Την προσεχή Τρίτη 6 Απριλίου αναμένεται να εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ,  ο φάκελος των υποψηφίων που θα προκριθούν στην επόμενη φάση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών.

Στον διαγωνισμό  για την παραχώρηση  του 49% του δικτύου διανομής, η πρώτη φάση του οποίου ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο, συμμετείχαν 11 κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι και τρεις κινεζικές εταιρείες.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το αμερικανικό CVC, ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οργανισμούς στον κόσμο, ο οποίος διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους άνω των 80 δισ. δολαρίων με τελευταίο «τρόπαιο» στην Ελλάδα την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι ανάμεσα στα ονόματα διεθνούς εμβέλειας που θα διεκδικήσουν το ΔΕΔΔΗΕ. Μετά τον κλάδο της υγείας, τα τρόφιμα και τις μαρίνες, το CVC συμμετέχει στο νέο μεγάλο επενδυτικό πρότζεκτ που αυτή την φορά αφορά το μονοπώλιο στο δίκτυο διανομής της ΔΕΗ, η αξία του οποίου αποτιμάται κοντά στα 3 δισ.. ευρώ.

Iσχυρό ενδιαφέρον επιδεικνύουν για το διαγωνισμό και άλλα ξένα επενδυτικά κεφάλαια, κάποια μάλιστα αρκετά γνωστά για την χώρα μας. Πρόκειται για τις Αμερικανικές Blackrock, KKR, Οak Hill Advisors και δύο ακόμη οίκους με έδρα την Αυστραλία, την Macquarie και το διεθνή διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων, First State Investment. Η τελευταία συμμετέχει στο διαγωνισμό για δύο ακόμη μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις, της ΔΕΠΑ Υποδομών και τη διάθεση του 30% του ΔΑΑ. Την ΔΕΠΑ Υποδομών διεκδικεί και η Macquarie.

Δυναμικό παρόν στην διαδικασία πώλησης μειοψηφικού ποσοστού του Διαχειριστή, δίνουν επίσης το γαλλικό επενδυτικό κεφάλαιο Ardian, το ιταλικό fund που εξειδικεύεται στα έργα υποδομών F2I αλλά και το καναδικό fund ΒCI (British Columbia Investments).

Πρόκειται για επενδυτές που προσήλθαν στο κάλεσμα της ΔΕΗ  και των συμβούλων της (Goldman Suchs, Eurobank), μετά το market test που διενεργήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στο οποίο συμμετείχαν 19 συνολικά υποψήφιοι επενδυτές.

Με την ολοκλήρωση της προεπιλογής θα ανοίξει το Data Room ώστε οι υποψήφιοι να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και να μπορούν να κάνουν επιτόπιες επισκέψεις στην εταιρεία. Ωστόσο οι δεσμευτικές προσφορές δεν προβλέπεται να υποβληθούν πριν το καλοκαίρι με κάποιες εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να μεταφερθούν και για το Σεπτέμβριο.

Μέχρι τότε αποκλείεται να έχει προχωρήσει και ο διαχωρισμός των παγίων, ο οποίος προβλέπεται να γίνει μετά την ανάδειξη του αναδόχου και την συμφωνία μεταβίβασης του 49%. Ο κυριότερος λόγος που γίνεται αυτό είναι για να μην μεταφερθούν τα πάγια πριν την πώληση καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα υπήρχε επίπτωση στον ισολογισμό της ΔΕΗ.

Μία ακόμη εκκρεμότητα αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό. Αφορά  τα δικαιώματα που θα εκχωρήσει σε τρίτους η ΔΕΗ. Θυμίζουμε ότι στον ΑΔΜΗΕ που πουλήθηκε στους Κινέζους πολύ μικρότερο ποσοστό 24%, υπάρχει εκπροσώπηση της State Grid στο ΔΣ και αυξημένα δικαιώματα μειοψηφίας.