Δε «φοράει» τη συνηθισμένη ασπρόμαυρη φορεσιά του ο θηλυκός πιγκουίνος του είδους Γκεντού που καταγράφηκε για πρώτη φορά σε βίντεο στην Ανταρκτική.

Ο σπάνιος ολόλευκος πιγκουίνος εντοπίστηκε από το φωτογράφο Ούγκο Γκονζάλες Αρός Γκέρα, ο οποίος ανήκει στην 14μελή ομάδα ανθρώπων που ζει ανάμεσα στην αποικία των Γκεντού στη Χιλιανή Ανταρκτική.

«Κάθε ημέρα, υπάρχει κάτι διαφορετικό για να δει κανείς. Καθημερινά, η Ανταρκτική και αυτό το υπέροχο μέρος μας εκπλήσσει με κάτι διαφορετικό», ανέφερε ο φωτογράφος και πρόσθεσε ότι το θέαμα ήταν εντυπωσιακό, ο οποίος είδε τον πιγκουίνο να κοιτά απευθείας στο φακό του.

Οι πιγκουίνοι Γκεντού συνήθως έχουν μαύρο φτέρωμα με λίγα μόνο λευκά φτερά, αλλά ο θηλυκός, ο οποίος μαγνητοσκοπήθηκε από τον Γκέρα στη βάση Γκαμπριέλ Γκονζάλες Βιντέλα, είναι λευκός καθώς εικάζεται ότι πάσχει από λευκισμό με αποτέλεσμα να επικρατεί το άσπρο χρώμα αντί του μαύρου.

Ο Λούκας Κρούγκερ, ερευνητής στο επιστημονικό τμήμα του Ινστιτούτου Ανταρκτικής της Χιλής, δήλωσε στην ιστοσελίδα Ladera Sur σχετικά: «Ο λευκισμός είναι μια γενετική παραλλαγή που μπορεί να εμφανιστεί σε ορισμένα άτομα, η οποία επηρεάζει την παραγωγή χρώματος στο δέρμα, τα φτερά ή τα μαλλιά. Σε αυτή την περίπτωση τα κύτταρα δεν είναι σε θέση να παράγουν ορισμένες χρωστικές ουσίες. Αυτό συμβαίνει φυσικά και σε πολλές περιπτώσεις επηρεάζει λιγότερο από το 1% του πληθυσμού».

Ο λευκισμός διαφέρει από τον αλμπινισμό -που έχει κύριο χαρακτηριστικό το λευκό χρώμα σε δέρμα, φτέρωμα, ή τρίχωμα- καθώς σε αυτή την περίπτωση διατηρείται το φυσιολογικό χρώμα ματιών του ζώου.

Δυστυχώς ο λευκός πιγκουίνος γίνεται πιο εύκολα λεία αρπακτικών καθώς το μαύρο χρώμα των πιγκουίνων τους βοηθά να «κρύβονται» ενώ καταδύονται στην αναζήτηση ψαριών.

«Γι’ αυτό και οι περιπτώσεις λευκισμού είναι πολύ σπάνιες, διότι, εκτός του ότι πρόκειται για σπάνιο γενετικό ελάττωμα, τα ζώα είναι πολύ εκτεθειμένα, καθώς κινδυνεύουν να γίνουν τροφή αρπακτικών», δήλωσε ο κτηνίατρος Ντιέγκο Πεναλόζε στο Animal Reader.

Στα πρόσφατα μαγνητοσκοπημένα πλάνα, ο λευκός πιγκουίνος φαίνεται να περπατά ανάμεσα σε εκατοντάδες πιγκουίνους, με το άσπρο του φτέρωμα ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους.

Σύμφωνα με την Ladera Sur αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ένας πιγκουίνος με λευκισμό εντοπίζεται στην αποικία. Όπως εξήγησε στην ιστοσελίδα η βιολόγος και ειδικός στη γενετική των σπονδυλωτών, Τζουλιάνα Βιάννα, ένας ακόμα πιγκουίνος με αυτή την ιδιαιτερότητα καταγράφηκε στην αποικία πριν περίπου οκτώ χρόνια.

«Αυτό είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, δεδομένου ότι γενετικές μελέτες έχουν εντοπίσει ότι δεν υπάρχει πρακτικά καμία γενετική διαφοροποίηση στη συντριπτική πλειονότητα των πιγκουίνων στην Ανταρκτική Χερσόνησο. Το μόνο είδος στο οποίο έχουμε δει μεγάλη γενετική διαφοροποίηση ήταν το Γκεντού», είπε η ειδικός.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, η βάση πήρε το όνομά της από τον Χιλιανό πρόεδρο Γκαμπριέλ Γκονζάλες Βιντέλα, ο οποίος ήταν ο πρώτος αρχηγός κράτους οποιουδήποτε έθνους που επισκέφθηκε την Ανταρκτική τη δεκαετία του 1940.

Η βάση θεωρείται πλέον ανενεργή, αλλά προσελκύει τουρίστες που την επισκέπτονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ αποτελεί «σπίτι» των πιγκουίνων Γκεντού.

Το είδος αναφέρεται ως σχεδόν απειλούμενο στον Κόκκινο Κατάλογο της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης, κυρίως εξαιτίας της σημαντικής μείωσης του πληθυσμού στα υπο-ανταρκτικά νησιά στα οποία ζουν.

Διαβάστε ακόμη

Αλλάζουν όλα στα τεκμήρια διαβίωσης – Έρχεται επανεξέταση και «κούρεμα»

Καμπανάκι στο Νταβός για την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα: «Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα νιώσουν τον πόνο»

Νομοσχέδιο για γάμο ομοφύλων: Ετοιμάζονται να το υπερψηφίσουν πάνω από 100 βουλευτές της ΝΔ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ