Στη νέα γενιά πράσινων έργων από το μεγάλο χαρτοφυλάκιο των 2,5 GW που σχεδιάζει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έως το 2023, περιλαμβάνεται και το φωτοβολταϊκό-γίγας ισχύος 340 MW στην Μεγαλόπολη.

Πρόκειται για το δεύτερο έργο στην περιοχή, το οποίο θα εγκατασταθεί στο ορυχείο του πρώην λιγνιτικού κέντρου και αναμένεται να προκηρυχθεί το 2022, περίοδος κατά την οποία προβλέπεται να κορυφωθεί το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗΑΝ.

Κατ΄εκτίμηση το ύψος του Φ/Σ υπολογίζεται περίπου στα 180 εκατ. ευρώ και είναι το μεγαλύτερο από όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί καθώς της Κοζάνης -με το οποίο η ΔΕΗ άνοιξε την αυλαία της επιστροφής της στις ΑΠΕ- είναι 200 MW. Αντίστοιχα πρότζεκτ, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές πρόκειται να βγουν και άλλα στον αέρα καθώς θα ωριμάζει ο σχεδιασμός της θυγατρικής της ΔΕΗ.

Η εταιρεία αναπτύσσεται μέχρι στιγμής, στον τομέα της ηλιακής ενέργειας αλλά στα σκαριά υπάρχουν ώριμα αιολικά έργα αλλά και έργα αποθήκευσης ενέργειας. Η ΔΕΗΑΝ προ διμήνου κατέθεσε στην ΡΑΕ συνολικές αιτήσεις 1GW για ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης με την τεχνολογία των συσσωρευτών και με δυνατότητα αποθήκευσης συνολικής ενέργειας 3GWh. Το ύψος της επένδυσης υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί από 500 έως 700 εκατ. ευρώ.

Ο σφυγμός των έργων ΑΠΕ χτυπά στην Δ. Μακεδονία και την Αρκαδία καθώς στις δύο περιοχές η ΔΕΗ διαθέτει τις δικές της εκτάσεις, τις οποίες θα αξιοποιήσει πλήρως στο δρόμο που έχει χαράξει για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της.

Με εξαίρεση την Πτολεμαΐδα 5 που ο νεώτερος σχεδιασμός προγραμματίζει να τερματίσει ως λιγνιτική μονάδα το 2025, όλες οι άλλες μονάδες της ΔΕΗ θα ολοκληρώσουν την λειτουργία τους στο τέλος του 2023.

Στην Μεγαλόπολη η ΔΕΗΑΝ, προκήρυξε τον πρώτο της διαγωνισμό πέρσι το Νοέμβριο για ένα μικρότερο έργο ισχύος 50 MW, για το οποίο ανάδοχος προβλέπεται να υπάρξει εντός Ιουλίου. Ο διαγωνισμός έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών του κλάδου καθώς προσφορές έχουν υποβληθεί από οκτώ εταιρείες: ΜΕΤΚΑ, ΤΕΡΝΑ, ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ΑΚΤΩΡ, ΑΒΑΞ, Voltalia, Sunel και Dongfang.

Το φωτοβολταϊκό της Μεγαλόπολης θα είναι το πρώτο μεγάλο έργο ΑΠΕ το οποίο θα ενταχθεί στο Target Model με διμερές συμβόλαιο (PPA) που θα συνάψει με τη ΔΕΗ χωρίς να έχει εξασφαλίσει τιμή αναφοράς μέσω διαγωνισμού.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης, ανέφερε πρόσφατα στους αναλυτές ότι προετοιμάζονται διαγωνισμοί συνολικής ισχύος 500 MW φωτοβολταϊκών στη Δυτική Μακεδονία αλλά και αιολικά πάρκα 70 MW στη Βόρεια Ελλάδα. Παράλληλα ωριμάζουν άλλα 400 MW φωτοβολταϊκών ενώ είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις με την πορτογαλική EDP για ανάπτυξη ΑΠΕ συνολικής ισχύος άνω των 400 MW αλλά και με την Maasdar Taaleri για 300 MW.

Σε στάδιο κατασκευής μπαίνει αυτή την περίοδο και το μεγάλο φωτοβολταϊκό των 200 MW στην Κοζάνη, με ανάδοχο την Μυτιληναίος. Η ΔΕΗ, σύμφωνα με τη διοίκηση, έχει σήμερα το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών υπό ανάπτυξη.