Αγώνας δρόμου κάνει η ΕΕ προκειμένου να προλάβει τα χειρότερα ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα καθώς η Μόσχα χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο. Ως τεράστιος εξαγωγέας τροφίμων, λιπασμάτων, πετρελαίου και φυσικού αερίου, η Ρωσία έχει σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία. Αυτό θα γίνει πιο έντονο, καθώς τον χειμώνα οι θερμοκρασίες θα πέφτουν και τα νοικοκυριά θα παγώνουν.  Ήδη, 12 χώρες της ΕΕ έχουν υποστεί πλήρη ή μερική διακοπή του ρωσικού αερίου. Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, προειδοποίησε για «πολιτικό εφιάλτη» που θα απειλούσε την κοινωνική συνοχή, εάν θα πρέπει να δοθεί φυσικό αέριο με το δελτίο. Με αυτά τα δεδομένα συνεδριάζουν σήμερα οι υπουργοί Ενέργειας των «27» για να δώσουν το πράσινο φως στο έκτακτο σχέδιο που έχει εκπονήσει η ΕΕ για το φυσικό αέριο, ένα σχέδιο που προκάλεσε αντιδράσεις όχι μόνο από τις χώρες του Νότου αλλά και από την Γαλλία.

EE: Πολιτικά υποκινούμενη η ανακοίνωση της Gazprom

Προσερχόμενη στη συνεδρίαση των υπ. Ενέργειας, η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Κάντρι Σίμσον χαρακτήρισε πολιτικά υποκινούμενη την ανακοίνωση του ρωσικού κολοσσού φυσικού αερίου Gazprom ότι θα μειώσει περαιτέρω τις παραδόσεις της στην Ευρώπη αυτήν την εβδομάδα αμφισβητώντας την δήλωση της εταιρείας ότι περιέκοψε την παροχή επειδή χρειαζόταν να σταματήσει τη λειτουργία τουρμπίνας.

«Γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει τεχνικός λόγος για να το κάνει αυτό. Αυτό είναι ένα πολιτικά υποκινούμενο βήμα και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γι’αυτό. Και ακριβώς γι’αυτόν τον λόγο η προληπτική μείωση της ζήτησής μας για φυσικό αέριο είναι μια σοφή στρατηγική», δήλωσε. Η Σίμσον επισήμανε ότι αναμένει πως οι υπουργοί θα καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με σχέδιο έκτακτης ανάγκης της ΕΕ που θα αξιώνει από τις χώρες να περιορίσουν τη ζήτησή τους για φυσικό αέριο. «Θα συζητήσουμε σήμερα την προετοιμασία της ΕΕ για τον ερχόμενο χειμώνα. Οι χθεσινές ανακοινώσεις από την Gazprom υπογράμμισαν ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για πιθανή διακοπή των προμηθειών ανά πάσα στιγμή», τόνισε η κ. Σίμσον, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ πρέπει να ενεργήσει «καλά τώρα».

«Αναμένω ότι σήμερα θα έχουμε ενδιαφέρουσα πολιτική συζήτηση, διότι τα κράτη μέλη έχουν διαφορετικές συνθήκες, ξεκινούν από διαφορετικές θέσεις. Περιμένω ότι στο τέλος θα έχουμε πολιτική συμφωνία» προσέθεσε, ενώ ανέφερε ότι η βάση του μηνύματος της Επιτροπής ήταν η «ενότητα και η αλληλεγγύη».

Η νέα δραστική μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου που ανακοινώθηκε από την Gazprom συνιστά «μια επιπρόσθετη απόδειξη» ότι η Ευρώπη οφείλει να «μειώσει την εξάρτησή της το ταχύτερο δυνατό από τις ρωσικές προμήθειες», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας της Τσεχίας, η οποία ασκεί το τρέχον εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ. «Η ενότητα και η αλληλεγγύη είναι τα καλύτερα όπλα που έχουμε κατά (του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ) Πούτιν και είμαι βέβαιος ότι αυτό θα δείξουμε σήμερα», δήλωσε ο Γιόζεφ Σίκελα, πριν από την έναρξη συνόδου στις Βρυξέλλες με τους ομολόγους του των 27 χωρών μελών της ΕΕ για να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου της ΕΕ.

Τι προβλέπει το αναθεωρημένο σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης όσον αφορά την κατανάλωση φυσικού αερίου, το οποίο καταρτίστηκε με σκοπό να αμβλυνθεί ο αντίκτυπος της δυνητικής πλήρους διακοπής του εφοδιασμού των 27 από τη Ρωσία, μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο.

Το σχέδιο προβλέπει οικειοθελή μείωση κατά 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου από τα κράτη μέλη της ΕΕ κατά την περίοδο από την 1η Αυγούστου 2022 ως την 31η Μαρτίου του 2023, εξήγησαν διπλωμάτες στο dpa. Επιπλέον, προβλέπει τη δημιουργία μηχανισμού που θα σημαίνει συναγερμό σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση σε περίπτωση εκτεταμένων ελλείψεων αερίου και την εφαρμογή δεσμευτικών στόχων ως προς την εξοικονόμηση και τη δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων.

Για την επίτευξη συμφωνίας χρειάστηκε να μετριαστούν αρκετοί από τους αυστηρότερους όρους του αρχικού σχεδίου και να θεσπιστούν αρκετές ρήτρες εξαίρεσης, ενώ η οροφή των δεσμευτικών ορίων εξοικονόμησης ανέβηκε. Δυνάμει των όρων της τροποποιημένης συμφωνίας, οι δεσμευτικοί στόχοι για την εξοικονόμηση αερίου θα επιβάλλονται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και όχι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η διαδικασία έγκρισης του τροποποιημένου σχεδίου έκτακτης ανάγκης αναμένεται να αρχίσει αργότερα σήμερα, σε ειδικό συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας. Σύμφωνα με τους διπλωμάτες που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο, η έγκρισή του με ενισχυμένη πλειοψηφία αναμένεται να είναι εύκολη.

Οι εξαιρέσεις που συμφωνήθηκαν σημαίνουν ότι χώρες όπως η Κύπρος, η Μάλτα και η Ιρλανδία δεν θα χρειάζεται να αποθηκεύουν απόθεμα αερίου, αφού τα συστήματα διανομής τους δεν συνδέονται απευθείας με εκείνα άλλων κρατών μελών.

Η υποχρεωτική εξοικονόμηση αερίου θα μπορεί εξάλλου να μειώνεται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, για παράδειγμα όταν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης είναι γεμάτες, σε περιπτώσεις διακοπών της ηλεκτροδότησης ή για τη χρήση του αερίου από τη βιομηχανία, ως πρώτης ύλης.

Ο ρωσικός κολοσσός της ενέργειας Gazprom ανακοίνωσε πως μείωσε την προμήθεια αερίου στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1 από το 40% στο 20% της δυναμικότητάς του. Ακριβώς αυτό το σενάριο ώθησε την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να υποβάλει πρόταση για την εξοικονόμηση και την αποθήκευση αποθεμάτων αερίου σε όλη την ΕΕ, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν στις Βρυξέλλες χθες το απόγευμα.

Ποιοι εκφράζουν επιφυλάξεις

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων των χωρών μελών της ΕΕ, τέσσερα κράτη μέλη εξέφρασαν μείζονες επιφυλάξεις και ενστάσεις για το περιεχόμενο της συμφωνίας, πάντα σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο.

Η Ισπανία αναμένει ότι τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα φθάσουν σε συμφωνία για την μείωση της χρήσης φυσικού αερίου κατά την διάρκεια του χειμώνα κατά λιγότερο από 15% και σε εθελοντική βάση κατά την σημερινή σύνοδο των υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες, δήλωσε η ισπανίδα υπουργός Ενέργειας Τερέσα Ριμπέρα προσερχόμενη στην σύνοδο.

Η ισπανική κυβέρνηση είναι αντίθετη με την υποχρεωτική μείωση της χρήσης φυσικού αερίου με το επιχείρημα ότι η Ισπανία έχει κάνει μεγάλες επενδύσεις στις υποδομές για την εισαγωγή και την επανεξαγωγή φυσικού αερίου προς την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ενωση.

Από την πλευρά της, η πολωνή υπουργός Ενέργειας δήλωσε προσερχόμενη στην σύνοδο ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την μείωση της κατανάλωσης του φυσικού αερίου είναι «ουδέτερη» για την Πολωνία, αν δεν περιλαμβάνει δεσμευτικούς στόχους.

Η Αννα Μοσκβά δήλωσε ότι η Βαρσοβία τάσσεται κατά της επιβολής στόχων υποχρεωτικής μείωσης κατανάλωσης φυσικού αερίου προς τις χώρες της Ενωσης.

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε οποιαδήποτε απόφαση επιβληθεί στις χώρες. Η ενεργειακή ασφάλεια αποτελεί εθνική προτεραιότητα», είπε προσθέτοντας ότι οι μονάδες αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Πολωνία είναι πλήρεις και ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη περιορισμού της χρήσης φυσικού αερίου τώρα. Ωστόσο, δήλωσε ότι η Βαρσοβία θεωρεί το κόστος της ρύπανσης στο πλαίσιο της αγοράς άνθρακα της ΕΕ απειλητική για την ενεργειακή ασφάλεια.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον περιορισμό κατά 15% της ζήτησης φυσικού αερίου δεν θα είναι αρκετή για τις ανάγκες του χειμώνα, ενώ συνεχίζονται ότι περικοπές στην τροφοδοσία ρωσικού φυσικού αερίου, δήλωσε ο ιρλανδός υπουργός Περιβάλλοντος Εμον Ράιαν.

«Το 15% πιθανότατα δεν θα είναι αρκετό, δεδομένου ότι οι Ρώσοι μόλις ανακοίνωσαν περαιτέρω μείωση των προμηθειών μέσω του Nord Stream 1. Αλλά είναι καλύτερα να υπάρχει από το να μην υπάρχει καθόλου και πιστεύω ότι το μήνυμα που στέλνει είναι πολύ σημαντικό», πρόσθεσε ο ιρλανδός υπουργός Περιβάλλοντος προσερχόμενος στην σύνοδο.

Στο Βερολίνο, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ χαιρέτισε τις προσπάθειες για τον συντονισμό στην λήψη μέτρων για την εξοικονόμηση φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Ενωση θα παραμείνει ενωμένη καθώς η Ρωσία συνεχίζει να πλήττει την τροφοδοσία προς την Γερμανία και γενικότερα.

«Δεν θα διασπαστούμε λόγω της έλλειψης φυσικού αερίου. Αντίθετα θα παραμείνουμε ενωμένοι και αυτό είναι το σημαντικότερο μήνυμα προς τον ρώσο πρόεδρο», δήλωσε η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών έπειτα από τις συνομιλίες της με τον τσέχο ομόλογό της.

Η πρόταση της Αθήνας

Σε συνέχεια προτάσεων που είχε καταθέσει το προηγούμενο διάστημα με στόχο την ανάληψη πρωτοβουλιών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των συνεπειών της σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις της Ευρώπης, αναμένεται παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ενόψει του συμβουλίου των υπουργών ενέργειας.

Κεντρική ιδέα της πρότασης του πρωθυπουργού είναι η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη βιομηχανία έναντι αποζημίωσης. Στόχος είναι να μπορέσει η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τις απώλειες που θα προκύψουν σε περίπτωση διακοπής του ΦΑ από τη Ρωσία.

Γερμανία: Ο Πούτιν παίζει παιχνίδια με τις τουρμπίνες

Για μήνυμα της Ευρώπης στον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι δεν θα καταφέρει να τη χωρίσει έκανε λόγο ο Υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Προστασίας του Κλίματος της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, προσερχόμενος στο συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες. Σημείωσε επίσης ότι «υπάρχουν πολύ συμβιβασμοί στο κείμενο τώρα. Αυτός είναι ο τρόπος που λειτουργεί η Ευρώπη. Το πρόβλημα που θα μπορούσε να προκύψει είναι ότι οι εξαιρέσεις δημιουργούν πολλή γραφειοκρατία έτσι ώστε να είμαστε πολύ αργοί σε καιρό κρίσης. Αυτός είναι ένας κίνδυνος». Διευκρίνισε ωστόσο ότι «οι ίδιες οι εξαιρέσεις είναι λογικές και μπορούν να εξηγηθούν. Είναι ένα σημαντικό επόμενο βήμα. Δείχνει ότι η Ευρώπη μένει ενωμένη, η Ευρώπη μπορεί να βρει ενότητα στέλνοντας ένα μήνυμα, την ημέρα που οι ροές έχουν μειωθεί ακόμη 20%, στον Πούτιν και τη Ρωσία ότι δε θα μας χωρίσετε. Aυτό είναι το σημαντικό μήνυμα της ημέρας».

 

Διαβάστε ακόμη

«Lucky A.T.M.»: Στο σφυρί ξανά την Τετάρτη 27/7 το σκάφος του Καλογρίτσα (pics)

Μega deals στις βαλίτσες του φέρνει ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας

Οι μπίζνες του Σαουδάραβα στην Αθήνα, το δίλημμα της Ελλάκτωρ, το φέσι της Attica και το γεφύρι της Cynergy