Το μεγάλο ταξίδι της καμηλοπάρδαλης Μπενίτο ολοκληρώθηκε: Διένυσε πάνω από 1.900 χλμ. σε περίπου 50 ώρες για να αφήσει πίσω του το τσουχτερό κρύο στα βόρεια του Μεξικού και να μεταβεί σε ένα προστατευόμενο πάρκο στο κεντρικό τμήμα της χώρας, όπου το κλίμα είναι πιο κοντά στο φυσικό του περιβάλλον.

Έπειτα από δυναμική καμπάνια περιβαλλοντολόγων και απλών πολιτών που εξέφρασαν την αγωνία τους για τις συνθήκες διαβίωσης του Μπενίτο στο ζωολογικό κήπο της πόλης Σιουδάδ Χουάρεζ όπου το καλοκαίρι η ζέστη είναι αφόρητη και το χειμώνα οι θερμοκρασίες είναι εξαιρετικά χαμηλές, η περίπου 4 ετών καμηλοπάρδαλη ξεκινά μία νέα ζωή σε ένα καινούριο περιβάλλον στην περιοχή Πουέμπλα.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι αρμόδιοι του ζωολογικού κήπου είχαν δεχθεί σφοδρή κριτική αφού το ζώο δεν κατάφερνε να βρει την απαραίτητη σκιά κατά τους θερινούς μήνες και καταφύγιο από το ψύχος κατά τους χειμερινούς.

Η ιδιαίτερα δραστήρια ομάδα «Ας σώσουμε τον Μπενίτο» («Salvemos a Benito») είχε αναφέρει, μάλιστα, πως οι βλεφαρίδες και το σάλιο της καμηλοπάρδαλης είχαν παγώσει με τη δραστική πτώση της θερμοκρασίας.

Τον Ιούνιο του 2023, μια φωτογραφία που αποτύπωνε την καμηλοπάρδαλη να ψάχνει για σκιά είχε γίνει viral, ενώ πρόσφατα δημοσιογράφος δημοσίευσε βίντεο στο οποίο κατέγραφε τις συνθήκες όπου ζούσε ο Μπενίτο και ανέφερε: «Η καμηλοπάρδαλη Μπενίτο υποφέρει από τις ακραίες κλιματικές συνθήκες της Τσιουάουα. Σήμερα το πρωί η Σιουδάδ Χουάρεζ ξύπνησε στους -6 βαθμούς Κελσίου».

Έπειτα, λοιπόν, από τις εκκλήσεις τους δικαστήριο αποφάσισε τη μεταφορά του Μπενίτο σε ένα πάρκο προστασίας της άγριας ζωής, όπου θα τύχει καλύτερης μεταχείρισης και θα ζει σε ευνοϊκότερες καιρικές συνθήκες.

Με την άφιξή του ο Μπενίτο, ο οποίος έγινε δεκτός με χειροκροτήματα, θα χρειαστεί να περάσει μία περίοδο σε απομόνωση πριν έρθει σε επαφή με άλλες καμηλοπαρδάλεις που ζουν στον ίδιο χώρο, θα ακολουθήσει διαφορετική διατροφή και θα βρεθεί σε ένα περιβάλλον με θερμοκρασίες που θυμίζουν την αφρικανική σαβάνα.

Για τη μεταφορά του επιστρατεύθηκε τρέιλερ και κατασκευή ύψους πέντε μέτρων που σχεδιάστηκε ειδικά για το περίπου 4 μέτρων ζώο ώστε να ταξιδέψει με ασφάλεια. Στο εσωτερικό του ιδιότυπου βαν υπήρχε, τροφή, ενώ η ειδική κατασκευή του του επέτρεπε να διανύσει την απαιτούμενη απόσταση χωρίς να υποφέρει από κρύο ή άνεμο και παράλληλα τον απομόνωσε από τους θορύβους των υπόλοιπων οχημάτων που θα μπορούσαν να τον τρομάξουν. Τον Μπενίτο συνόδευσαν οχήματα με μέλη της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Εθνικής Φρουράς.

«Η καμηλοπάρδαλη έχει τεράστια μάτια και πρέπει να εμποδίσουμε την όρασή της, η οποία έχει σχεδιαστεί για να ανιχνεύει αρπακτικά, έτσι ώστε να μην έχει καμία πηγή άγχους», δήλωσε ο Φρανκ Κάρλος Καμάτσο, διευθυντής του πάρκου Africam Safari της Πουέμπλα.

Την ώρα της αναχώρησης του συμπαθούς τετράποδου πολλοί ήταν οι κάτοικοι της πόλης που συγκεντρώθηκαν έξω από τον ζωολογικό πάρκο φωνάζοντας «Σε αγαπάμε Μπενίτο».

«Είμαστε λίγο λυπημένοι που φεύγει, αλλά μας δίνει επίσης μεγάλη χαρά… Οι καιρικές συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για αυτόν», είπε η Φλορ Ορτέγκα, η οποία όπως είπε επισκεπτόταν συχνά τον Μπενίτο αλλά και την καμηλοπάρδαλη Μοντέστο που έζησε στον ζωολογικό κήπο για δύο δεκαετίες πριν πεθάνει το 2022.

Ο Ντανιέλ Καστίγιο, κάτοικος της περιοχής, ο οποίος με τη σειρά του επισκεπτόταν συχνά τον κήπο, δήλωσε στο Forbes Mexico: «Ο Μπενίτο είναι ένα σύμβολο, από τα ελάχιστα που έχουμε στην Χουάρεζ, που μας δίνει γαλήνη, ηρεμία, χαλάρωση. Αυτό που θέλουμε είναι να είναι καλά και να πάει σε ένα πολύ όμορφο μέρος. Έχουμε ήδη ερευνήσει τι είναι το Africam Zafari και είναι εντυπωσιακό».

Ο Μπενίτο ολοκλήρωσε το ταξίδι του, βρίσκεται σε καλή κατάσταση και το προσωπικό του πάρκου θα πραγματοποιήσει τους απαραίτητους ελέγχους και έπειτα από την απαιτούμενη περίοδο καραντίνας θα ενταχθεί στο χώρο με επτά ακόμα καμηλοπαρδάλεις.

Ο διευθυντής του Africam Safari εξήγησε ότι το πάρκο φιλοξενεί καμηλοπαρδάλεις και άλλα ζώα εδώ και περίπου 50 χρόνια, οπότε ο Μπενίτο θα είναι καλύτερα εκεί.

«Θα τον πάμε σε ένα εντυπωσιακό μέρος, μια πολύ όμορφη οικογένεια όπου υπάρχουν αρσενικά, υπάρχουν τρία θηλυκά, υπάρχουν μικρά και είμαστε σίγουροι ότι ο Μπενίτο θα ενταχθεί γρήγορα σε αυτήν την ομάδα.

Photo: Getty images

Διαβάστε ακόμη

Σχέδιο Χατζηδάκη για βιώσιμες επιχειρήσεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Σάρωσε ο Τραμπ και στις εσωκομματικές εκλογές στο Νιου Χαμσάιρ

NATO: Τι σημαίνει η κυρίαρχη τάση στις online γνωριμίες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ