Στους Ιταλούς της Italgas που αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία διανομής φυσικού αερίου στη γειτονική χώρα και από τις μεγαλύτερες στην ΕΕ, έχοντας υπό διαχείριση 70.000 χιλιόμετρα δικτύων περνά σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η ΔΕΠΑ Υποδομών.

Η διεθνής εταιρεία καλείται μετά το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών που ολοκληρώθηκε χθες από το ΤΑΙΠΕΔ, να υποβάλλει βελτιωμένο τίμημα από την στιγμή που ήταν ο πλειοδότης του διαγωνισμού με διαφορά πάνω από 15% από την EPH.

Η δεύτερη προσφορά της Τσέχικης εταιρείας βρέθηκε  σύμφωνα με πληροφορίες σε αρκετή απόσταση από το τίμημα που πρόσφεραν οι Ιταλοί, οι οποίοι ήταν από την πρώτη στιγμή το μεγάλο φαβορί του διαγωνισμού.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για προσφορά πέριξ των 700 εκατ. ευρώ, σημαίνοντας το τέλος μιας πολύμηνης διαγωνιστικής διαδικασίας αλλά και μιας επιτυχούς ιδιωτικοποίησης που έφερε η προ διετίας διάσπαση της ΔΕΠΑ.
Με βάση τις εκτιμήσεις μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας η Italgas θα υποβάλλει την βελτιωμένη προσφορά της ώστε αμέσως μετά να ανακηρυχθεί ο προτιμητέος επενδυτής.

Επόμενο βήμα του διαγωνισμού για να προχωρήσει και να κλείσει η ιδιωτικοποίηση είναι η σύναψη της σύμβασης αγοραπωλησίας, που θα σταλεί για έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ θα χρειαστεί και η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών περιλαμβάνει τις συμμετοχές κατά 100% στην ΕΔΑ Αττικής (αναπτύσσει το δίκτυο αερίου στο λεκανοπέδιο Αττικής) και στη ΔΕΔΑ (επενδύει στην ανάπτυξη του δικτύου στην υπόλοιπη Ελλάδα πλην Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας) αλλά και το 49% της ΕΔΑ ΘΕΣΣ (που αναπτύσσεται στις δύο τελευταίες περιοχές).

Σήμερα, το ποσοστό αυτό κατέχει στην εταιρεία η Eni Gas e Luce, θυγατρική που ενεργειακού κολοσσού ENI SpA, το οποίο η Italgas καλείται να αποκτήσει για να περάσει στο έλεγχό της το 100% των μετοχών της εταιρείας.

Το ενδιαφέρον για την ΔΕΠΑ Υποδομών δεν περιορίζεται μόνο στα σταθερά ρυθμιζόμενα έσοδα και τις υψηλές αποδόσεις αλλά και στο μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας αλλά και στο ρόλο που έχει να επιτελέσει το φυσικό αέριο στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης.

Σύμφωνα με τα εγκεκριμένα, από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, προγράμματα ανάπτυξης των τριών θυγατρικών της ΔΕΠΑ Υποδομών μέσα επόμενη πενταετία 2021 – 2025, το επενδυτικό πρόγραμμα θα φτάσει τα 560 εκατ. ευρώ, θα αναπτυχθούν 2.724 χιλιόμετρα αγωγών φυσικού αερίου και θα συνδεθούν 254.791 νέοι καταναλωτές.

Υπενθυμίζεται ότι το μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC) για τις τρεις θυγατρικές καθορίστηκε από την ΡΑΕ σε 8,18% για το 2019, 7,45% για το 2020, 7,03% για το 2021 και 7,03% για το 2022.

Επιπλέον, η ΡΑΕ προχώρησε και σε ρύθμιση για την παροχή πρόσθετης απόδοσης (extra WACC) προς τις τρεις εταιρείες (μέχρι και 1,5% για συγκεκριμένες επενδύσεις) ως κίνητρο επιτάχυνσης του επενδυτικού τους προγράμματος.