Είναι εντυπωσιακά, ξεχωρίζουν για τα μεγάλα κυρτά κέρατά τους και έχουν τη μοναδική ικανότητα να σκαρφαλώνουν σε απόκρημνα σημεία με τέτοια ευκολία που μοιάζουν τοποθετημένα σαν από κάποιο «μαγικό» χέρι. Αυτό που παρατηρείται πλέον είναι ότι οι αλπικοί αίγαγροι (Capra ibex) αλλάζουν τη συμπεριφορά τους επειδή στρεσάρονται από την υπερβολική ζέστη που παρατηρείται στις περιοχές όπου ζουν.

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο του Σάσσαρι στη Σαρδηνία και το πανεπιστήμιο της Φεράρα, αποκαλύφθηκε ότι τα αγριοκάτσικα αυτά είναι περισσότερο δραστήρια τις νυχτερινές ώρες, παρά τις πρωινές, σε μία προσπάθεια να προστατευτούν από τις υψηλές θερμοκρασίες, παρότι κινδυνεύουν να πέσουν θύματα αρπακτικών.

Οι ερευνητές τοποθέτησαν κολάρα με GPS σε 47 άτομα αποικίας αλπικών αίγαγρων που ζουν στο Εθνικό Πάρκο Γκραν Παραντίζο, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στην Αόστα και το Πεδεμόντιο της Ιταλίας, και στο Ελβετικό Εθνικό Πάρκο και τα παρατήρησαν για 14 χρόνια τους μήνες από Μάιο μέχρι Οκτώβριο.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, πως ήταν πολύ πιο ενεργά κατά τη διάρκεια της νύχτας παρότι είναι ζώο που λειτουργεί περισσότερο την ημέρα.

Η αλλαγή στη συμπεριφορά τους μπορεί να αποδοθεί στο «θερμικό στρες», σύμφωνα με την ερευνήτρια, κτηνίατρο του πανεπιστημίου του Σάσσαρι, Φραντσέσκα Μπρίβιο, η οποία μιλώντας στο CNN συνέκρινε τα αγριοκάτσικα με τους ανθρώπους.

«Το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους. Όταν κάνει πολλή ζέστη, σταματάμε να δουλεύουμε ή μπαίνουμε στο σπίτι για να αποφύγουμε τον ήλιο», είπε, προσθέτοντας πως αν αναζητήσουν τροφή κατά τη διάρκεια της ημέρας θα δαπανήσουν περισσότερη ενέργεια. Από την άλλη, βέβαια, ψάχνοντας για τροφή το βράδυ διατηρούν την ενέργειά τους, αλλά κινδυνεύουν να πέσουν στα δόντια αρπακτικών, όπως οι λύκοι, που βγαίνουν για να κυνηγήσουν τα θηράματά τους με το που πέσει η νύχτα.

«Εικάζουμε ότι για τα αγριοκάτσικα είναι πιο σημαντικό να αποφεύγουν το θερμικό στρες παρά να αποφύγουν τον κίνδυνο να γίνουν τα ίδια τροφή. Εικάζουμε ότι όταν η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη τα ζώα θα προτιμήσουν τότε να τραφούν ή να δραστηριοποιηθούν», συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται πως το σκοτάδι δεν ευνοεί τα ζώα -τα οποία έχουν περιορισμένη όραση- να εντοπίσουν εγκαίρως τους θηρευτές και παράλληλα το γεγονός ότι κινούνται σε βραχώδεις περιοχές καθιστά την κίνησή τους πιο δύσκολη.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτή η αλλαγή στη συμπεριφορά μπορεί να επιφέρει επιπτώσεις στα ποσοστά αναπαραγωγής, καθώς και επιβίωσης του είδους αφού δε θα μπορούν με ευκολία να βρουν τροφή ή θα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν τα ίδια τροφή.

«Οι συνήθειες μπορούν να αλλάξουν, αλλά προς το παρόν, από αυτά τα ευρήματα φαίνεται ότι τα αγριοκάτσικα μπορεί να τεθούν σε κίνδυνο στο μέλλον», πρόσθεσε.

Όπως επισημαίνεται, αυτή δεν είναι η πρώτη έρευνα που πραγματοποιείται σχετικά με την αλλαγή στη συμπεριφορά τους που συνδέεται με την άνοδο της θερμοκρασίας.

Το 2017 είχε πραγματοποιηθεί έρευνα σύμφωνα με την οποία ο αραβικός όρυξ, μεταβάλλει τη δραστηριότητά του σύμφωνα με την εποχή, επιλέγοντας να κινείται περισσότερο προς άγραν τροφής τις νυχτερινές ώρες κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών και τις πρωινές ώρες κατά τους χειμερινούς μήνες.

«Με την αυξανόμενη υπερθέρμανση του πλανήτη, η αλλαγή από ημερήσια σε νυχτερινή δραστηριότητα θα αυξηθεί», προέβλεψε κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για άμεση λήψη μέτρων ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή.

Όλα αυτά, δεν επηρεάζουν μόνο τη συμπεριφορά των ζώων, αλλά εμποδίζουν τους ειδικούς να καταγράψουν με ευκολία τον αριθμό των ατόμων. Τέτοια διαδικασία συνήθως πραγματοποιείται το σούρουπο ή την αυγή, ωστόσο, εφόσον αυξάνεται η νυχτερινή δραστηριότητά τους, αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να αναπτυχθούν νέες μέθοδοι για τον ακριβή υπολογισμό του πληθυσμού τους.

Photo: Pexels

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης στο Bloomberg TV: Το 2024 θα είναι μια καλή χρονιά για την ελληνική οικονομία

Νέος τρόπος αναζήτησης από την Google – Έρχεται απάντηση σε κάθε ερώτηση αναζήτησης… μ’ ένα κύκλο

Μανουσάκης: Ο ΑΔΜΗΕ προωθεί την ενίσχυση του δικτύου ηλεκτρισμού στην Κεντρική και ΝΑ Ευρώπη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ