Στη μάχη για το «πρασίνισμα» της ΔΕΗ με νέα έργα, πέφτουν οκτώ εταιρείες, οι οποίες θα διεκδικήσουν την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου των 50MW στη Μεγαλόπολη.

Στον διαγωνισμό της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, υπέβαλαν χθες προσφορές  οι Τέρνα, ΑΚΤΩΡ,ΑVAX, METKA, Intrakat, Voltalia Greece,  Dongfang Electric International Corporation και η Sunel & Shanghai Electric.

Πρόκειται για δύο φωτοβολταϊκά πάρκα, το πρώτο ισχύος 39MW και το δεύτερο ισχύος 11MW, που θα κατασκευαστούν σε οικόπεδα που στο παρελθόν υπήρχαν λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι για το έργο θα υπάρξει ένα μείγμα χρηματοδότησης που θα περιλαμβάνει επιδοτούμενη ταρίφα για τα 11 ΜW, όπως ισχύει σήμερα, και PPA για τα 39 MW, μέσω δηλαδή διμερών συμβολαίων προμήθειας ρεύματος  με τη μητρική εταιρεία (target model).

Όπως ανέφερε χθες κατά την διάρκεια του ενεργειακού συνεδρίου Renewable & Storage Forum, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ.ΑΝ κ. Κωνσταντίνος Μαύρος εντός του 2020 η ισχύς της εταιρείας σε ΑΠΕ θα υπερβεί τα 200 MW, προσθέτοντας ότι το α΄εξάμηνο του 2021 θα έχει ξεπεράσει τα 250 MW. Για την επόμενη διετία, αναφέρθηκε ότι ο στόχος των 500 MW παραμένει απόλυτα ρεαλιστικός παρά τις αναταράξεις που προκαλεί στην αγορά η υγειονομική κρίση.

Μέχρι τα τέλη του 2023 η ΔΕΗΑΝ θα έχει αναπτύξει έργα συνολικής ισχύος άνω του 1,5GW.

Αναφορικά με το μεγάλο φωτοβολταϊκό της εταιρείας στην Πτολεμαΐδα δυναμικότητας 250 MW που ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο, ο κ. Μαύρος υπογράμμισε χθες ότι θα έχει ολοκληρωθεί σε 150 μέρες από την έναρξη της κατασκευής. Όπως μάλιστα σημείωσε θα είναι από τα μεγαλύτερα που έχουν κατασκευαστεί μέχρι σήμερα στη χώρα και ένα από τα μεγαλύτερα έργα στην Ευρώπη.