«Μαύρο καλοκαίρι»: Έτσι χαρακτηρίζουν οι ντόπιοι τις σφοδρές πυρκαγιές που έπληξαν την Αυστραλία το διάστημα 2019-2020, οι οποίες άφησαν πίσω τους νεκρούς και σάρωσαν στο πέρασμά τους περιουσίες κατακαίγοντας πράσινους πνεύμονες.

Η παρατεταμένη ξηρασία στην Ανατολική Αυστραλία, οι υψηλότερες από το μέσο όρο θερμοκρασίες για μεγάλη χρονική περίοδο και η εκδήλωση ξηρών καταιγίδων πυροδότησαν μια σειρά από καταστροφικές πυρκαγιές που ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2019 και συνεχίστηκαν μέχρι τον Μάρτιο του 2020.

Οι επιπτώσεις σε κοινωνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό επίπεδο ήταν τεράστιες, με την Νέα Νότια Ουαλία να καλείται να επουλώσει τις πληγές της αφού εκεί παραδόθηκε στις φλόγες η μεγαλύτερη έκταση στην ιστορία των πυρκαγιών, με περισσότερα από 11 εκατ. εκτάρια γης να έχουν γίνει στάχτη.

Παρά τις οργανωμένες υπηρεσίες και την κρατική προετοιμασία, παρουσιάστηκαν κενά πριν και κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών, τα οποία αποδίδονται από ειδικούς εν μέρει στην κλιματική αλλαγή με αποτέλεσμα η ανάκαμψη και ανοικοδόμηση των πυρόπληκτων κοινοτήτων να αποτελεί σημαντική πρόκληση.

Η τουριστική βιομηχανία σε εθνικό επίπεδο υπέστη σοβαρό πλήγμα ύψους 2,8 δισ. αυστραλιανών δολαρίων στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας (ξενοδοχειακές μονάδες, μεταφορά ανθρώπων και προϊόντων κ.α.) με σχεδόν 7.300 θέσεις εργασίας να έχουν χαθεί σε όλη τη χώρα.

Περίπου 1,7 δισ. αυστραλιανά δολάρια ήταν οι άμεσες απώλειες για την τουριστική βιομηχανία, οι οποίες προκάλεσαν τη μεγαλύτερη πτώση της παραγωγής της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύθηκε στο Economics of Disasters and Climate Change και εστίασε στις συνέπειες στην εφοδιαστική αλυσίδα του τουρισμού, αποτυπώνουν την εικόνα του μέλλοντος όχι μόνο για την Αυστραλία, αλλά και για άλλες χώρες που είναι ευάλωτες σε τέτοιου είδους καταστροφές.

Οι ερευνητές κατέληξαν ότι παρότι οι πυρκαγιές έπληξαν σοβαρότερα την ανατολική ακτή της Αυστραλίας, ο αντίκτυπος από τις απώλειες στον τουρισμό ήταν εθνικός και αισθητός σε όλη την οικονομία.

«Ο τουρισμός είναι ζωτικής σημασίας βιομηχανία για την Αυστραλία. Πριν από τις πυρκαγιές του 2019, οι στατιστικές έδειχναν ότι στις αγροτικές περιοχές το 8%, δηλαδή σχεδόν ένας στους 12 ανθρώπους, απασχολούνταν σε θέσεις εργασίας που συνδέονται με την τουριστική βιομηχανία. Επιπλέον, ο τουρισμός αποτελεί κορυφαίο εξαγώγιμο προϊόν, με τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες να είναι υπεύθυνες για περισσότερο εισόδημα από ό,τι το φυσικό αέριο το 2018-2019», δήλωσε η Βίβιαν Ράινερ, επικεφαλής της μελέτης του Κέντρου Ολοκληρωμένης Ανάλυσης Βιωσιμότητας του τμήματος Θετικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.

Οι ειδικοί παροτρύνουν τις αρμόδιες αρχές να επικεντρωθούν στις οικονομικές επιπτώσεις των πυρκαγιών και ειδικότερα σε αυτές της εφοδιαστικής αλυσίδας του τουρισμού, καθώς εκτιμούν ότι στο μέλλον ανάλογα περιστατικά σε συνδυασμό με άλλες φυσικές καταστροφές πρόκειται να αυξηθούν ενισχυμένα από την κλιματική αλλαγή, τη στιγμή που το «μαύρο καλοκαίρι» καταγράφηκαν 830 εκατ. τόνοι εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ποσότητα ισοδύναμη με μιάμιση φορά των ετήσιων εκπομπών της Αυστραλίας.

Σαν να μην έφταναν οι άμεσες απώλειες, ο καθηγητής Μάνφρεντ Λένζεν του τμήματος Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, εκτιμά ότι οι συνέπειες θα αφορούν όχι μόνο στην παραγωγή της χώρας, αλλά στη φήμη της ίδιας της Αυστραλίας ως παρθένο προορισμό, με αποτέλεσμα να υποστεί ζημιά σε μόνιμη βάση εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη από τη μία και από την άλλη αφού λιγότεροι άνθρωποι θα προγραμματίσουν τις διακοπές τους στην Αυστραλία.

Η ερευνητική ομάδα υπολόγισε τις απώλειες σε θέσεις εργασίας στην εφοδιαστική αλυσίδα σε: 3.171 στη Νέα Νότια Ουαλία, 1.430 στη Βικτώρια, 1.499 στο Κουίνσλαντ, 516 στη Νότια Αυστραλία, 479 στη Δυτική Αυστραλία, 13 στην Τασμανία και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας ότι η οικονομία είναι πιθανό να αντιμετωπίσει ακόμα μεγαλύτερες απώλειες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Λίγο πριν το ξέσπασμα των πυρκαγιών η κυβέρνηση είχε δαπανήσει περίπου 15 εκατ. δολάρια για τη δημιουργία βίντεο με τίτλο «Matesong» και πρωταγωνίστρια την Αυστραλή τραγουδίστρια Κάιλι Μινόγκ, στο πλαίσιο καμπάνιας για την προώθηση της χώρας ως προορισμό, το οποίο αποσύρθηκε ως ένδειξη σεβασμού στα θύματα της πύρινης λαίλαπας.

Με το πέρας της κρίσης, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρείχε ένα πακέτο 76 εκατ. δολαρίων Αυστραλίας για την ανοικοδόμηση του αυστραλιανού τουρισμού και, μεταξύ άλλων πρωτοβουλιών, ο Οργανισμός Τουρισμού πραγματοποίησε την επιτυχημένη εκστρατεία «Holiday here this year» σε μία προσπάθεια να ενθαρρύνει τους Αυστραλούς να στηρίξουν τις τοπικές κοινότητες που επλήγησαν. Ωστόσο η  προσπάθεια σταμάτησε απότομα όταν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί αυξήθηκαν με την έναρξη της πανδημίας, η οποία οδήγησε τελικά στο κλείσιμο των διεθνών συνόρων της Αυστραλίας τον Μάρτιο του 2020.

Ο τουρισμός αποτελεί μοχλό της οικονομίας της χώρας με τα ετήσια έσοδα πριν τις πυρκαγιές να κυμαίνονται στα 120 δισ. δολάρια Αυστραλίας και να παρέχουν απασχόληση στο 5% των Αυστραλών συνολικά και το 8,1% στις αγροτικές περιοχές, δηλαδή σχεδόν σε 1 στους 12 ανθρώπους. Την περίοδο 2018-2019  δε, πριν την καταστροφή, οι διεθνείς επισκέπτες δαπάνησαν περίπου 44,6 δισ. δολάρια Αυστραλίας.

Παράλληλα, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, ο τομέας των αερομεταφορών που υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες, μπορεί να δεχθεί διπλό χτύπημα από τις μελλοντικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με τα αεροπορικά ταξίδια να γίνονται πιο ακριβά στο πλαίσιο της μετάβασης σε ένα μοντέλο με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Βέβαια, όπως τονίζουν, οι συνέπειες δε θα αφορούν μόνο στην Αυστραλία αλλά και σε προορισμούς που εξαρτώνται από τον τουρισμό και καλούν τους αρμοδίους όχι μόνο να προσαρμόσουν προληπτικά τις οικονομίες τους στην επιδείνωση των φυσικών κινδύνων, αλλά και να προετοιμαστούν για τις επιπτώσεις της αναγκαίας παγκόσμιας μετάβασης σε έναν κόσμο χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Photo: Pexels

Διαβάστε ακόμη

ΟΟΣΑ: Πολύ νωρίς για να κηρύξουν οι κεντρικές τράπεζες «νίκη» επί του πληθωρισμού

Εξωδικαστικός μηχανισμός: «Έσπασαν ξανά τα κοντέρ» τον Ιανουάριο οι αιτήσεις (γράφημα)

Οι Έλληνες εφοπλιστές εγκαταλείπουν το εμπόριο ρωσικού πετρελαίου (γράφημα + πίνακας)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ