Επενδύσεις

ΔΕΔΔΗΕ: Ενας νέος διαγωνισμός με τίμημα 25 εκατ. για γραφεία στην Αθήνα

  • Στεφανία Σούκη


Στα μέσα Μαϊου κατατίθενται οι προσφορές στο νέο διαγωνισμό που προκήρυξε ο ΔΕΔΔΗΕ για την αγορά κτιρίου γραφείων

Με το ενδιαφέρον στραμμένο στον νέο διαγωνισμό που προκήρυξε ο ΔΕΔΔΗΕ και προβλέπει τίμημα έως 25 εκατ. ευρώ για την αγορά νέου κτιρίου γραφείων στην Αθήνα βρίσκεται τώρα το εγχώριο real estate.

Πρόκειται για μία ακόμη διαγωνιστική διαδικασία που επιβεβαιώνει τη ζήτηση που υφίσταται αυτή τη στιγμή από μεγάλους χρήστες όσον αφορά τον τομέα των επαγγελματικών ακινήτων, κυρίως για χώρους υψηλότερων προδιαγραφών, δεδομένου ότι τα γραφεία σε δευτερεύουσες αγορές προσελκύουν, όπως είναι εύλογο και λόγω της πανδημίας, λιγότερο ενδιαφέρον. Το γεγονός μάλιστα ότι τα νέα κεντρικά γραφεία που αναζητεί  ο Διαχειριστής αφορούν την ευρύτερη αστική περιοχή της πρωτεύουσας και όχι μόνο το κέντρο της Αθήνας εκτιμάται από την αγορά ότι θα μπορούσε να προσελκύσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από υποψηφίους ιδιοκτήτες, πολύ περισσότερο από την στιγμή που, εφόσον καταλήξει ο διαγωνισμός, θα πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες συμφωνίες για την εγχώρια αγορά επαγγελματικών ακινήτων.

Κι αυτό γιατί, το τίμημα που προτίθεται να καταβάλλει κατ’ ανώτατο ο ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να αγοράσει ετοιμοπαράδοτους γραφειακούς χώρους που θα στεγάσουν  κεντρικές του υπηρεσίες  προς αγορά αντιστοιχεί σε 25 εκατ. ευρώ, για ακίνητο συνολική με συνολική μικτή επιφάνεια ανωδομής 13.000 τ.μ.  με επιτρεπόμενη απόκλιση έως ±15% και υπόγειους χώρους 4.000 τ.μ. περίπου για αποθήκες, αρχεία κλπ. και στάθμευση οχημάτων (τουλάχιστον 100 θέσεις στάθμευσης).

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών έχει οριστεί με βάση τους όρους του διαγωνισμού η 14η Μαΐου, ενώ το ακίνητο θα πρέπει να βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από κύριους συγκοινωνιακούς άξονες και να εξυπηρετείται από μέσα σταθερής τροχιάς, σε απόσταση που δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1,5 χιλιόμετρο από σταθμούς ΜΕΤΡΟ ή ΗΣΑΠ. Οσον αφορά την τοποθεσία, μπορεί να βρίσκεται στον κεντρικό τομέα Αθηνών (π.χ. δήμος Αθηναίων, Βύρωνα, Γαλατσίου, Ζωγράφου, Ηλιούπολης κ.α.), το νότιο (δήμος Αλίμου, Αγίου Δημητρίου, Ελληνικού- Αργυρούπολης, Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης κ.α.), το Βόρειο (Αγία Παρασκευή, Μαρούσι, Ηράκλειο, Νέα Ιωνία κ.α.) και το δυτικό (Αιγάλεω, Περιστέρι).

Σημειώνεται εδώ ότι αυτή την στιγμή όσον αφορά την αγορά γραφείων, όπως προκύπτει από την τελευταία ανάλυση της γνωστής εταιρείας συμβούλων Cushman & Wakefield Proprius, «η αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει συνολικά η πανδημία αντανακλάται και στο σχεδιασμό των υποψηφίων χρηστών- επιχειρήσεων που έχουν επιβραδύνει την οριστικοποίηση αποφάσεων σε σχέση με νέους γραφειακούς χώρους, προκειμένου να αποτυπώσουν καλύτερα τις ανάγκες τους όσον αφορά τις θέσεις εργασίας την επόμενη μέρα» Συνολικά έως το τέλος του 2022, με βάση τα ίδια στοιχεία η δραστηριότητα σε νέους γραφειακούς χώρους από πλευράς των μεγάλων developers αντιστοιχεί σε 105.000 τ.μ.

Διαβάστε περισσότερα

Δύσκολη η εφαρμογή των πιστοποιητικών εμβολιασμού της ΕΕ μέχρι το καλοκαίρι

Η γαλακτοβιομηχανία με τα βραβεία που ελέγχεται για νοθεία Φέτας ΠΟΠ στη Γερμανία

Το πιο ακριβό ακίνητο στην Silicon Valley μόλις έβαλε πωλητήριο για $135 εκατ. – Ξεναγηθείτε στην εντυπωσιακή έπαυλη

Απόρρητο Απόρρητο