Ένα προδιαγεγραμμένο διαζύγιο μεταξύ της Ρωσικής Gazprom και της Προμηθέας Gas του ομίλου Κοπελούζου, επισπεύδει  η γεωπολιτική κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ένα σχεδόν χρόνο μετά την κορύφωση της ενεργειακής κρίσης και την πανευρωπαϊκή προσπάθεια για μείωση των εισαγωγών ρωσικού αερίου στην ΕΕ, οι δρόμοι των δύο ομίλων χωρίζουν.

Η Προμηθέας Gas θα προχωρήσει στην εξαγορά του 50% που κατείχε στην εταιρεία η Ρωσική πλευρά και θα διατηρήσει την δραστηριότητά της στον τομέα του φυσικού αερίου, η οποία λόγω του πολέμου περιορίστηκε.

Έτσι από το 1 δις. κυβικά μέτρα ρωσικού καυσίμου που προμηθευόταν η Προμηθέας Gas, οι ποσότητες περιορίστηκαν λόγω κρίσης στο μισό και από αυτές κατόπιν συμφωνίας 400.000 κ.μ από πέρσι προμηθευόταν απευθείας η ΔΕΗ.

Η αλλαγή στρατηγικής του ομίλου Κοπελούζου τα τελευταία χρόνια σε υποδομές LNG (FSRU) αλλά και το εχθρικό περιβάλλον για τις ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη, οδηγούν στην διάλυση της συνεργασίας, η οποία στους κόλπους της αγοράς συζητιόταν μήνες.

«Η αγορά της Ευρώπης παραμένει η βασική προτεραιότητα του ρωσικού γίγαντα Gazprom, παρά την επέκταση προς την Ασία και τη συμφωνία με την Κίνα» δήλωνε πριν από οκτώ χρόνια από την Αθήνα, ο ισχυρός άνδρας της Gazprom Aλεξέι Μίλερ. «Για εμάς η νούμερο ένα αγορά παραμένει η Ευρωπαϊκή και η Gazprom επιδιώκει όχι μόνο να διατηρήσει το μερίδιό της στην ευρωπαϊκή αγορά αλλά και να το διευρύνει» έλεγε το αφεντικό των Ρώσων  με οικοδεσπότη την Προμηθέας Gas.  Τον τελευταίο χρόνο, η ρωσική κυριαρχία στην Ευρώπη έχει χαθεί με την Γηραιά Ήπειρο να εξαφανίζει σταδιακά το Ρωσικό αέριο με τεράστιο κόστος για τα κράτη –μέλη και  τους πολίτες. Η συμμαχία μεταξύ Προμηθέας Gas και Gasprom χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Σήμερα απευθείας συμβόλαια με τους Ρώσους έχει η ΔΕΠΑ Εμπορίας για ποσότητες περίπου 2 δις. κ.μ, οι σχέσεις της οποίας με την  Gazprom πέρασαν από σαράντα κύματα προ της ουκρανικής κρίσης αλλά και με την Μυτιληναίος για περίπου 1 δις. κ.μ.

Διαβάστε ακόμη

Lambrook School: Αυτό είναι το θρυλικό σχολείο “κλειστό club” όπου φοιτά το αύριο της βρετανικής βασιλικής οικογένειας

Το νέο εργοστάσιο της Prada είναι ένα πράσινο έργο Τέχνης στην καρδιά της Τοσκάνης

Μητσοτάκης, στρατηγική και Ιερώνυμος, ο stealth μπίζνεσμαν που έκοψαν οι τράπεζες, το PR boy και ο Μυστακίδης