Σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους και περιέχοντας πολλαπλά και αυστηρότατα μηνύματα προς όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κινήθηκε η ομιλία του προέδρου της ΡΑΕ Αθ. Δαγούμα κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα του 5ο Παγκρήτιου Ενεργειακού Συνεδρίου.

Ο επικεφαλής της Αρχής κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του ένιωσε την ανάγκη να ξεκαθαρίσει τουλάχιστον έξι φορές ότι η ΡΑΕ παρακολουθεί τα πάντα και θα παρέμβει στον κατάλληλο χρόνο.

Αναλύοντας τους λόγους της αύξησης των τιμών λόγω των διεθνών τάσεων (αύξηση τιμών φυσικού αερίου, ρύπων κλπ) τόνισε ότι από τα 40 ευρώ/MWh πριν την πανδημία έχουμε φτάσει τώρα στα 100 ευρώ, και για αυτό, όπως είπε, «υπάρχει αντίδραση του κόσμου», για να συμπληρώσει ότι «εμείς ως Αρχή είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε το δημόσιο συμφέρον και για αυτό έχουμε καλέσει ήδη όλους τους προμηθευτές και θα προχωρήσουμε σε δημόσια διαβούλευση για τις ρήτρες. Έτσι ώστε να ενισχύουμε τη διαφάνειά τους, να είναι ποιο κατανοητοί και να περιορίσουμε τις μεγάλες αυξομειώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος».

Εξειδικεύοντας την παραπάνω πρωτοβουλία επισήμανε ότι θα υπάρξει πρόταση της ΡΑΕ προς την αγορά και ελπίζουμε να βρούμε μια νέα συμφωνία με καθαρούς κανόνες». Παράλληλα, τόνισε ότι δεν υπάρχει τιμωρητική διάθεση, αλλά κουλτούρα συνεργασίας με όλους, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι «η ΡΑΕ δεν είναι pass through, τουλάχιστον αυτή την περίοδο. Παρεμβαίνει και θα παρεμβαίνει και να το ξέρουν αυτό καλά όλοι οι συμμετέχοντες».

Οι αιχμές του κ. Δαγούμα ήταν τόσο «ευκρινείς» ώστε έδωσε την εντύπωση ότι έχει στα χέρια του αρκετά στοιχεία που να δικαιολογούν τη δυναμική παρέμβαση της Αρχής. «Εμείς ως ρυθμιστής θέλουμε διαφάνεια και καθαρότητα και οι αποφάσεις μας θα το δείξουν, να είναι βέβαιοι όλοι για αυτό» είπε χαρακτηριστικά.

Παρότι με βάση την ανάλυσή του, η εφαρμογή του target model έχει φέρει την ελληνική αγορά πιο κοντά στις ευρωπαϊκές, ο προβληματισμός του έδειξε να εστιάζεται στην αγορά εξισορρόπησης για την οποία η ΡΑΕ έλαβε μέτρα στις αρχές της χρονιάς και όπως φαίνεται είναι έτοιμη να λάβει και άλλα εάν χρειαστεί.

«Ως Έλληνας πολίτης και ως πρόεδρος της ΡΑΕ θέλω οι τιμές να πέφτουν και θα κάνουμε το παν για αυτό» τόνισε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει σε άλλη σημείο της ομιλίας του ότι «να γνωρίζουν όλοι οι συμμετέχοντες και οι Διαχειριστές ότι τυχόν ανεπάρκειες και συμπεριφορές θα απαντηθούν εφόσον τεκμηριώνονται».

Στο πλαίσιο αυτό διαβεβαίωσε ότι «η Αρχή μελετάει, παρακολουθεί τα πάντα και πράξει ό,τι πράξει στο σωστό χρόνο προς όλους, χονδρική, λιανική και Διαχειριστές». Επίσης ανέφερε ότι ο στόχος της ΡΑΕ είναι αδιαπραγμάτευτος: «Δεν θέλουμε να είμαστε από τους τελευταίους στην Ευρώπη. Θα προχωρήσουμε, δεν θα μείνουμε πίσω και καλό είναι όλοι οι φορείς να προσαρμοστούν».

Αν μη τι άλλο αυτή η έντονη παρέμβαση του προέδρου της Αρχής προϊδεάζει για εξελίξεις τις οποίες αναμένεται να δούμε τους επόμενους μήνες. Και αυτές προφανώς δεν θα περιορίζονται σε απλές συστάσεις…