Ενέργεια & Περιβάλλον

ΔΕΠΑ: Ποια είναι η North Solar που αποκτά το 49% των μετοχών της

  • Μαριάννα Τζάννε


Πολυμετοχικό σχήμα στο οποίο συμμετέχουν οι μέτοχοι της Kiefer που πούλησε τα πρώτα αιολικά στην Motor Oil, θυγατρική της εταιρείας Μεσόγειος και οι άλλοι 14 μέτοχοι - Το μπάσιμο στις ΑΠΕ και η επέκταση του χαρτοφυλακίου στις καθαρές μορφές ενέργειας

Ένα αποφασιστικό βήμα στο σχέδιο ενεργειακού μετασχηματισμού κάνει η ΔΕΠΑ Εμπορίας οριστικοποιώντας την συμμετοχή της με 49% στην North Solar.

Πρόκειται για το πρώτο βήμα στη διαμόρφωση ενός «πράσινου» χαρτοφυλακίου από φωτοβολταϊκούς σταθμούς, έργα αιολικής ενέργειας και άλλες εναλλακτικές τεχνολογίες όπως το υδρογόνο, με στόχο την ένταξη της εταιρείας στο κλαμπ των ισχυρών ομίλων στις ΑΠΕ, ένας τομέας  που θα προστεθεί στην περιουσιακή βάση της ΔΕΠΑ και θα δώσει περισσότερη αξία ενόψει τη ιδιωτικοποίησης. Παρά το γεγονός ότι ο διαγωνισμός έχει πάρει παράταση για μετά το καλοκαίρι, οι υποψήφιοι, οι οποίοι είναι οι μεγαλύτεροι ενεργειακοί όμιλοι της χώρας δεν θα αναμετρηθούν μόνο για τις μπίζνες στο φυσικό αέριο.

Το «πρασίνισμα» της ΔΕΠΑ ενισχύει το προφίλ της εταιρείας και ανεβάζει την αξία της, σε μια περίοδο που και διεθνώς οι μεγάλοι παίκτες ορυκτών καυσίμων επενδύουν στη μετατροπή τους σε ενεργειακούς ομίλους.
Υπενθυμίζεται ότι η  ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για το Καθαρό Υδρογόνο και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή κάθε προσπάθειας που καλλιεργεί το έδαφος για την ανάπτυξη του εναλλακτικού καυσίμου.

Μέσω της North Solar, η εταιρεία αποκτά σε πρώτη φάση έργα άνω από 200 MW, τα οποία βρίσκονται στη Δυτική Μακεδονία, εκεί που χτυπά η καρδιά της απολιγνιτοποίησης και σχεδιάζονται μαμούθ πρότζεκτ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η ΔΕΠΑ, σε συνέχεια της ανακοίνωσης του περασμένου Ιανουαρίου, πήρε την Παρασκευή το πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, προκειμένου να αποκτήσει στρατηγική συμμετοχή στην North Solar AE, η οποία όπως έχει ανακοινωθεί έχει στην κατοχή της έργα ηλιακής ενέργειας συνολικής ισχύος 500 MW.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα αποκτήσει μετοχές της εταιρείας που συστάθηκε στις 27 Ιανουαρίου του 2021 και ελέγχεται από ένα πολυμετοχικό σχήμα στο οποίο συμμετέχουν οι αδερφοί Χρίστος και Παναγιώτης Πετρόχειλος (ιδρυτές της Kiefer που αναπτύσσεται σε έργα ΑΠΕ), την ΜES Eνεργειακή που είναι θυγατρική της εταιρείας Μεσόγειος, με δραστηριότητα στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων και υδάτινων πόρων και 14 ακόμη ακόμη φυσικά πρόσωπα.

Το καταστατικό της εταιρείας που ιδρύθηκε με μετοχικό κεφάλαιο 25.000 ευρώ περιλαμβάνει ένα σύνολο δραστηριοτήτων. Η North Solar θα δραστηριοποιηθεί στην κατασκευή, την εγκατάσταση και λειτουργία έργων από ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά, αιολικά, υδροηλεκτρικά), στην διάθεση και πώληση ηλεκτρικής ενέργειας, στην αντιπροσώπευση μηχανολογικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού για ενεργειακά έργα, στην εκπόνηση σχετικών μελετών αλλά ταυτόχρονα και στη κατασκευή, διαχείριση και λειτουργία έργων επεξεργασίας υδάτων αλλά και στην διαχείριση ακινήτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ιδρυτές της Kiefer, η οποία εξελίσσεται σε ένα υπερκινητικό επενδυτή της εγχώριας αγοράς των ΑΠΕ, έχουν πουλήσει έργα σε μεγάλους ομίλους όπως η Motor Oil ενώ, σε συνεργασία και με άλλα φυσικά πρόσωπα, έχουν συστήσει από το 2018 και άλλη εταιρεία με παρεμφερές αντικείμενο.

Πρόκειται για την ομώνυμη North Solar με έδρα τα Γρεβενά, η οποία ανήκει στην κατηγορία των Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών (ΙΚΕ).

Στην δραστηριότητα γύρω από τους μετόχους της Kiefer θα πρέπει να προσθέσουμε και το προ ημερών μπαράζ βεβαιώσεων παραγωγού που έλαβε από την ΡΑΕ η εταιρεία, μέσω  συνδεδεμένων επιχειρήσεων ΙΚΕ συνολικής δυναμικότητας 743 MW, πολλές από τις οποίες άλλαξαν χέρια με σημείο αναφοράς πρόσωπα ιδίων συμφερόντων. Aπό αυτές, τα 420 MW αφορούν φωτοβολταϊκούς σταθμούς ενέργειας και τα 322 MW αιολικά έργα, διάσπαρτα σε διάφορα σημεία της χώρας.