Στη σύσκεψη, πριν από την αλλαγή του νέου έτους -υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη– «κλείδωσαν», σύμφωνα με πληροφορίες, οι αποφάσεις για τα πρόσθετα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι των αυξήσεων στις τιμές ρεύματος, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα

Στη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν οι επιπτώσεις από την πορεία των τιμών στο ρεύμα, στα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και στο ύψος του πληθωρισμού και οι διαθέσιμες εναλλακτικές για την πιο στοχευμένη και αποτελεσματική προσαρμογή του πακέτου κρατικών ενισχύσεων προς όλους όσοι πλήττονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παρεμβάσεις που αποφασίστηκαν προβλέπουν για τα νοικοκυριά την παροχή επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος, όπως έγινε και το τελευταίο τετράμηνο του 2021.

Όμως, αυτή τη φορά το μέτρο θα εφαρμοσθεί στοχευμένα. Βασικό κριτήριο για τον προσδιορισμό των δικαιούχων της επιδότησης θα είναι αν το ακίνητο αποτελεί κύρια κατοικία.

Για τις επιχειρήσεις σε πρώτο στάδιο η ελάφρυνση θα καλύψει όλες τις κατηγορίες (χαμηλή, μέση και υψηλή τάση) και θα έχει τη μορφή επιδότησης ποσοστού της κατανάλωσης.

Το ποσό της ενίσχυσης θα αναπροσαρμόζεται σε μηνιαία βάση, βάσει της χονδρεμπορικής τιμής.

Σημειώνεται ότι από τις αρχές του 2022 θα τεθεί σε εφαρμογή ο μηχανισμός αυτόματου υπολογισμού της επιδότησης.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, οι Υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνος Πετραλιάς και ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Τώρα πια, μένουν οι επερχόμενες ανακοινώσεις την εργάσιμη εβδομάδα η οποία ξεκινά στις 3 Ιανουαρίου 2022.

Διαβάστε ακόμη: 

Omicron: Στο έλεος της πανδημίας η Ευρώπη – Ξεπέρασαν τα 100 εκατομμύρια τα κρούσματα 

Ακίνητα: Oι προκλήσεις και τα νέα δεδομένα για το 2022 – Τι θα γίνει με τις τιμές πώλησης και ενοικίασης 

Επίδομα 534 ευρώ: Ποιοι οι δικαιούχοι εργαζόμενοι σύμφωνα με τα νέα μέτρα