Ένα γιγαντιαίο επενδυτικό πλάνο ύψους 500-700 εκατ. ευρώ έχει στα σκαριά η ΔΕΗ Ανανεώσιμες για τον πολλά υποσχόμενο τομέα της αποθήκευσης ενέργειας, με έμφαση στις περιοχές της απολιγνιτοποίησης.

Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία εξασφάλισε στις αρχές του μήνα από τη ΡΑΕ, δύο νέες άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση Συσσωρευτών Αποθήκευσης εγκατεστημένης ισχύος 48 MW και 45 MW στις θέσεις «Μελίτη 1» και «Μελίτη 2» της Φλώρινας. Δίνοντας έτσι μια «πράσινη» προοπτική σε μια ακόμη περιοχή συνδεδεμένη με τον λιγνίτη και τη λειτουργία του ΑΗΣ Μελίτης.

Η ΔΕΗΑΝ εδώ και καιρό είχε υποβάλει στη ΡΑΕ αιτήσεις για αντίστοιχα έργα αποθήκευσης για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης συνολικής ισχύος 950 MW, τα οποία θα επιτρέψουν την ενεργειακή αποθήκευση 3 GWh.

Πρόκειται για 8 έργα εκ των οποίων τα 4 συνολικής ισχύος 550 MW θα αναπτυχθούν στην Πτολεμαΐδα, τα 2 (150 MW) στη Μεγαλόπολη και από ένα στο Αμύνταιο (150 MW) και την Άγιο Δημήτριο στην Κοζάνη (100 MW). Τα projects αυτά ξεκινούν από 50 MW και κλιμακώνονται μέχρι τα 250 MW.

Από τις κινήσεις που γίνονται καθίσταται σαφές ότι για τη διοίκηση της ΔΕΗ και της ΔΕΗΑΝ ο τομέας της αποθήκευσης αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Κάτι που σημαίνει ότι πολύ σύντομα πρέπει να αναμένονται και επόμενα σχέδια, είτε αυτόνομα, -όπως τα projects των 950 MW-, είτε και μέσω συμμαχιών με άλλους ομίλους.

Πέραν των έργων αποθήκευσης με μπαταρίες, η ΔΕΗΑΝ έχει στο χαρτοφυλάκιό της και άδειες για αντλησιοταμίευση.

Ειδικότερα, τον περασμένο Φεβρουάριο η ΡΑΕ εξέδωσε άδεια για έργο που αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αντλησιοταμιευτικό (αποθηκευτικό) σταθμό παραγόμενης ισχύος 174,8 ΜW και ικανότητας άντλησης 243,6 MW, στη θέση «Σκάλα- Άγιος Νικόλαος-Λάδωνας» στο Δήμο Τροπαίων Αρκαδίας.

Πρόκειται για ένα project που προωθείται μέσω joint venture με την Τέρνα Ενεργειακή (η ΤΕΝΕΡΓ συμμετέχει με ποσοστό 51% και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες με 49%), ενώ η αρχική σχετική αίτηση είχε υποβληθεί τον Δεκέμβριο του 2012.

Ο σταθμός θα είναι κατά βάση αποθηκευτικός και θα αξιοποιεί ως πρωτογενή πηγή την υδατόπτωση των ποσοτήτων νερού που συλλέγονται μέσω άντλησης από τους ταμιευτήρες Δεξαμενή Σκάλας και Αγ. Νικολάου. Για τη λειτουργία του ως αποθηκευτικός σταθμός, θα αξιοποιεί ως εργαζόμενο μέσο τα νερά του υφιστάμενου ταμιευτήρα ΥΗΕ Λάδωνας της ΔΕΗ για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, με τη μορφή δυναμικής ενέργειας νερού στους άνω ταμιευτήρες Δεξαμενή Σκάλας και Αγ. Νικολάου.

Στον βαθμό που υλοποιηθεί προβλέπεται η λειτουργία τεσσάρων υδροστροβίλων με καθαρή ισχύ 2 Χ 51 MW και 2 Χ 36,4MW και ισχύ απορρόφησης (άντληση) 2 Χ 67,4 MW και 2 Χ 54,4MW. Η καθαρή ισχύς προς το Σύστημα θα είναι 174,8 MW.

Όλα αυτά εντάσσονται στην «πράσινη» επενδυτική στρατηγική της ΔΕΗΑΝ για τις λιγνιτικές περιοχές και ευρύτερα, στο πλαίσιο της οποίας προγραμματίζονται επενδύσεις συνολικής ισχύος 3 GW. Εξ αυτών, τα 2 GW προορίζονται για την περιοχή της Πτολεμαίδας και το Αμύνταιο.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη βρίσκεται σε φάση κατασκευής το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο των 230 MW στην Πτολεμαίδα, ενώ πρόσφατα αναδείχθηκε προσωρινός μειοδότης ο όμιλος Avax για το φωτοβολταικό πάρκο ισχύος 65 MW που θα εγκατασταθεί στην απόθεση Βόρειου Πεδίου του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας.

Ακόμη πιο φιλόδοξοι στόχοι τίθενται για τη νέα χρονιά, καθώς εντός του 2022 επίκεινται διαγωνισμοί 500 MW έως 1GW στην Πτολεμαίδα και η από κοινού ανάπτυξη των έργων με την RWE στο Αμύνταιο για ένα χαρτοφυλάκιο δυναμικότητας 1 GW.