Με μπαράζ εξαγορών στην εκπνοή του χρόνου σφραγίζει η ΔΕΗ το 2022, επενδύοντας τόσο στην αγορά των συμβατικών καυσίμων και του ηλεκτρισμού όσο και στις τεχνολογίες των ΑΠΕ. Λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωση για την έναρξη αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με τη ENEL Ρουμανίας, για την εξαγορά μιας πλήρως καθετοποιημένης εταιρείας στην αγορά των Βαλκανίων και την ανακοίνωση για την κοινή επένδυση στην αγορά του φυσικού αερίου με την ΔΕΠΑ Εμπορίας και τον όμιλο Κοπελούζου, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες ανατροφοδοτεί τις θετικές ειδήσεις με δύο σημαντικές εξαγορές που προσθέτουν στο χαρτοφυλάκιό της περισσότερα από 250 MW.

Πρόκειται για συμφωνίες που χτίζουν πάνω στο στρατηγικό στόχο της εταιρείας να επεκταθεί εκτός συνόρων και να γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές  Ενέργειας τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμέσως επόμενη κίνηση θα έρθει από την αγορά των PPAs καθώς η ΔΕΗΑΝ και η γερμανική RWE, με την οποία έχει συμμαχήσει πρόκειται να ανακοινώσουν την υπογραφή μεγάλης συμφωνίας για την σύναψη πολυετούς σύμβασης πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας σε βιομηχανικό καταναλωτή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται  για έργο δυναμικότητας 200 MW, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με ελκυστικούς όρους από τα δάνεια του RRF και θα αφορά μια επένδυση που υπολογίζεται να φτάσει τα 150 εκ. ευρώ.

Η αγορά της Ρουμανίας

Όπως ανακοινώθηκε τις προηγούμενες ημέρες, η ΔΕΗΑΝ θα εξαγοράσει στην Ρουμανία δύο φωτοβολταϊκά πάρκα, που αναμένεται να τεθούν σε εμπορική λειτουργία κατά τη διάρκεια του 2024. Και τα δύο έργα αναπτύχθηκαν από τη MYTILINEOS, η οποία θα αναλάβει και την κατασκευή τους.

Το μεγαλύτερο από αυτά είναι το Kinisis, ένα φωτοβολταϊκό πάρκο έτοιμο για κατασκευή στις αρχές του 2023  ισχύος 130 MW. Τα υπόλοιπα 80MW θα είναι έτοιμα να κατασκευαστούν έως το 1ο τρίμηνο του 2023. Με τα δύο νέα έργα η ΔΕΗ θα αποκτήσει μια ισχυρή βάση από έργα καθαρής ενέργειας στην Ρουμανία.

Αν υπολογιστεί και το χαρτοφυλάκιο της Εnel Ρουμανίας που έχει σε λειτουργία 534 MW και 5000 MW  αδειοδοτημένα, τότε η ΔΕΗ αναβαθμίζεται σε ένα πολύ δυνατό «παίκτη» στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Το αμέσως επόμενο βήμα θα γίνει στην Βουλγαρία, με την ΔΕΗ να σχεδιάζει την ανάπτυξη ενός ξεχωριστού χαρτοφυλακίου ΑΠΕ δυναμικότητας 100 MW.

Με τα έργα αυτά και όσα αναπτύσσονται στην Ελλάδα, ο όμιλος αποκτά ένα γιγαντιαίο πλάνο ανάπτυξης ΑΠΕ που εξελίσσεται συνεχώς. Ήδη η εταιρεία έχει κατορθώσει τους τελευταίους 24 μήνες να ολοκληρώσει συμφωνία διεθνούς εμβέλειας με την RWE αλλά και να διαμορφώσει ένα χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη που ξεπερνά τα 10GW με ισχυρή παρουσία και στην αποθήκευση και με έργα δυναμικότητας άνω του 1GW.

Πώς χτίζει τα γερά θεμέλια

Στις ΑΠΕ αυτή την περίοδο βρίσκονται υπό κατασκευή μονάδες συνολικής ισχύος περί τα 490 MW, τα 409 MW από τα οποία είναι φωτοβολταϊκά, τα 73,5 MW αιολικά πάρκα και τα υπόλοιπα πέντε μικρά υδροηλεκτρικά, μαζί με τα έργα που προωθούνται μέσω της συνεργασίας με την RWE Renewables. Σήμερα η επιχείρηση έχει σε λειτουργία μονάδες ΑΠΕ 280 MW και μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα φτάσουν τα 569 MW. Σε εξέλιξη βρίσκονται και δύο διαγωνισμοί για μεγάλα φωτοβολταϊκά σε Αμύνταιο (210 MW) και Πτολεμαϊδα (550 MW).

Προετοιμάζεται ο διαγωνισμός για 70 MW αιολικών στη Βόρεια Ελλάδα ενώ στο τελικό στάδιο αδειοδότησης είναι ένα νέο φωτοβολταϊκό, ισχύος 280 MW, στο Αμύνταιο. Ο στόχος της διοίκησης για λειτουργία μονάδων ΑΠΕ ισχύος 5,1 GW την επόμενη τριετία στην Ελλάδα παραμένει. Μαζί με το κοινό σχήμα με την RWE Renewables το χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ φτάνει τα 5,9 GW με τα περίπου 4 GW, δηλαδή το 80% του στόχου μέχρι το 2026, να είναι «εξασφαλισμένα» αφού είτε έχουν όρους σύνδεσης ή αναμένουν προκειμένου να τους λάβουν.

Διαβάστε ακόμη

Πώς στήνονται τα «Family Offices» που θα φέρνουν «κροίσους» στην Ελλάδα

Attica Bank: «Μαύρος καπνός» στο σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια – Ακίνητα και POS στη «μάχη» ενίσχυσης κεφαλαίων

Έκτακτη συνεδρίαση της Κομισιόν μετά την έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα