Tην πρώτη μεγάλη επένδυση της Βρετανικής εταιρείας Hive Energy στην Ελλάδα, επικυρώνει η υπογραφή της υπουργικής απόφασης για την ένταξη στις διαδικασίες χορήγησης κινήτρου ταχείας αδειοδότησης του πρότζεκτ Βlue Sky στο δήμο Δομοκού στην Φθιώτιδα.

Η επένδυση συνολικού ύψους 226 εκατ. ευρώ που υπέγραψε προ ολίγων ημερών ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης, προβλέπει την κατασκευή ενός ηλιακού σταθμού παραγωγής ενέργειας δυναμικότητας 200 MW. Το έργο περιλαμβάνει επίσης μονάδα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με μπαταρίες ισχύος 100 MW και μετατροπή σε πράσινο υδρογόνο με ηλεκτρολύτη δυναμικότητας 50MW.

Το έργο θα εγκατασταθεί σε μισθωμένα οικόπεδα εντός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Το συνολικό κόστος του επενδυτικού σχεδίου, προβλέπει δαπάνη άνω των 111 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου, 63 εκατ. ευρώ για τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας σε συστοιχία μπαταριών και μονάδα παραγωγής υδρογόνου ισχύος 50MW ύψους 52 εκατ. ευρώ (συνολικά 226 εκατ. ευρώ).

Η επένδυση της Blue Sky έχει χαρακτηριστεί με περσινή απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων ως στρατηγική καθώς έχει υπαχθεί στην κατηγορία των Εμβληματικών Επενδύσεων Εξαιρετικής Σημασίας που της έχει χορηγηθεί και το κίνητρο ταχείας αδειοδότησης.

Βάσει του νόμου, το πρότζεκτ δικαιούται επιχορήγηση, φορολογικές απαλλαγές, ενισχύσεις έρευνας και ανάπτυξης καθώς και επιδότηση κόστους απασχόλησης.

Η υπουργική απόφαση δεν αποσαφηνίζει το ύψος της επιδότησης αλλά αναφέρει ότι η χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου θα γίνει με ίδια κεφάλαια σε ποσοστό 20% και με δανειακά κεφάλαια σε ποσοστό 80%.

Το ποσό των κεφαλαίων ανά πηγή χρηματοδότησης θα καθοριστεί με την ολοκλήρωση του επεν­δυτικού σχεδίου και θα υπολογιστεί στο πραγματικό του κόστος.

Ποια είναι η Hive Energy

H Βρετανική εταιρεία είναι ένας διεθνής επενδυτής στις τεχνολογίες του πράσινου υδρογόνου που ίδρυσε προ 13 ετών ο Giles Redpath. Στελέχη της εταιρείας σε προ μηνών αναφορά τους για την Ελλάδα, χαρακτήριζαν την χώρα μας ιδανική για την παραγωγή του νέου καυσίμου λόγω των τεράστιων δυνατοτήτων ανάπτυξης φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων. Όπως είχε υποστηρίξει ο διευθύνων σύμβουλος της Hives Energy σε εκδήλωση του Economist, το κρίσιμο σημείο είναι να λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο ο ηλεκτρολύτης για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου και αυτό μπορεί να το προσφέρει η Ελλάδα με συνδυασμό αιολικής και ηλιακής ενέργειας.

 

Η Hives έχει στόχο να αναπτύξει, παράλληλα με τις μεγάλες μονάδες πράσινου υδρογόνου και μικρότερες μονάδες που θα καλύπτουν τοπικές ανάγκες ώστε να αντιμετωπιστεί και το θέμα του κόστους μεταφοράς του πράσινου υδρογόνου.

Όπως έχει δηλώσει το ανώτατο στέλεχος της εταιρείας, οι μονάδες στην Ελλάδα θα μπορούν να τροφοδοτήσουν το στόλο λεωφορείων και μελλοντικά το στόλο των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Αυτό το στόχο φαίνεται πως θέλει να καλύψει με τη μονάδα παραγωγής πράσινου υδρογόνου στην περιοχή Βούζι Μαντασιάς του δήμου Δομοκού.

Η Hive Energy έχει μέχρι σήμερα κατασκευάσει φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος περίπου 2 GW με επενδύσεις που ξεπερνούν τα 1,6 δισ. ευρώ και υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο που προσεγγίζει τα 15 GW σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην Ελλάδα διαθέτει χαρτοφυλάκιο γύρω στα 500 MW στον τομέα των φωτοβολταϊκών.

Διαβάστε ακόμη

Δήμητρα Ραξέβσκυ: Η πτώχευση της «Mini Raxevsky» και η περιπέτεια των πλειστηριασμών (pics)

Πώς τα premium brands εκτοξεύουν τις τιμές των sneakers στα ύψη – Αυτά είναι τα νέα ανδρικά μοντέλα που διαφέρουν

Eχετε αναρωτηθεί ποια είναι η ιδανική ηλικία για να πάρετε σύνταξη; Κι όμως, δεν είναι η ίδια για όλους

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ