Σημαντικές διακρατικές συμφωνίες, τρία μεγάλα επιχειρηματικά deals και άλλα πολλά μικρότερα φέρνει στις βαλίτσες του ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ (φωτ.), ο αποκαλούμενος “MBS”, που καταφθάνει σήμερα στην Αθήνα στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης συνοδεία υπουργών και 30 μεγάλων επιχειρηματιών της χώρας.

Σήμερα το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα γίνει δεκτός ο πρίγκιπας από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι διμερείς συνομιλίες που αναμένεται να επισφραγίσουν μία σειρά από διακρατικές συμφωνίες που ‘δουλεύονται’ τους τελευταίους μήνες απ’ τη Διπλωματία και τα συναρμόδια υπουργεία.

Οι συμφωνίες συνεργασίας αφορούν τους τομείς της Άμυνας, της αντιμετώπισης του εγκλήματος, των υποδομών, των πιστοποιήσεων, την επιστήμη και την τεχνολογία, την Ενέργεια, καθώς και του πολιτισμού. Το τελευταίο μάλιστα αναμένεται να υπογραφεί το βράδυ στο Μουσείο της Ακρόπολης όπου θα παρατεθεί το επίσημο δείπνο.

Επίσης σήμερα αναμένεται να πέσουν οι τελικές υπογραφές ενώπιον του πρωθυπουργού και του διαδόχου του θρόνου της Σ. Αραβίας από τους συμμετέχοντες στην τετραμερή Κοινοπραξία για την ανάπτυξη υποθαλάσσιου – και όχι μόνο – καλωδίου broadband για τη διακίνηση data από Σιγκαπούρη προς Γένοβα. Ένα πρότζεκτ που θα καταστήσει τη Σ. Αραβία περιφερειακό παίκτη στην παγκόσμια διακίνηση data και την Ελλάδα ανατολική πύλη της ΕΕ με δεδομένο πως θα είναι το πρώτο καλώδιο που θα συνδέει Ευρώπη και Ασία μέσω της ανατολικής Μεσογείου. Εταίροι στην Κοινοπραξία είναι από την Ελλάδα η ΔΕΗ και η TTSA, από την Κύπρο η CYTA και από τη Σαουδική Αραβία η Saudi Telecom.

Κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψης των Σαουδαράβων στη χώρα μας, αύριο Τετάρτη, αναμένεται να υπάρξουν πλήθος επιχειρηματικών ειδήσεων.

Ήδη, ασφαλείς πληροφορίες του Dark Room αναφέρουν πως “μαγειρεύονται” δύο μεγάλες συμφωνίες, η πρώτη στον ενεργειακό τομέα και η δεύτερη στον κλάδο της υγείας. Συγκεκριμένα ο Όμιλος Μυτιληναίου αναμένεται να υπογράψει στρατηγική συμφωνία με την Ajlan & Bros. Holding Group στο χώρο της Ενέργειας. Την ίδια ώρα αναμένεται “μπάσιμο” στην ελληνική αγορά των υπηρεσιών υγείας της Saudi Interhealth Company με ένα πακέτο επενδύσεων που ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ με τις πληροφορίες να αναφέρουν επενδυτικό ενδιαφέρον για την μεν Τρ. Πειραιώς σε σχέση με το “Ερρίκος Ντυνάν”, για τη ’δε Eurobank / Do Value το ημιτελές ογκολογικό θεραπευτήριο Ερασίνειο.

Πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων έλεγαν στο newmoney πως η βούληση των Σαουδαράβων για σύσφιξη των οικονομικών, εμπορικών και επενδυτικών διμερών σχέσεων είναι πολύ μεγάλη και το γεγονός ότι τα ταμεία τους είναι γεμάτα απ’ τις πωλήσεις των υδρογονανθράκων, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα υπερβεί φέτος το 7% και ο πληθωρισμός θα παραμείνει κάτω από 3% τους δίνει το χώρο για ακόμα μεγαλύτερες κινήσεις.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα η σαουδαραβική αποστολή υπό τον πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ αναμένεται να φθάσει στην Αθήνα στις 18.30 το απόγευμα και έπειτα από μισή ώρα θα γίνει δεκτή από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Θα ακολουθήσουν οι διαβουλεύσεις, η υπογραφή των συμφωνιών ή η επικαιροποίηση των υπό σύνταξη και θα ακολουθήσει η ξενάγηση στο χώρο της Ακρόπολης και το επίσημο δείπνο στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Διαβάστε ακόμη:

Ξέμεινε από καύσιμα το Χρηματιστήριο – Stop στο 5ήμερο ανοδικό ράλι

Η μετοχή που… ευνοείται από την ευλογιά των πιθήκων – Γιατί κάνει ράλι 60%

Το ξαφνικό deal του Ερρίκος Ντυνάν, η Εθνική που… δεν θέλει γάμους, η μάχη του Πειραιά και οι δουλειές Βασιλάκη – Φουρλή