Το ξεχασμένο παιχνίδι της γεωθερμίας ανοίγει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προχωρώντας σε διεθνή διαγωνισμό για τη μίσθωση του δικαιώματος έρευνας γεωθερμικού δυναμικού σε 4 περιοχές της χώρας.

Μέχρι σήμερα, κινητικότητα αλλά με αργό βηματισμό για την γεωθερμία έχουν επιδείξει μόνο η ΔΕΗ Ανανεώσιμες και η Ηλέκτωρ του ομίλου Ελλάκτωρ με σκοπό την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων Λέσβου, Μήλου-Κιμώλου-Πολυαίγου και Νισύρου.

Η ΔΕΗΑΝ έχει αποκτήσει από το ελληνικό Δημόσιο το αποκλειστικό δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης γεωθερμικού δυναμικού στις περιοχές αυτές σε συνεργασία με την Ηλέκτωρ.

Για το σκοπό αυτό έχει συσταθεί κοινή εταιρία με την επωνυμία «Γεωθερμικός Στόχος 2» (51% Ελλάκτωρ, 49% ΔΕΗΑΝ) μέσω της οποίας σχεδιάζουν την ενεργειακή αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων υψηλής ενθαλπίας (θερμικής ενέργειας) Λέσβου, Μήλου-Κιμώλου-Πολυαίγου, Νισύρου και Μεθάνων.

Η «Γεωθερμικός Στόχος 2» θα αναλάβει τη χρηματοδότηση, την κατασκευή και τη διαχείριση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ένα μέρος της ισχύος που θα εγκατασταθεί στα νησιά θα υλοποιηθεί πριν τις διασυνδέσεις με την ηπειρωτική χώρα.

Οι σχετικές μελέτες έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται με στόχο να ξεκινήσουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις. Εν τούτοις, η ασφαλής και αξιόπιστη πρόοδος σε νέα έργα γεωθερμίας, απαιτεί προσεκτική ενασχόληση με διάφορα τεχνικά και μη ζητήματα και εύλογα πολύ μεγαλύτερο χρόνο από άλλες τεχνολογίες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας όπως φωτοβολταϊκά, αιολικά.

Για τον εντοπισμό των γεωθερμικών πεδίων απαιτείται γεωφυσική έρευνα σε βάθος από 1 έως 4 χιλιόμετρα. Πρόκειται για υπόγειους ταμιευτήρες που συγκεντρώνουν νερό από ρήγματα σε μεγάλα βάθη και θερμαίνονται από τα φυσικά πετρώματα. Το νερό αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί για ποικίλες χρήσεις για θέρμανση, ηλεκτροπαραγωγή, αγροτικές καλλιέργειες, θερμοκήπια, Spa, κ.α.

Από σαράντα κύματα

Η γεωθερμία πέρασε από σαράντα κύματα τα προηγούμενα χρόνια στην χώρα μας αφού οι λανθασμένοι χειρισμοί της ΔΕΗ στη Μήλο (λάθος γεωτρήσεις, τεχνικές ελλείψεις κ.ά) και στη Νίσυρο, στα μέσα της δεκαετίας του ’70, ακύρωσαν την εκμετάλλευση ενός από τα καλύτερα γεωθερμικά πεδία διεθνώς και προκάλεσαν έντονες τοπικές αντιδράσεις.

Για αυτό και οι επόμενες κινήσεις της ΔΕΗΑΝ είναι μελετημένες και γίνονται πολύ προσεκτικά με στόχο αφού ολοκληρωθούν οι ερευνητικές γεωτρήσεις, να ακολουθήσει η κατασκευή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής οι οποίες θα τροφοδοτούνται με γεωθερμικό ρευστό και θα είναι ισχύος 8 MW στη Λέσβο και 5 MW σε καθεμία από τις υπόλοιπες περιοχές.

Όμως ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ρόδα και αυτό φάνηκε από τις πρώτες συναντήσεις που είχε πέρσι η διοίκηση της ΔΕΗΑΝ με τις τοπικούς φορείς της Μήλου καθώς οι αντιδράσεις παραμένουν υπαρκτές.

Ο προϋπολογισμός των έργων αυτών είναι μεγάλος αφού εκτιμάται από 70 εκ. έως και τα 120 εκατ. ευρώ για τις έρευνες, γεγονός που της κατατάσσει στην κατηγορία των απαιτητικών και πολυδάπανων επενδύσεων. Στα 50 εκ. υπολογίζεται το κόστος για την εγκατάσταση των μονάδων παραγωγής.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, έως το 2025 θα έχει κατασκευαστεί και λειτουργήσει η πρώτη μονάδα στη Λέσβο και θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες στις άλλες περιοχές, στόχος όμως που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πολύ φιλόδοξος.

Σημειώνεται ότι η Γεωθερμική Ενέργεια συμπεριλαμβάνεται στην εθνική στρατηγική για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) με προβλεπόμενο μερίδιο στην ηλεκτροπαραγωγή της τάξεως του 0,1GW σε όρους εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030.

Οι νέες περιοχές που βγάζει σε διεθνή διαγωνισμό το ΥΠΕΝ είναι στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (Κεντρικού – Νοτίου Τμήματος Λεκάνης ποταμού Στρυμόνα, Περ. Ενοτήτων Σερρών & Καβάλας, Ακροποτάμου, Δυτικού Τμήματος Λεκάνης Δέλτα ποταμού Νέστου, Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και Λεκάνης Δέλτα ποταμού Έβρου, Περ. Ενότητας Έβρου), οι οποίες παρουσιάζουν ισχυρό γεωθερμικό επενδυτικό ενδιαφέρον και μάλιστα προς την κατεύθυνση της ηλεκτροπαραγωγής.

Την σχετική απόφαση που υπέγραψε τις προηγούμενες μέρες ο απερχόμενος υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Σκρέκας, ήρθε μετά από την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για τη γεωθερμία, έπειτα από 10 χρόνια αναμονής από τον τελευταίο διαγωνισμό.

Η ανάπτυξη της γεωθερμίας αποτελεί βασική προτεραιότητα στο δρόμο για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, στο πλαίσιο των στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, καθώς ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας με την αξιοποίηση των εγχώριων πηγών ενέργειας, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και εξοικονόμηση ενέργειας για τους καταναλωτές.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα ενισχύσει και την τοπική κοινωνία, η βιώσιμη ανάπτυξη της περιφέρειας μέσα από ένα σταθερό, σύγχρονο και διαφανές επενδυτικό πλαίσιο με αυστηρά πρότυπα ασφάλειας και περιβαλλοντικής προστασίας και δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.

Οι συμμετέχοντες μπορούν να καταθέσουν προσφορές έως την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου του 2023 στο Πρωτόκολλο της Γενικής Διεύθυνσης Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ.

Διαβάστε ακόμη

Bruegel: «Ευπρόσδεκτες» οι αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ – Τι σημαίνουν για την Ελλάδα

«Ευκολίες πληρωμής» για τον λογαριασμό της εφορίας

Εκλογές 2023: Το στοίχημα των ψήφων και οι περιοδείες Μητσοτάκη στον δρόμο για την 25η Ιουνίου

Εκλογές 2023

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τα αποτελέσματα των εκλογών

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ