Θεαματική άνοδο του τζίρου της κατέγραψε η Χαλυβουργία Ελλάδος κατά το 2021, έτος «ορόσημο» για την περαιτέρω πορείας της.

Ειδικότερα, όπως αποκαλύπτει το newmoney, ο κύκλος εργασιών του ομίλου αυξήθηκε στα 284,36 εκατ. ευρώ από 184,52 εκατ. ευρώ το 2020 σημειώνοντας άνοδο κατά σχεδόν 100 εκατ. ευρώ, ενώ τα EBITDA σχεδόν διπλασιάστηκαν σε 12,3 εκατ. ευρώ (έναντι 6,18 εκατ. ευρώ). Ωστόσο, τα τελικά μετά φόρων αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε ζημίες 1,65 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 12 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του Δ.Σ., η εταιρεία αύξησε τις πωλήσεις της σε σχέση με το 2020 κατά κύριο λόγο από την αύξηση της τιμής του σιδήρου, αλλά και του όγκου των πωληθέντων. Στην εσωτερική αγορά συμμετείχε ως προμηθευτής τόσο σε έργα υποδομών όσο και σε ιδιωτικά έργα που εξισορρόπησαν τη στασιμότητα που παρατηρήθηκε στις δημόσιες επενδύσεις.

Σημειώνεται ότι το μικτό περιθώριο κέρδους κατά τη χρήση 2021 παρέμεινε στα ίδια σχεδόν επίπεδα αφού η αύξηση των τιμών των Α και Β Υλών στην εσωτερική αλλά και στις εξωτερικές αγορές αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών πώλησης. Επιπλέον συνεχίστηκαν οι προσπάθειες της διοίκησης για τον περιορισμό των λειτουργικών εξόδων.

Το deal εξυγίανσης

Το 2021, αλλά και το φετινό έτος, είναι καθοριστικά για την πορεία της Χαλυβουργίας Ελλάδος. Και τούτο καθώς η εταιρεία, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, πέτυχε τη συμφωνία εξυγίανσης με τους πιστωτές που της αφαιρεί ένα μεγάλο «βάρος» δανειακών υποχρεώσεων. Ειδικότερα, η εταιρεία κατέθεσε στις 29 Οκτωβρίου 2021 στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών αίτηση για επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης με τους πιστωτές της, η οποία συζητήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2022. Τελικά στις 15 Ιουνίου 2022 το δικαστήριο την επικύρωσε διασφαλίζοντας την περαιτέρω πορεία και ανάπτυξη της εταιρείας.

Η συμφωνία εξυγίανσης έκλεισε στις 27 Οκτωβρίου 2021 με πιστωτές που εκπροσωπούν το 75,8% του συνόλου των απαιτήσεων και το 99,9% των εμπραγμάτως εξασφαλισμένων απαιτήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η Χαλυβουργία Ελλάδος είχε στα τέλη του 2021 καθαρό δανεισμό της τάξης των 336 εκατ. ευρώ. Καταλυτικό ρόλο στο σχέδιο εξυγίανσης διαδραματίζει το αμερικανικό fund H.I.G. Capital που εξαγόρασε τα μισά εξ αυτών από τις τράπεζες Eurobank, Πειραιώς και Εθνική, με την Alpha Bank να παραμένει ο έτερος βασικός πιστωτής με τα υπόλοιπα 170 εκατ. ευρώ.

Το «κλειδί» για την επίτευξη της συμφωνίας ήταν οι κλειστές εγκαταστάσεις της εταιρείας στον Ασπρόπυργο, που το H.I.G επιδιώκει να τις μετατρέψει σε logistics center. Σημειωτέον ότι το ακίνητο αυτό, έκτασης 290 στρεμμάτων, βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία και διαθέτει πρόσβαση στη θάλασσα με εξασφαλισμένη άδεια για νέα λιμενική υποδομή.

Τώρα, μετά τη ρύθμιση του υπέρογκου δανεισμού, η εταιρεία εισέρχεται σε μια νέα εποχή, με επίκεντρο την παραγωγική μονάδα του Βόλου.

Τα ερωτήματα και οι προκλήσεις

Δεδομένης βέβαια της δύσκολης συγκυρίας και της ρευστότητας στις αγορές προκύπτουν σημαντικά ερωτήματα και προκλήσεις για την «επόμενη μέρα». Και αυτά έχουν να κάνουν, μεταξύ άλλων και με το ενεργειακό κόστος το οποίο λόγω της κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία έχει εκτοξευθεί για όλες τις βιομηχανίες.

Σημειώνεται ότι στη χρήση του 2021 η Χαλυβουργία Ελλάδος είχε στον κωδικό για «προμηθευτές και λοιπές υποχρεώσεις» το ποσό των 135,93 εκατ. ευρώ, έναντι 115,88 εκατ. ευρώ το 2020, δηλαδή αυξημένο κατά 20 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα όσον αφορά το ενεργειακό κόστος το οποίο περιλαμβάνεται στις «παροχές τρίτων» (κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, οξυγόνου και φυσικού αερίου) εμφανίζεται αυξημένο στα 20,3 εκατ. έναντι 13,96 εκατ. ευρώ για τον όμιλο και στα 27,3 εκατ. ευρώ από 17,6 εκατ. για την εταιρεία.

Η διοίκηση δηλώνει ότι η εταιρεία διαθέτει επαρκή ταμειακά διαθέσιμα για τις τρέχουσες ανάγκες και ότι είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στις συνθήκες της συγκυρίας και των νέων δεδομένων που έχει επιφέρει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Περαιτέρω τονίζει ότι κατά την τρέχουσα χρονιά (2022) θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την ορθολογική διαχείριση όλων των δραστηριοτήτων του ομίλου, την περαιτέρω βελτίωση της παραγωγικότητας των εργοστασίων, τη μείωση του κόστους παραγωγής των προϊόντων κ.α.

Ο ορκωτός εκλεκτής από την πλευρά του κρούει ορισμένα «καμπανάκια». Μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι «κατά παρέκκλιση από τις παραδεδεγμένες λογιστικές αρχές και μεθόδους κατά τις προηγούμενες χρήσεις 2015 έως 2020, αλλά και στην τελευταία του 2021 δεν διενεργήθηκαν αποσβέσεις επί των «ενσώματων ακινητοποιήσεων» και «άυλων περιουσιακών στοιχείων» με συνέπεια να εμφανίζεται η αναπόσβεστη αξία τους αυξημένη κατά 99.811.000 ευρώ, τα ίδια κεφάλαια αυξημένα κατά 99.311.500 ευρώ και τα αποτελέσματα τόσο της προηγούμενης όσο και της τελευταίας χρήσης αυξημένα κατά 14.771.000 ευρώ και 14.946.500 ευρώ αντίστοιχα».

Επίσης τονίζεται ότι η εταιρεία δεν έχει επικαιροποιήσει την εκτίμηση των συμμετοχών της και των ακινήτων της σε εύλογες αξίες.

Πάντως, η διοίκηση εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη για την «επόμενη μέρα», αναγνωρίζοντας ασφαλώς ως ενδεχόμενους κινδύνους ότι ο κλάδος του χάλυβα χαρακτηρίζεται από έντονο ανταγωνισμό και η σχετική αγορά από σημαντική κυκλικότητα στη ζήτηση, καθώς και ότι η διαθεσιμότητα και οι τιμές των πρώτων υλών παρουσιάζουν κατά καιρούς έντονες διακυμάνσεις.

Η διεύρυνση του σκοπού της εταιρείας

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι διαφαίνεται η πρώτη μετά από χρόνια διεύρυνση του σκοπού της εταιρείας, κάτι που «δείχνει» προς την κατεύθυνση της επέκτασης σε νέες δραστηριότητες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newmoney, αν και η τελευταία τροποποίηση του καταστατικού έγινε μόλις τον περασμένο μήνα, έχει ήδη συγκληθεί νέα έκτακτη Γενική Συνέλευση για τις 14 Οκτωβρίου με θέμα την τροποποίηση του άρθρου 3 του καταστατικού που περιγράφει τον σκοπό της εταιρείας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην παρούσα μορφή του το άρθρο 3 προβλέπει ότι σκοπός της εταιρείας «είναι η εκμετάλλευση εργοστασίων παραγωγής και επεξεργασίας σιδήρου πάσης μορφής και προϊόντων σιδήρου και άλλων μετάλλων, ως και παραπροιόντων αυτών, η εμπορία τούτων ως και η εμπορία, η εισαγωγή και εξαγωγή προϊόντων σιδήρου και άλλων μετάλλων και πρώτων υλών, ως και η συμμετοχή της Εταιρείας εις οιασδήποτε μορφής υφιστάμενες ή συσταθησόμενες επιχειρήσεις επιδιώκουσες τους αυτούς ή παρεμφερείς σκοπούς και η ενέργεια πάσης άλλης συναφούς επιχειρηματικής δραστηριότητας εγκρινομένης υπό της Γενικής Συνελεύσεως».

Διαβάστε ακόμη:

Ευρωζώνη: Προς την 3η χειρότερη ύφεση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – Σενάρια για βουτιά του ΑΕΠ έως 5%

Σκρέκας: Πρόταση για σύσταση Ευρωπαϊκού Ταμείου €80 δισ. για το κόστος στο φυσικό αέριο

Σαμποτάζ στον Nord Stream: Ανησυχία ότι δεν θα ξαναλειτουργήσει – 20% αύξηση στο αέριο