ανακυκλωμένο υλικό με τεράστιο όφελος από τη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος.

Το ραντεβού για τη μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού, που διοργανώνεται από τον ΣΕΓΑΣ, δίνεται το Σαββατοκύριακο 11 και 12 Νοεμβρίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Διαβάστε ακόμη

Πόλεμος στο Ισραήλ: Εκτοξεύει τις τιμές στο πετρέλαιο – Φόβοι για επέκταση της σύγκρουσης (γράφημα)

Eurostat: Βουτιά στο 2,4% για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα – Πτώση στο 4,3% στην Ευρωζώνη

DBRS: Πρωταθλήτριες Ευρώπης οι ελληνικές τράπεζες στα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια (γραφήματα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ