Μπορεί η ΕΕ να πασχίζει για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης και χώρες όπως η Ελλάδα να ενισχύουν με τις πολιτικές τους, την προσπάθεια για μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος ωστόσο ο πλανήτης συνεχίζει να βάλλεται από τις μαζικές «ρουκέτες» άνθρακα της Κίνας και άλλων ασιατικών κρατών.

Σήμερα, υπολογίζεται ότι βρίσκονται σε λειτουργία ή χτίζονται 5.500 εργοστάσια άνθρακα στον κόσμο από τα οποία 3.500 βρίσκονται στην Κίνα, 1.000 στην Ινδία και τα άλλα στον υπόλοιπο κόσμο.

Το ακόμη πιο αποκαρδιωτικό είναι ότι η Κίνα, με την τεχνογνωσία κατασκευής φθηνών εργοστασίων άνθρακα που έχει αποκτήσει, κάνει «εξαγωγή» επενδύσεων σε χώρες όπως το Βιετνάμ, η Ινδονησία, η Τουρκία, το Μπανγκλαντές κ.α.

Τα παραπάνω στοιχεία περιλαμβάνονται στην έρευνα –ανάλυση που παρουσίασε σε κυριακάτικη εφημερίδα, ο καθηγητής και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης.

Όπως σημειώνει στη Σύνοδο COP26 για το Κλίμα που πραγματοποιήθηκε στη Γλασκώβη, η Κίνα δεσμεύθηκε για μείωση της εκτός συνόρων δραστηριότητάς της.

Η αποκαλυπτική έρευνα δείχνει ότι παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα τα επόμενα τέσσερα χρόνια παραμένει σταθερή, λίγο πάνω από τις 10.000 τεραβατώρες, δεδομένου ότι οι αυξήσεις σε Κίνα και Ινδία εξισορροπούνται από τις μειώσεις σε ΗΠΑ και Ε.Ε.

Τα τελευταία 30 χρόνια (1990-2019) η παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα υπερδιπλασιάστηκε (από 11.900 σε 26.900), με τη συνολική ποσοστιαία κατανομή για άνθρακα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο να παραμένει σταθερή στη διάρκεια της τριακονταετίας, παρά τις σημαντικές αυξήσεις σε ανανεώσιμα και υδροηλεκτρικά.

Από το σύνολο του G20, η Ε.Ε.-27, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Μεγάλη Βρετανία και η Ιαπωνία έχουν δεσμευθεί για διαρκή μείωση των εκπομπών τους ώστε το 2050 να έχουν περάσει σε ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα. Αργεντινή και Κορέα δεσμεύονται για μικρότερες μειώσεις έως το 2030 και μεγαλύτερες το διάστημα 2030-2050, ενώ αντίθετα η Κίνα θα συνεχίσει να αυξάνει τις εκπομπές της έως το 2030 και δεσμεύεται για μηδενισμό το 2060.

Οι πιο πρόσφατες εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (2021) για την εξέλιξη της παγκόσμιας κατανάλωσης άνθρακα ανά περιοχή έως το 2024 δείχνουν, δυστυχώς, μια συνεχιζόμενη αύξηση της κατανάλωσης στην Κίνα, στην Ινδία και στην υπόλοιπη Ασία. Ταυτόχρονα, παρατηρείται μείωση – σταθερότητα της κατανάλωσης άνθρακα παρατηρείται στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρωπαϊκή Ενωση των «27».

Παρά τις προσδοκίες για μείωση των εκπομπών μετά την επαναφορά θετικών ρυθμών ανάπτυξης, οι εκπομπές από ορυκτά καύσιμα έχουν επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα.

Δυστυχώς και σήμερα συμβαίνει ότι έχει συμβεί από τη Μεγάλη ‘Υφεση (1929) έως και σήμερα, ύστερα από πολέμους, ενεργειακές κρίσεις ή χρηματοπιστωτικές καταρρεύσεις: ραγδαία αύξηση των εκπομπών ρύπων. Επιπλέον, είναι αποκαλυπτικό το διάγραμμα για τις ετήσιες κατά κεφαλήν εκπομπές άνθρακα στο G20, με την Αυστραλία να έχει τις περισσότερες εκπομπές.

Οι παγκόσμιες οικονομικές απώλειες τις δεκαετίες 1950-1990 κυμάνθηκαν σε επίπεδα 20-100 δισ. δολ./έτος. Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, 1990-2020, έχουν εκτοξευθεί σε σχεδόν διπλάσιο ύψος, με ορισμένες χρονιές να ξεπερνούν τα 400 δισ. δολ./έτος. Αντίστοιχα, οι κοινωνικές και εθνικές ανισότητες είναι κραυγαλέες και στις δαπάνες για προστασία από την πανδημία, αφού από τις ανεπτυγμένες οικονομίες των 11.800 δολ./άτομο περνά ο πλανήτης στα 580 δολ./άτομο στις αναπτυσσόμενες οικονομίες και στα μόλις 57 δολ./άτομο στις πολύ φτωχές χώρες.

Διαβάστε ακόμη:

Η χειρότερη τράπεζα στον κόσμο – Δάνεισε δισεκατομμύρια που δύσκολα θα πάρει πίσω

ΛΑΡΚΟ: Ξανά στο εδώλιο η υπόθεση των κρατικών ενισχύσεων για την ελληνική βιομηχανία νικελίου

ΚΑΠΕ: Διαγωνισμός για εκπαίδευση στα Θερμικά Ηλιακά Συστήματα