Ενέργεια & Περιβάλλον

ΔΕΗ: Όλη η αλήθεια για τα τιμολόγια στο ρεύμα

  • Μαριάννα Τζάννε


Θα αυξηθούν μεν, αλλά χωρίς να επιβαρύνουν τους καταναλωτές - Το «κρυφό» σχέδιο, με το οποίο θα περάσει στα τιμολόγια η νέα επιβάρυνση - Έτοιμη η ΔΕΗ και για τη μείωση της έκπτωσης συνέπειας 15% 

Της Μαριάννας Τζάννε

H κατηγορηματική δήλωση του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη ότι δεν θα αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ, μπορεί να έκανε χθες το γύρο της αγοράς, δεν απομακρύνει όμως την βεβαιότητα ότι η Επιχείρηση θα ενσωματώσει την ρήτρα δικαιωμάτων ρύπων, προκειμένου να αποφύγει τις μεγάλες επιβαρύνσεις που προκαλεί η εκτίναξη του κόστους των CO2.

Εκείνο που δεν είπε χθες ο υπουργός είναι το σχέδιο, με το οποίο θα περάσει στα τιμολόγια η νέα επιβάρυνση. Το υπουργείο από τις αρχές Δεκεμβρίου έχει εκπονήσει ένα πλάνο, με το οποίο ακόμη κι αν επιβληθεί στους λογαριασμούς της ΔΕΗ ρήτρα CO2, να λειτουργήσει ένας μηχανισμός, ο οποίος θα εξισορροπεί την όποια επιβάρυνση των τιμολογίων, με αντίστοιχες μειώσεις άλλων χρεώσεων. Με τον τρόπο αυτό οι συνέπειες για τα νοικοκυριά θα είναι από μικρές έως ασήμαντες.

Το σκεπτικό του κυβερνητικού επιτελείου είναι ο πλεονασματικός Ειδικός Λογαριασμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ) να αποτελέσει το ρυθμιστή για τη σταδιακή μείωση, με προοπτική κατάργησης του ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων), το οποίο περιλαμβάνεται στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις των τιμολογίων ρεύματος και καταβάλλεται από τους καταναλωτές.

Το ΥΠΕΝ έχει ήδη προχωρήσει στην κατάργηση από τις αρχές του 2019 τόσο της χρέωσης προμηθευτή όσο και του τέλους λιγνίτη, που τροφοδοτούν τον ΕΛΑΠΕ. Ο ειδικός λογαριασμός όμως θα συνεχίσει να τροφοδοτείται με τα έσοδα των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 και το συρρικνωμένο ΕΤΜΕΑΡ.

Σε αυτό το μηχανισμό στηρίζεται το χθεσινό «μαρκάρισμα» στον επικεφαλής της ΔΕΗ κ. Μανώλη Παναγιωτάκη, ο οποίος σε πρόσφατες δηλώσεις του σε δημοσιογράφους είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ μιας μονοψήφιας αύξησης τιμολογίων, με σκοπό η ΔΕΗ να πετύχει την βελτίωση της λειτουργικής της κερδοφορίας. Καλά ενημερωμένες πηγές σημειώνουν ότι ο κ. Παναγιωτάκης έχει μεταφέρει από καιρό τους προβληματισμούς του στο υπουργείο και για αυτό και ο ίδιος ο υπουργός δημόσια είχε αφήσει ανοικτό το θέμα της ενσωμάτωσης της ρήτρας CO2, παραπέμποντας στα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ στα τέλη του 2018. Στις συζητήσεις αυτές υπήρχε πάντα από την πλευρά του υπουργείου ως «μπαλαντέρ» η μείωση ή ακόμη και η κατάργηση της έκπτωσης συνέπειας του 15% που επίσης παραδέχτηκε τις προηγούμενες μέρες ο κ. Παναγιωτάκης ότι η ΔΕΗ επεξεργάζεται μείωσή της, με τις οριστικές αποφάσεις να λαμβάνονται πολύ σύντομα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στις συζητήσεις που έχουν γίνει στο υπουργείο, ένα από τα σενάρια που έχει τεθεί στο τραπέζι είναι η έκπτωση συνέπειας να κατέβει στο 10%.

Μάλιστα ο κ. Παναγιωτάκης εμφανίζεται ανένδοτος στην πλήρη κατάργησή της, εν αντιθέσει με τον κ. Σταθάκη που προβάλλει υποστηριχτής της άποψης ότι η διατήρησή της πέρα από την επιβάρυνση που φέρνει στα οικονομικά της ΔΕΗ, αποτελεί και ένα από τα σοβαρότερα εμπόδια στο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Για αυτό και είναι θέμα χρόνου τόσο η εφαρμογή της ρήτρας CO2 στα τιμολόγια όσο και το ψαλίδισμα τη έκπτωσης του 15%.