Ήταν Απρίλιος του 2019 όταν μελέτη του πανεπιστημίου του Στάνφορντ παρουσίαζε τις οικονομικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Από την έρευνα του Αμερικανού περιβαλλοντολόγου Νόα Ντίφενμπο που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences, προέκυπτε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είχε εντείνει την οικονομική ανισότητα. Αναλυτικότερα, η έκθεση ανέφερε πως από τη δεκαετία του 1960 οι χώρες με χαμηλότερο εισόδημα είχαν γίνει ακόμα φτωχότερες, κάτι που δε θα συνέβαινε αν δεν είχε μεσολαβήσει η σημαντική αύξηση της μέσης θερμοκρασίας και οι συνέπειες αυτού του φαινομένου. Αντιθέτως, οι πλούσιες – για την εποχή- χώρες είχαν γίνει πλουσιότερες.

Ακριβώς πέντε χρόνια μετά, μία νέα έρευνα από το Ινστιτούτο Ερευνών των Κλιματικών Επιπτώσεων στο Πότσνταμ και το Ερευνητικό Ινστιτούτο για τα Παγκόσμια Κοινά και την Κλιματική Αλλαγή στο Βερολίνο επιβεβαιώνει τη θεωρία του Ντίφενμπο. Οι ερευνητές Μαξιμίλιαμ Κοτζ, Άντερς Λέβερμαν και Λεονί Βενζ στην έκθεσή τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, μελέτησαν τα δεδομένα από 1.600 διαφορετικές περιοχές τα τελευταία 40 χρόνια για να προβλέψουν τις οικονομικές ζημίες από τη μεταβολή της θερμοκρασίας και τις βροχοπτώσεις, όπως και από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Προκύπτει, λοιπόν, ότι το παγκόσμιο εισόδημα θα παρουσιάσει μείωση της τάξης του 19% μέσα στα επόμενα 26 χρόνια. Μάλιστα, αυτό αναμένεται να συμβεί ανεξάρτητα από τους στόχους των κρατών για περιορισμό των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Ο οικονομικός αντίκτυπος, λοιπόν, κρίνεται αναπόφευκτος, καθώς η ζημία θα υπερβεί κατά 6 φορές τις δαπάνες για τον μετριασμό της υπερθέρμανσης. Μάλιστα, εκτιμούν ότι οι απώλειες θα είναι μεγαλύτερες για τις περιοχές σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη και χαμηλότερο εισόδημα -με τα σημερινά δεδομένα.

Παρ’όλα αυτά, υπάρχει ακόμα ψήγμα ελπίδας καθώς οι επιστήμονες αναφέρουν πως αν ληφθούν άμεσα μέτρα για τη μείωση της κλιματικής αλλαγής, θα μπορούσε να αναχαιτιστεί ένα ποσοστό ζημίας μακροπρόθεσμα.

«Οι επιπτώσεις αυτές είναι αναπόφευκτες με την έννοια ότι δεν παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο όποιο σενάριο σχετικά με τις εκπομπές διοξειδίου επικρατήσει μέχρι το 2049», δήλωσαν στο CNN οι Κοτζ και Βενζ.

Σχόλιο για τη σύνδεση κλιματικής αλλαγής και οικονομίας έκανε και ο Ντίφενμπο, καθηγητής και περιβαλλοντικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ πλέον, ο οποίος ανέφερε πως οι οικονομικές ζημιές από την κλιματική αλλαγή θα πάρουν διαφορετικές μορφές.

Από τη μία τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα προκαλέσουν δαπάνες για την επισκευή κατοικιών και δομών που έχουν υποστεί καταστροφή και από την άλλη η αυξημένη θερμοκρασία ενδέχεται να επηρεάσει τη γεωργία, την παραγωγικότητα στην εργασία, ακόμα και τη γνωστική ικανότητα των ανθρώπων.

Παράλληλα, μπορεί να εκπονούνται σχέδια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπως ο περιορισμός της χρήσης ορυκτών καυσίμων, ή η ανάπτυξη τεχνολογίας για το «φιλτράρισμα» του άνθρακα από τον αέρα, ωστόσο βραχυπρόθεσμα το τίμημα της περιβαλλοντικής κρίσης είναι ήδη υψηλό αφού υπερβαίνει το κόστος των προσπαθειών για την επίλυση του ζητήματος.

Αναλυτικότερα, υπολογίζεται ότι στα πλαίσια της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα θα δαπανηθούν παγκοσμίως 6 τρισ. δολάρια έως το 2050, σε σύγκριση με την εκτιμώμενη από τη μελέτη οικονομική ζημία που αγγίζει τα 38 τρισ. δολάρια.

Εντούτοις, το οικονομικό πλήγμα δε θα είναι ομοιόμορφο, αφού σύμφωνα με τον Ντίφενμπο «υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι οι φτωχοί πλήττονται περισσότερο και αυτό είναι πιθανό να συμβεί ξανά εξαιτίας της υπερθέρμανσης», ακόμα και με μικρό ποσοστό αύξησης του φαινομένου.

Στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη αναμένεται μέση μείωση του εισοδήματος κατά 11% τα επόμενα 26 χρόνια, ενώ σε Νότια Ασία και Αφρική υπολογίζεται σε ποσοστό 22%.

Όσο για Μεσόγειο και κεντρική Νότια Αμερική, οι μεταβολές στις ετήσιες βροχοπτώσεις αναμένεται να φέρουν ζημίες, ενώ οι σφοδρές καταιγίδες και τα ακραία φαινόμενα θα επιδράσουν αρνητικά όλες τις περιοχές.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, το μέγεθος των προβλεπόμενων οικονομικών ζημιών υπερβαίνει τις προηγούμενες εκτιμήσεις, εντούτοις εκτιμούν πως η προσαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για μείωση των ζημιών.

Photo: Pixabay

Διαβάστε ακόμη

Η παγκόσμια οικονομία στη δίνη της απρόβλεπτης σύγκρουσης Ιράν – Ισραήλ

Ανάλυση BBC: Ισραήλ – Ιράν: Ο μυστικός πόλεμος βγήκε από τις… σκιές

Πλειστηριασμοί: Ποια ακίνητα – φιλέτα στο Κολωνάκι και στο ιστορικό κέντρο… μοσχοπουλήθηκαν

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ