Ενέργεια

Νέο κύμα ανατιμήσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

  • Μαριάννα Τζάννε


Ποιες ρήτρες ανεβάζουν το κόστος και ποιες οι άμυνες της ΔΕΗ - Τι αλλάζει από 5 Αυγούστου στους λογαριασμούς για οικιακή και επαγγελματική χρήση

Mε 30% έκπτωση στα τιμολόγια ρεύματος θα «σερβίρει» στην αγορά η ΔΕΗ, την αντικατάσταση της ρήτρας διοξειδίου του άνθρακα με την ρήτρα αναπροσαρμογής χρέωσης προμηθευτή. Στόχος είναι να διατηρήσει χαμηλά τις αυξήσεις στους λογαριασμούς, οι οποίοι θα εκτινάσσονταν σε διψήφια νούμερα αν δεν υιοθετούσε την εκπτωτική πολιτική.

Η επιχείρηση ενέδωσε στις πιέσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας να εναρμονιστεί με τις χρεώσεις και των άλλων προμηθευτών που όλο το προηγούμενο διάστημα συνέδεαν τα τιμολόγιά τους με την τιμή χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και χθες έγινε τελικά γνωστή η νέα εμπορική πολιτική, η οποία τίθεται σε εφαρμογή από 5 Αυγούστου.

Έτσι μέχρι τις 4 του ίδιου μήνα, η Επιχείρηση θα τιμολογεί με βάση τις τιμές των ρύπων και αμέσως μετά με βάση το κόστος στην χονδρική.

Λόγω μάλιστα της ραγδαίας αύξησης της τιμής τους τελευταίους μήνες- κυρίως λόγω target model και ανόδου των τιμών του φυσικού αερίου- τα τιμολόγια ρεύματος εμφανίζουν μεγάλες αυξήσεις στην αγορά της προμήθειας, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένα τεράστιο κύμα μετακινήσεων στους κόλπους των ιδιωτών προμηθευτών με κατεύθυνση κυρίως προς την ΔΕΗ.

Η τελευταία, η οποία είχε διαφοροποιηθεί στο θέμα αυτό, είχε υιοθετήσει προ τριετίας τη ρήτρα CO2, η οποία συνδέεται με τις τιμές των ρύπων. Όμως μέχρι πρόσφατα δεν την είχε εφαρμόσει, υπακούοντας και στην προτροπή της κυβέρνησης να μην επηρεαστούν τα τιμολόγια ρεύματος από τις στρεβλώσεις στην αγορά εξισορρόπησης.

Όμως η  εκρηκτική άνοδος του διοξειδίου του άνθρακα που προ εβδομάδων έφτασε στα 57 ευρώ  ο τόνος (με τάσεις αποκλιμάκωσης) από 25 -30 ευρώ προ εξαμήνου, ανάγκασε την ΔΕΗ να αναπροσαρμόσει την στρατηγική της και να ενσωματώσει στους λογαριασμούς το νέο κόστος.

Πριν από λίγες μέρες έγινε γνωστή η απόφαση της ΡΑΕ να διερευνήσει καταγγελίες καταναλωτών για υπέρμετρες χρεώσεις και αδιαφάνεια στα τιμολόγια και στις ρήτρες που αποτελούν άγνωστες έννοιες και δύσκολα υπολογίσιμες για τους καταναλωτές. Σε αυτή την πρώτη συνάντηση-ακρόαση κλήθηκε η ΔΕΗ και σε αυτή συζητήθηκε και το θέμα της «απόσυρσης» της ρήτρας CO2, την οποία τελικά η επιχείρηση πήρε πίσω με αλλαγές τόσο για τους οικιακούς πελάτες όσο και για τους επαγγελματίες (Γ1, Γ22, Γ21).

Στην ΔΕΗ πάντως σημειώνουν ότι η έκπτωση του 30% που συνοδεύει την νέα ρήτρα αναπροσαρμογής δεν θα επηρεάσει τα τιμολόγια. ΄Όπως αναφέρουν με μέση τιμή χονδρεμπορικής τα 57,8 ευρώ/μεγαβατώρα και με την έκπτωση του 30%, η επιβάρυνση θα είναι μικρότερη απ’ ότι θα ήταν με το CO2.

Τον προηγούμενο μήνα η τιμή στην χονδρεμπορική του ρεύματος ήταν πλησίον των 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Στις αρχές Ιουνίου το κόστος αυτό έχει αυξηθεί και ήταν άνω από 65 ευρώ/ΜW.

Στην αγορά της προμήθειας πάντως προεξοφλούν ότι το επόμενο δίμηνο η τιμή χονδρεμπορικής θα ξεπεράσει τα 80 ευρώ/ΜW, εξέλιξη που θα πιέσει πολύ τα τιμολόγια της ΔΕΗ και θα φέρει ανατιμήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλούνται στην αγορά, τον προηγούμενο μήνα οι πωλήσεις λόγω του αλαλούμ με τις ρήτρες βυθίστηκαν και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μπουν αυστηροί περιορισμοί στην είσοδο νέων πελατών στα δίκτυα για να αποτραπούν οι ζημιές στους ιδιώτες προμηθευτές.