Μια ιδιαίτερη χρονιά με αυξημένο κόστος ενέργειας και καυσίμων, χαρακτήρισε το 2022 ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων, Α. Σιάμισιης, τονίζοντας ότι η κρίση είναι πολυπαραγοντική και δεν οφείλεται μόνο στον πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για αυτό χρειάζεται αντοχή και υπομονή.

Μιλώντας στην τακτική γενική συνέλευση των μετόχων είπε ότι οι επιχειρήσεις πετρελαιοειδών έχουν μηδαμινή ευελιξία παρεμβάσεων στην αγορά (κάτω από 5%) καθώς το 90% της τιμής των καυσίμων οφείλεται στο διεθνές κόστος του προϊόντος και στους φόρους.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, αφήνοντας σαφείς αιχμές εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής στο θέμα της διαχείρισης των κερδών που προέκυψαν κατά την διάρκεια της κρίσης.

Όπως σημείωσε, παρατηρείται μια πολύ μεγάλη πίεση στον τομέα του ηλεκτρισμού και πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η παράμετρος της επάρκειας, πριν αποφασίσει κανείς να στραφεί κατά των εταιρειών που παράγουν ενέργεια ή το δημόσιο να αποφασίσει την φορολόγησή τους.

Μίλησε για ένα κόστος που δεν αποτελεί μία τοπική υπόθεση αλλά κουβαλάει τις επιπτώσεις των διεθνών αγορών. «Είναι ένα κόστος που θα πρέπει να δεχτούμε και να κατανοήσουμε την επιλογή μας να πάμε προς μία πιο πράσινη οικονομία».

Θα χρειαστεί όπως είπε, «να υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες και η κατάλληλη στήριξη ούτως ώστε να μπορέσουμε να κρατήσουμε το σύστημα ζωντανό και την κοινωνία ούτως ώστε να μπορέσουμε όλοι μαζί να περάσουμε αυτή την δύσκολη περίοδο».

Αναφερόμενος μάλιστα στην Elpedison που αποτελεί την θυγατρική του ομίλου στην παραγωγή και την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, είπε ότι είναι μια επιχείρηση που δεν έχει δώσει ούτε 1 € μέρισμα στους μετόχους μέσα σε μια 20ετία λειτουργίας. Πέρσι όπως αναφέρθηκε η εταιρεία είχε μια πολύ θετική πορεία που οφείλεται στην αύξηση του μεριδίου αγοράς με περίπου 300.000 πελάτες.

Στον τομέα του ηλεκτρισμού η διοίκηση των ΕΛΠΕ σημείωσε ότι η εκτίναξη των τιμών έχει επιβαρύνει με πρόσθετο κόστος 150 εκατομμυρίων ευρώ την εταιρεία κατά την περσινή χρονιά. Ο κ. Σιάμισιης αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στις υπόλοιπες δραστηριότητες, λέγοντας ότι ολοκληρώνεται η συμφωνία για την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών, η οποία θα επιτρέψει στην εταιρεία την επιστροφή έκτακτου μερίσματος σε ποσοστό 50% στους μετόχους ίσο με 130 εκ. ευρώ.

Το μέρισμα που θα διανείμει για το 2021 θα είναι ύψους 0,4 ευρώ ανά μετοχή, εκ των οποίων έχει ήδη καταβληθεί ως προμέρισμα το 0,3 ευρώ από τον περασμένο μήνα.

Ο κ. Σιάμισιης ανακοίνωσε ότι προς τα τέλη Ιουλίου, αρχές Αυγούστου αναμένεται να συγκληθεί νέα έκτακτη Γενική Συνέλευση που θα εγκρίνει τη νέα εταιρική ταυτότητα του ομίλου, η οποία θα ανακοινωθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε ακόμη:

Νέο ρεκόρ 11,3% για τον ετήσιο πληθωρισμό – Άλμα 12% στα τρόφιμα

Σερβιτόροι… γιοκ: Η νέα κρίση που ταλανίζει την οικονομία

Volterra: Έκλεισε το deal με την ΔΕΗ – Διατηρεί τον τομέα της προμήθειας