Ενέργεια & Περιβάλλον

Αυθαίρετα: Ανοίγει παράθυρο νέας ρύθμισης για μεγάλες πολεοδομικές παραβάσεις

  • Μαριάννα Τζάννε


Σε πρώτη φάση θα μεταφερθούν αυθαίρετα από προηγούμενους νόμους ώστε να ολοκληρωθεί η τακτοποίησή της - Διερευνάται μια νέα προσέγγιση για τις σοβαρές πολεοδομικές παραβάσεις

Τον τρόπο να «ξεκλειδώσει» η ρύθμιση για τις μεγάλες πολεοδομικές παραβάσεις αναζητούν στο ΥΠΕΝ καθώς η απόφαση να μπει… απαγορευτικό στη συνέχιση της τακτοποίησης αυθαιρέτων της κατηγορίας 5 έχει παρενέργειες στην αγορά.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας φαίνεται ότι έχουν ξεκινήσει να διερευνούν τη μεγάλη αυτή κατηγορία ακινήτων, για την οποία το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει προ πολλού κλείσει τις πόρτες της δια παντός μονιμοποίησης, γεγονός που δεν αφήνει παράθυρα ανοικτά για να βρεθεί μια συνταγματικά αποδεκτή λύση.

Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία υπό τον κ. Κωστή Χατζηδάκη έκλεισε τη ρύθμιση της τακτοποίησης μεγάλων πολεοδομικών παραβάσεων με μία μικρή… ντρίπλα και κατόπιν ισχυρών πιέσεων. Πέρασε στις αυθαιρεσίες της κατηγορίας 4 (κατασκευές με ποιο ελαφριές πολεοδομικές υπερβάσεις που έχουν το δικαίωμα της νομιμοποίησης έως το 2026) κάποιες παραβάσεις της κατηγορίας 5 (κτίρια με υπέρβαση τουλάχιστον κατά 40% στην κάλυψη και στη δόμηση ή κατά 20% καθ’ ύψος) και παρέπεμψε στις καλένδες κάθε άλλης μορφής τακτοποίηση.

Χθες αρμόδιες πηγές του υπουργείου, επιβεβαίωναν ότι έχουν προκύψει προβλήματα. Όπως ανέφεραν, δημιουργεί δυσκολίες το γεγονός ότι δηλώσεις αυθαιρέτων που έγιναν στον νόμο 4014/11, που έχει κριθεί αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας, δεν μπορούν να μεταφερθούν σε κάποιον από τους επόμενους νόμους αυθαιρέτων (π.χ. τον νόμο 4495/17), ώστε να ολοκληρωθεί η νομιμοποίησή τους.

Σε πρώτη φάση, επομένως θα δοθεί η δυνατότητα της μεταφοράς δηλώσεων, ακόμη κι αν ανήκουν στην κατηγορία 5, ενώ θα υπάρξουν προβλέψεις και για άλλες παραβάσεις της ίδιας κατηγορίας.

Σχετικά με το αγκάθι της ολοκλήρωσης του έργου των Δασικών Χαρτών, πηγές του ΥΠΕΝ επεσήμαναν χθες ότι, έως το τέλος του μήνα, θα έχει αναρτηθεί το 100% των Δασικών Χαρτών. Ανέφεραν επίσης ότι θα προωθηθούν και τρεις σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για την επίλυση τριών κρίσιμων θεμάτων που απασχολούν χιλιάδες πολίτες και αφορούν στους δασωμένους αγρούς, στις εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, πρόβλημα που έχει αναδειχθεί σε πολλές περιοχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ομάδα εργασίας που έχει συστήσει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, με νομικούς και δασικούς υπαλλήλους, εν είδει νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, μελετώντας και τις αποφάσεις του ΣτΕ, αναζητεί συνταγματικά ανεκτές λύσεις. Όπως ανέφερε παράγοντας του ΥΠΕΝ, «το υπουργείο γνωρίζει τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στη Δωδεκάνησα, στο Ιόνιο, στο Πήλιο, τη Μάνη, την Κρήτη κ.ά.», σημειώνοντας ότι χθες συνεδρίασε για πρώτη φορά η ομάδα εργασίας. Και πρόσθεσε: «Το ΥΠΕΝ θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο τρόπο προκειμένου κανένας πολίτης να μην αισθανθεί απειλούμενος σε σχέση με την ιδιοκτησία του».

Διαβάστε ακόμη 

ΕΛΤΑ: Σε τροχιά εξυγίανσης – Έρχονται σκληρές περικοπές μετά το πρόγραμμα εθελουσίας 

«Πόλεμος» εκατομμυρίων στο Λιμάνι για τον εφοδιασμό των πλοίων – Το εξώδικο στην Cosco και η αντίδραση των Κινέζων 

Corriere della Sera: Η Ελλάδα σχεδιάζει γίνει Covid-free – Κάποια νησιά το πέτυχαν