Έχει μήκος μόλις 13 εκ., το φτέρωμά του έχει γκριζωπές και καφέ αποχρώσεις, λευκοί δακτύλιοι «αγκαλιάζουν» τα μάτια του, η ουρά του είναι πιο κοντή από ότι στα άλλα πτηνά και το κελάηδημά του μοιάζει με μουσική τρίλια. Το χαριτωμένο μικρό πτηνό Ακικίκι από τη Χαβάη σε λίγες ημέρες μπορεί να έχει εξαφανιστεί σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, καθώς αυτή τη στιγμή ο αριθμός του υπολογίζεται μόλις στα 5 άτομα!

Μετρήσεις του 2018 ήθελαν το σύνολο των ελεύθερων πτηνών στη φύση στα 454 άτομα, αριθμός που άλλαξε δραματικά καθώς το 2021 έκθεση εκτιμούσε πως ο πληθυσμός του είχε κατρακυλήσει στα 45 άτομα. Τον περασμένο Ιούλιο τα πτηνά ήταν μόλις 5, με τους ειδικούς να προβλέπουν την εξαφάνιση του Ακικίκι έως το τέλος του έτους.

Η δραστική μείωση αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή, τις πυρκαγιές που έπληξαν το Μάουι τους περασμένους μήνες, οι οποίες ακολούθησαν μια περίοδο παρατεταμένης ξηρασίας.

Σαν να μην έφταναν οι επιπτώσεις της περιβαλλοντικής κρίσης, τα κουνούπια απειλούν τα σε κρίσιμο κίνδυνο πτηνά, τα οποία σε αιχμαλωσία αριθμούν τα 41 άτομα.

Εδώ και πολλά χρόνια τα πουλιά αυτά ζούσαν ανενόχλητα στα βουνά του νησιού Καουάι, ωστόσο η αύξηση της θερμοκρασίας, συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, επέτρεψε στα κουνούπια να αψηφήσουν τα ύψη και να εγκατασταθούν στις κορυφές του τέταρτου μεγαλύτερου νησιού της Χαβάης με τραγικές συνέπειες για τον πληθυσμό του Ακικίκι καθώς είναι φορείς ελονοσίας.

«Ο πληθυσμός αυτών των πτηνών έχει ουσιαστικά κατακρημνιστεί τα τελευταία 15 με 20 χρόνια καθώς το κλίμα έχει αλλάξει και τα κουνούπια αυξάνονται ολοένα περισσότερο ακόμα και σε υψόμετρο», εξηγεί η Χάνα Μπέιλι αρμόδια άγριας ζωής στο Πρόγραμμα Διατήρησης Απειλούμενων Πτηνών της Χαβάης.
Καθώς τα Ακικίκι δεν έχουν αναπτύξει άμυνες για τις ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια έπεσαν θύματα της ελονοσίας των πτηνών, η οποία «είναι σχεδόν πάντα θανατηφόρα για τα περισσότερα ενήλικα πτηνά που τρέφονται με νέκταρ».

Το πρώτο πτηνό, λοιπόν, που αναμένεται να εξαφανιστεί από τη γη εξαιτίας της ασθένειας αυτής είναι το Ακικίκι.

Η Μπέιλι μαζί με το Forest Bird Recovery Project και το Department of Land and Natural Resources εντείνουν τις προσπάθειες να σώσουν το είδος από την εξαφάνιση, προσπαθώντας να ενισχύσουν την αναπαραγωγή του σε καταφύγια στα νησιά Καουάι και Μάουι.

«Αποστολή μας είναι να παρέχουμε ένα ασφαλές καταφύγιο για πληθυσμούς απειλούμενων ειδών, έτσι ώστε όταν το περιβάλλον είναι κατάλληλο για τη μακροπρόθεσμη επιβίωσή τους, να μπορούμε να τα επανεντάξουμε», προσθέτει η Μπέιλι σύμφωνα με το CNN.

Δεδομένων των συνθηκών και έπειτα από τη μείωση του πληθυσμού, η ομάδα αποφάσισε να εστιάσει στη συγκέντρωση των εκκολαπτόμενων αυγών από τις φωλιές στα οροπέδια του Καουάι.

Χρησιμοποιώντας κάμερα πραγματοποιούν έρευνα εντοπισμού των αυγών στις φωλιές στις κορυφές των δέντρων ʻōhiʻa lehua. Μόλις βρουν τη φωλιά σκαρφαλώνουν ακόμα και 14 μέτρα για να συλλέξουν τα αυγά και να τα μεταφέρουν στο καταφύγιο. Προς το παρόν 10 αυγά έχουν συγκεντρωθεί και μεταφερθεί με ασφάλεια στο Κέντρο Προστασίας Πτηνών Κεαούχου. Εκεί, τα αυγά σε ειδική θερμοκοιτίδα θα εκκολαφθούν και τα νεογνά θα προστεθούν στα υπόλοιπα σε αιχμαλωσία πτηνά.

Τα διασωθέντα πτηνά θα ζουν σε χώρους ειδικά σχεδιασμένους για να μιμούνται το φυσικό τους περιβάλλον, προστατεύοντάς τα παράλληλα από τα κουνούπια, με την ανθρώπινη αλληλεπίδραση να είναι αυστηρά περιορισμένη, ώστε τα πτηνά να διατηρούν τη φυσική τους συμπεριφορά.

Πέρα από τη διατήρηση του πληθυσμού, πρόκληση αποτελεί και η αντιμετώπιση της ελονοσίας που επηρεάζει όχι μόνο τα Ακικίκι, αλλά και άλλα πτηνά που απειλούνται με εξαφάνιση. Μέχρι πρότινος στη Χαβάη ζούσαν 50 διαφορετικά είδη ωδικών πτηνών που τρέφονταν με νέκταρ και έντομα, ωστόσο σήμερα υπολογίζονται μόνο στα 17 είδη, καθώς έχουν πληγεί από ασθένειες που συνδέονται με τα κουνούπια, από την καταστροφή του περιβάλλοντος και επειδή απειλούνται από άλλα χωροκατακτητικά είδη.

«Η μεγαλύτερη ελπίδα μας είναι ότι το κέντρο μας θα πάψει μια μέρα να είναι απαραίτητο, ότι θα έχουμε σε τοπικό επίπεδο τον έλεγχο των κουνουπιών που συνδέονται με την ελονοσία των πτηνών και ότι θα μπορούμε να ελέγξουμε άλλες απειλές, ώστε αυτά τα πτηνά να μπορούν να απελευθερωθούν ξανά στη φύση και να ζήσουν στο φυσικό τους περιβάλλον», τονίζει η Μπέιλι.

Photo: Wikipedia/ Carter Atkinson, USGS

Διαβάστε ακόμη

Σε δύο «ταχύτητες» η αγορά των servicers – Ποιοι απειλούνται με «λουκέτα» και ποιοι διεκδικούν παλαιά και νέα projects

Το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο συστήνει παρατηρητήριο για τη ναυτική απασχόληση

Π. Σουρέτης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): «Mπορούμε να δώσουμε τέλος στην ταλαιπωρία των συμπολιτών μας στον Κηφισό»

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ