Στον «χορό» της προσθήκης διατάξεων αποθήκευσης σε μεγάλα φωτοβολταικά έργα έχουν εισέλθει εδώ και καιρό όλοι οι ισχυροί παίκτες που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά ΑΠΕ. Στο πλαίσιο αυτό και η Cero Development Hellas, βραχίονας του γιγαντιαίου Macquarie Asset Management, έχει δρομολογήσει τον «εξοπλισμό» με υποδομές αποθήκευσης για το mega φωτοβολταικό project ισχύος 367 MW στην περιοχή της Φθιώτιδας.

Το εν λόγω project έλαβε βεβαίωση παραγωγού από τη ΡΑΑΕΥ το 2022, η οποία αφορά συγκεκριμένα φωτοβολταϊκό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 369,99505 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 369,99505 MW, στη θέση Δρίστελλο, των Δημοτικών Ενοτήτων Δομοκού, Εχιναίων & Στυλίδος, των Δήμων Δομοκού & Στυλίδος, της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ΕΛΛΑΔΑΣ, της εταιρείας Cero Development Hellas.

Στις 13 Μαρτίου 2024 η εταιρεία υπέβαλε στη Ρυθμιστική Αρχή αίτηση τροποποίησης της βεβαίωσης παραγωγού, ως προς την τεχνική περιγραφή του έργου, προκειμένου για την προσθήκη διατάξεων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης κατάντη του μετρητή, χωρίς τη δυνατότητα απορρόφησης ενέργειας από το Σύστημα Μεταφοράς ή το Δίκτυο Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στο οποίο συνδέεται για σκοπούς αποθήκευσής της. Η αιτηθείσα τροποποίηση υποβλήθηκε με όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις κι έτσι η ΡΑΑΕΥ έδωσε το «πράσινο φως».

Με βάση την τροποποίηση, ο σταθμός αποθήκευσης με την τεχνολογία των συσσωρευτών θα έχει εγκατεστημένη χωρητικότητα 748,544 MWh και εγγυημένη (ωφέλιμη) χωρητικότητα 711,116 MWh.

Με στόχο τα 3 GW στην Ελλάδα

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Cero Development έχει υπό υλοποίηση ένα εξαιρετικά μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα με στόχο να διαμορφώσει ένα δυναμικό άνω των 3 GW πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, έχει εξασφαλίσει από τη ΡΑΑΕΥ βεβαιώσεις παραγωγού για αρκετά μεγάλα έργα, όπως για φωτοβολταϊκό σταθμό με ενσωματωμένη διάταξη αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 269,23 MW στο Μαλανδρίνο Φωκίδας. Το έργο προβλέπεται να έχει εγκατεστημένη χωρητικότητα του σταθμού αποθήκευσης 405,92 MWh και εγγυημένη (ωφέλιμη) χωρητικότητα 400 MWh.

Επίσης, τον Δεκέμβριο του 2022 πήρε δύο ακόμη βεβαιώσεις παραγωγού για ισάριθμα φωτοβολταϊκά πάρκα 280 MW και 110 MW σε περιοχές της Φωκίδας και της Θεσσαλίας. Αυτές ήρθαν να προστεθούν σε άλλες τέσσερις βεβαιώσεις παραγωγού που εγκρίθηκαν από την Ρυθμιστική Αρχή στα τέλη Νοεμβρίου 2022, συνολικής ισχύος άνω του 1 GW.

Ακόμη, τον Αύγουστο του 2023 έλαβε από το ΥΠΕΝ την ΑΕΠΟ για ένα mega φωτοβολταικό πάρκο ισχύος 250 MW στην περιοχή της Θεσσαλίας, στη θέση «Μπελουλέικα» της Δ.Ε. Φερών, του Δήμου Ρήγα Φεραίου

. Υπενθυμίζεται ότι η Cero Development εγκαινίασε την παρουσία της στην εγχώρια αγορά των ΑΠΕ με το φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 100 MW στην Προσοτσάνη Δράμας, το οποίο εντάσσεται στο πενταετές επενδυτικό σχέδιο «Project Delphini», με το ύψος της επένδυσης να φτάνει τα 60 εκατ. ευρώ. Το έργο παράγει 142 GWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, ενώ είναι από τα πρώτα με κλειδωμένο PPA δεκαετούς διάρκειας μετά από συμφωνία με την ελβετική Axpo Solutions.

Η «μητρική» Cero, βραχίονας του Macquarie Asset Management που λειτουργεί όμως σε αυτόνομη βάση, διαθέτει ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο ηλιακών και έργων αποθήκευσης 25 GW, το οποίο διαρκώς αυξάνεται.

Διαβάστε ακόμη: 

Σε ποιους αρχίζει να μοιράζει πρόστιμα η εφoρία για τα POS

myAADEapp: Ξεκίνησε η εφαρμογή με ειδοποιητήρια σε φορολογούμενους

Το disaster story του Γιάννη Καματάκη και το νέο «σφυρί» των 2 εκατ. για την MLS Πληροφορική (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ