Η BlackRock εκτιμά ότι η παγκόσμια μετάβαση στην πράσινη ενέργεια θα χρειαστεί επενδύσεις 4 τρισ. δολαρίων ετησίως μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030, γεγονός που απαιτεί περισσότερες συμπράξεις μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ιδίως στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Η πρόβλεψη προέρχεται από το πρόσφατο Investment Institute Transition Scenario της BlackRock, το οποίο αναλύει το πώς είναι πιθανότερο να εξελιχθεί η μετάβαση σε χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και τις πιθανές επιπτώσεις της στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών.

Το ποσό των 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων είναι διπλάσιο από τις προηγούμενες προσδοκίες των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως και θα απαιτήσει αυξήσεις τόσο σε κεφάλαια του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της APAC Alternatives Strategy & Capital Markets της BlackRock, Μάικλ Ντένις.

«Η ΑΡΑC βρίσκεται πραγματικά στο επίκεντρο της επενδυτικής ευκαιρίας στον τομέα της ενέργειας και το βλέπουμε αυτό σε πολλούς τομείς, τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναδυόμενες αγορές», δήλωσε ο ίδιος, μιλώντας στην ετήσια Ecosperity Week της Σιγκαπούρης.

Πέρυσι, επενδύθηκαν 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια σε έργα που σχετίζονται με την ενεργειακή μετάβαση, από 33 δισεκατομμύρια δολάρια το 2004, ενώ μέχρι σήμερα έχουν επενδυθεί περίπου 19 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η BlackRock.

«Αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης και το ποσό των κεφαλαίων που επενδύονται βαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο Ντένις, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις εναλλακτικές δραστηριότητες της BlackRock στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών, των hedge funds και των ιδιωτικών κεφαλαίων.

«Ωστόσο, ενώ οι επενδύσεις έχουν αυξηθεί, εξακολουθεί να υπάρχει ένα κενό 18 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για να φτάσουμε εκεί που πρέπει μέχρι το 2030», προσέθεσε.

Το κεφαλαιακό κενό υφίσταται σε διάφορες κατηγορίες κινδύνου. Από επενδύσεις χαμηλού κινδύνου σε βασικές ενεργειακές υποδομές, έως προσπάθειες υψηλότερου κινδύνου, όπως τα επιχειρηματικά κεφάλαια τελευταίου σταδίου και τα ιδιωτικά κεφάλαια. Σύμφωνα με τον ίδιο, όμως, τα κεφάλαια για να καλυφθεί αυτό το κενό υπάρχουν.

Μια πρόσφατη έρευνα της BlackRock σε 200 θεσμικούς επενδυτές διαπίστωσε ότι το 56% σχεδιάζει να αυξήσει τα κονδύλια για τη μετάβαση μέσα στα επόμενα 1 έως 3 χρόνια, ενώ το 46% δήλωσε ότι η πλοήγηση στη μετάβαση είναι η σημαντικότερη επενδυτική προτεραιότητά τους κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, η υλοποίηση των επενδύσεων στις ιδιωτικές και δημόσιες αγορές θα απαιτήσει «ευθυγράμμιση μεταξύ της κυβερνητικής δράσης, των εταιρειών και της συνεργασίας με τις κοινότητες», δήλωσε ο Dennis.

Όσον αφορά τη δημόσια πολιτική, νόμοι όπως το Ιnflation Reduction Act των ΗΠΑ κατάφεραν να κινητοποιηθούν δισεκατομμύρια δημόσιων πόρων που θα διατεθούν για έργα καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

«Πέραν αυτού, πρέπει να δούμε αλλαγή πολιτικής γύρω από την τιμολόγηση της ενέργειας και την απελευθέρωση των ενεργειακών αγορών», δήλωσε ο Ντένις, προσθέτοντας ότι στις αναδυόμενες αγορές, περίπου το 60% των απαιτούμενων κεφαλαίων αναμένεται να προέλθουν από τον ιδιωτικό τομέα.

Η BlackRock αναγνωρίζει τη μικτή χρηματοδότηση ως έναν άλλο βασικό επενδυτικό παράγοντα, ιδίως μεταξύ των αναδυόμενων αγορών. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η μικτή χρηματοδότηση ορίζεται ως η στρατηγική χρήση των αναπτυξιακών κεφαλαίων για την κινητοποίηση πρόσθετης χρηματοδότησης προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης.

«Η μικτή χρηματοδότηση είναι πραγματικά κρίσιμη, όχι μόνο για το πρώιμο στάδιο των έργων, αλλά και για να καταστούν τα πράσινα περιουσιακά στοιχεία επενδύσιμα στο πλαίσιο των υφιστάμενων δομών χαρτοφυλακίου», δήλωσε ο Ντένις, σύμφωνα με το CNBC, προσθέτοντας ότι αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αξιοποίηση κεφαλαίων τρισεκατομμυρίων από τις ευρύτερες κεφαλαιαγορές.

Άλλοι παράγοντες που απαιτούνται για την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων της πράσινης χρηματοδότησης περιλαμβάνουν την ανάπτυξη των ταλέντων σε διάφορους τομείς και τη μετατόπιση των πλαισίων κινδύνου για επενδύσεις σε πράσινα έργα, σύμφωνα με την BlackRock.

Διαβάστε ακόμη:

ΕΤΑΔ: Το πωλητήριο των €3,33 εκατ. και το παρασκήνιο πίσω από ένα ιστορικό ακίνητο στο Μαρούσι (pics)

Χρυσή λίρα: Νέο ράλι στην τιμή λόγω (και) Μέσης Ανατολής – Πού έφτασε (πίνακας)

14 χρόνια από το Καστελόριζο και το πρώτο μνημόνιο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ