Παρτίδα για δύο κυρίως παίκτες της αγοράς ήταν ο χθεσινός διαγωνισμός για τα 350 MW του τελευταίου κύκλου της κοινής διαγωνιστικής διαδικασίας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, με την δημοπρατούμενη ισχύ να καταλήγει στα χέρια της Μυτιληναίος και της εταιρείας Kiefer. Η τελευταία σύμφωνα με πληροφορίες έχει συνάψει συμφωνία πώλησης (μέρος ή του συνόλου) των έργων που απέκτησε στην Βρετανική Lightsource BP που αποτελεί κοινή εταιρεία με τoν πετρελαικό γίγαντα της BP από το 2017. Η εταιρεία η οποία αναπτύσσεται στον τομέα της ηλιακής ενέργειας και στην Ελλάδα έχει παρουσία σε 14 χώρες παγκοσμίως με ένα χαρτοφυλάκιο έργων ισχύος 3,5GW και ένα pipeline διεθνών έργων δυναμικότητας 16 GW.

Στους δύο ενεργειακούς ομίλους της χώρας που «σαρώνουν» τα έργα στον τομέα των Φ/Σ, κατέληξαν σύμφωνα με πληροφορίες στην Μυτιληναίος τα 160MW και αντίστοιχα τα υπόλοιπα στην Kiefer.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Μυτιληναίος ήταν εκείνη που χτύπησε την χαμηλότερη τιμή που αποτέλεσε και ιστορικό ρεκόρ στο χθεσινό διαγωνισμό και έφτασε τα 32,97 ευρώ/MW με τις τιμές να διαμορφώνονται μεσοσταθμικά κάτω από το ψυχολογικό όριο των 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στην περιοχή των 37 ευρώ.

Η Μυτιληναίος έχει στο σχεδιασμό ένα τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας συνολικής ισχύος 5 GW. Στελέχη του ομίλου στο πρόσφατο οικονομικό φόρουμ των Δελφών μίλησαν για την ανάπτυξη 300 MW έργων αιολικών και 1,1 GW συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας.

Ήδη σε φάση εκκίνησης είναι και το γιγαντιαίο επενδυτικό σχέδιο για την κατασκευή φωτοβολταϊκών 1,48 GW, το οποίο έχει ενταχθεί στο fast track και αποτελεί εξαγορά του χαρτοφυλακίου της Eγνατία Group. Από την πλευρά της η Kiefer της οικογένειας Πετρόχειλου έχει απασχολήσει αρκετά το τελευταίο διάστημα την επικαιρότητα αφενός λόγω της πλειάδας έργων που έχει εντάξει στο δυναμικό της και προσεγγίζουν τo 1 GW. Αφετέρου γιατί η εταιρεία βρέθηκε πρόσφατα στο προσκήνιο με την απόφαση του ΥΠΕΝ και εν συνεχεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας να τερματίσει τις διαδικασίες αδειοδότησης για τέσσερα έργα 12 MW λόγω κατάτμησης. Η Kiefer υποστηρίζει ότι το έργο δεν είναι ενιαίο αλλά ξεχωριστό και ετοιμάζει σχετική ένσταση με στόχο την ανατροπή της απόφασης.

Πώς φτάσαμε στα 33 ευρώ

Εκείνο που σίγουρα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο από την χθεσινή ηλεκτρονική δημοπρασία και αποτελεί δείγμα των καιρών είναι η πρωτοφανής ταρίφα με την οποία «κλείδωσε» η χαμηλότερη τιμή για υποβολή προσφορών έργων ΑΠΕ, η οποία υποχώρησε στα 32,97 ευρώ. Να σημειωθεί ότι οι τιμές ξεκίνησαν από τα 53,86 ευρώ/MWh.

Η ελληνική αγορά δείχνει πλέον εμφανή σημάδια αποκλιμάκωσης των τιμών με στελέχη του κλάδου να κάνουν λόγο για τιμές πολύ χαμηλές που δείχνουν την κατεύθυνση της αγοράς και το τέλος των υψηλών περιθωρίων κέρδους. Είναι ενδεικτικό ότι οι επιθετικές τιμές έβγαλαν νοκ άουτ τα έργα αιολικής ενέργειας, τα οποία απουσίασαν από την διαδικασία, λόγω της αδυναμίας τους να κρατηθούν στην αγορά με αυτές τις ταρίφες. Έτσι έμειναν εκτός διαγωνισμού  και εταιρείες όπως η EREN και η EDF που είχαν ώριμα έργα..

Την κατάρρευση των τιμών είχε προδιαγράψει πριν το Πάσχα και ο επικεφαλής της ΡΑΕ κ. Θανάσης Δαγούμας. Όπως είχε προβλέψει οι ταρίφες θα έπεφταν κάτω από τα 42 ευρώ ανά μεγαβατώρα και είχε επισημάνει ότι σε κάποιες ευρωπαϊκές αγορές όπως η Πορτογαλία το περσινό καλοκαίρι είχαν δοθεί προσφορές έργο με τιμή 12 ευρώ/MW!

Το χθεσινό αποτέλεσμα χαιρέτησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας επισημαίνοντας ότι η χαμηλή ταρίφα που επιτεύχθηκε στον τελευταίο κύκλο δείχνει το βαθμό ωρίμανσης της τεχνολογίας και την όξυνση του ανταγωνισμού. Εξέλιξη που κατ΄ επέκταση ανοίγει παράθυρο για χαμηλότερα τιμολόγια ρεύματος για τους καταναλωτές.

Το ΥΠΕΝ σκοπεύει να συνεχίσει τις ανταγωνιστικές διαδικασίες και για την περίοδο 2021-2024 με την δημοπράτηση έργων συνολικής ισχύος 2,1GW.Σχετικό αίτημα έχει ήδη υποβληθεί στην Κομισιόν και εξετάζεται θετικά μολονότι ακόμη δεν έχει εγκριθεί.