Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Ινδία, o Μπιλ Γκέιτς μίλησε με τον executive director του ινδικού ομίλου media, Indian Express Gompany και αναρωτήθηκε εάν η χορτοφαγία είναι η απάντηση, υποστηρίζοντας ότι η περιβαλλοντική κρίση είναι ταξικό ζήτημα.

«Θα γίνουν χορτοφάγοι όλοι οι Ινδοί; Θα γίνουν χορτοφάγοι όλοι οι Αμερικανοί;».

«Δε θα ήθελα να βασιστώ σε αυτό. Οποιοσδήποτε θελήσει να πει πόσο καλό θα ήταν κάτι τέτοιο, είναι ευπρόσδεκτος», πρόσθεσε.

Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της βιομηχανικής κτηνοτροφίας, είναι υψηλό. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το σύστημα διατροφής μας ευθύνεται για το 35% των ανθρωπογενών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και, από αυτό, το 57% προέρχεται από τις ζωικές τροφές.

«Σε κλιματικά ζητήματα, μπορεί να πάρεις τα “Ναι, υπερκαταναλώνουμε” και “Ίσως δε θα έπρεπε να ταξιδεύουμε πια”», ενώ τόνισε πως θα ήταν «απόλυτα άδικο» να ζητήσουμε από τους ανθρώπους που ζουν στην Ινδία να συνεχίσουν να καταναλώνουν την ίδια ενέργεια.

«Δεν θεωρώ πως πρέπει να βασιστούμε στο να ζήσουν οι άνθρωποι σε συνθήκες εξαθλίωσης, για να λύσουμε το κλιματικό ζήτημα».

Το ότι πιστεύει πως δεν είναι σωστό να ζητάμε από τους καταναλωτές να περιορίσουν τη ζήτηση για προϊόντα που χρειάζονται σημαντική ποσότητα ενέργειας για να παραχθούν, δε σημαίνει ότι ενθαρρύνει την υπερβολική κατανάλωση ενέργειας.

«Η κατάσταση χειροτερεύει λίγο περισσότερο, κάθε χρόνο. Αλλά είναι ένα από τα πράγματα που δύσκολα θα φτιάξουν, καθώς οι σύγχρονες οικονομίες ανά τον κόσμο, βασίζονται στην ένταση της ενέργειας, και το 80% αυτής της ενέργειας προέρχεται από την καύση ορυκτών καυσίμων», σημείωσε ο Γκέιτς.

Εξήγησε ότι παρότι το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης ανήκει στα εύπορα κράτη, χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος βιώνουν τις συνέπειες στο έπακρο, το οποίο αποτελεί «απίστευτη αδικία».

 

Διαβάστε ακόμη

Πώς η Ελλάδα κατάφερε να δανείζεται χαμηλότερα από οικονομίες επενδυτικής βαθμίδας (tweet+γράφημα)

Η (χλωμή τη βλέπω) συγκυβέρνηση, η έκπληξη της ΔΕΗ, τα νέα ΙΚΕΑ από τον Φουρλή και… τα ψάρια του Ιονίου

Deutsche Bank: Ο απόηχος της κρίσης Credit Suisse και SVB – Τι προβλέπει για τις ελληνικές τράπεζες