Για τρεις εβδομάδες παρατείνεται η οικονομική ασφυξία της Άκτωρ, του κατασκευαστικού βραχίονα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αφού στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την προσεχή Γενική Συνέλευση των μετόχων στις 22 Απριλίου δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί ούτε η χρηματοδότηση -γέφυρα μέσω ομολογιακής έκδοσης 50 εκατομμυρίων ευρώ με την Eurobank.

Η τελευταία είχε σχεδιαστεί ως ενδιάμεση ένεση ρευστότητας  μέχρι να υλοποιηθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 120,5 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία που έχει συναφθεί με την τράπεζα προβλέπει πως για να εκδοθεί το ομολογιακό πρέπει να εγκριθεί πρώτα η αύξηση κεφαλαίου.

Στις οικονομικές δυσκολίες, έχουν αναφερθεί και με δραματικούς τόνους τις προηγούμενες μέρες κύκλοι της διοίκησης, παρουσιάζοντας μια ζοφερή εικόνα για την εταιρεία, καθώς με τις μεθοδεύσεις και τις καθυστερήσεις που υφίσταται η ταμειακή ενίσχυση,  υπάρχει κίνδυνος στάσης πληρωμών.

Βολές από τη Reggeborgh

Η χθεσινή γενική συνέλευση που τελικά αναβλήθηκε με αίτημα της Greenhill και της Pemanoaro (και τελικά μόνο της τελευταίας λόγω αδυναμίας της πρώτης, η οποία εμφανίστηκε με ποσοστό κάτω από 5%), απέδειξε τις αγεφύρωτες διαφορές μεταξύ των μετόχων, οι οποίες παρατείνουν την αβεβαιότητα για την εταιρεία και τους χιλιάδες εργαζόμενους, προκαλώντας εύλογη ανησυχία και για την λειτουργία της.

Η πλευρά της Reggeborgh κατηγορεί την Greenhill για επικίνδυνους τακτικισμούς σε μια δύσκολη συγκυρία για την εταιρεία, που αντί να προασπίζει τα συμφέροντα της Ελλάκτωρ, προσπαθεί να διαφυλάξει προσωπικά συμφέροντα.

Λάδι στην φωτιά έριξε χθες με την έναρξη της γ.σ, η διαπίστωση ότι η Greenhill είχε δηλώσει στην ΕΧΑΕ τα δικαιώματα ψήφου μόνο για 3,3 εκατομμύρια μετοχές. Και όχι για 39,5 εκ. μετοχές που αντιστοιχούν στο 18,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ, τα οποία είναι εκχωρημένα με ενέχυρο ως δικαιώματα ψήφου σε μια άλλη εταιρεία, την Αίολος Investor.

Πρόκειται για εταιρεία ελεγχόμενη από το Αμερικανικό fund Farallon, η οποία έχει αποκτήσει τα ενέχυρα έναντι δανείου που έχει χορηγήσει στους δύο μετόχους (Μπάκο –Καϋμενάκη) μέχρι να εξοφληθεί το κόστος αγοράς των μετοχών. Η διοίκηση της Ελλάκτωρ άφησε σκιές γύρω από το δαιδαλώδες σχήμα των off shore, υπαινισσόμενη ακόμη και το ενδεχόμενο οι μετοχές αυτές να μην έχουν μεταβιβαστεί και να ανήκουν ακόμη στον κ. Σ. Καλλιτσάντση.

Αίολος Investor, βάσει του νόμου είναι και εκείνη που  μπορεί να συμμετάσχει στη γενική συνέλευση και να ασκήσει οποιοδήποτε μετοχικό δικαίωμα.

Ο εκπρόσωπος της Reggeborgh που ελέγχει το 14,5% των μετοχών της Ελλάκτωρ, επισήμανε χθες στην γ.σ ότι ο όμιλος να χρειάζεται χρηματοδότηση, οι Oλλανδοί να είναι έτοιμοι να συνεισφέρουν κεφάλαια, και να υπάρχουν μέτοχοι που το βάζουν στα πόδια. Ο κ. Σωτηρόπουλος μίλησε για ακτικισμούς που υπηρετούν ατομικά συμφέροντα και όχι τα συμφέροντα της Ελλάκτωρ, χαρακτηρίζοντας τραγικά τα όσα συνέβησαν στη χθεσινή γενική συνέλευση. Έβαλε κατά της πλευράς της Greenhill λέγοντας πως «προσβάλουν την Ελλάκτωρ με αυτόν τον τρόπο. Οι Ολλανδοί είναι έτοιμοι να ενισχύσουν την Ελλάκτωρ. Η πλευρά της Greenhill είτε δεν θέλει είτε δεν μπορεί».

Τακτικισμοί

Αργά χθες το απόγευμα με ανακοίνωσή της, η Greenhill έκανε λόγο για «ανυπόστατο ευτελές τέχνασμα που προβλήθηκε στην γενική συνέλευση μετόχων δεν είχε επιστρατευτεί στην προηγούμενη, μόλις πριν από δύο μήνες, όταν ίσχυαν οι ίδιες ακριβώς συνθήκες και όροι και στην οποία είχε εκλεγεί το σημερινό ΔΣ».

Κάνουν λόγο για θλιβερή παράσταση τακτικισμών που επιβεβαιώνει όπως δηλώνουν τους λόγους για τους οποίους ζητήθηκε η ανάκληση του Διοικητικού Συμβουλίου που «εξανλτεί την εφευρετικότητά του στην  προσπάθεια να πλήξει έναν βασικό μέτοχο ενώ ταυτόχρονα δείχνει πλήρη ανικανότητα για την προάσπιση των συμφερόντων της εταιρείας (παραχώρηση Εγνατίας)».

Αρμόδιες πηγές της Greenhill, ανέφεραν χθες ότι για την  υπόθεση του διαγωνισμού της Εγνατίας θα ασκηθούν αγωγές καθώς το διοικητικό συμβούλιο έχει ευθύνη για την κατάληξη του διαγωνισμού. Σε ότι μάλιστα αφορά την αδυναμία ενεργοποίησης ρήτρας ή αναζήτησης άλλων ευθυνών σε σχέση με την στάση της Ισπανικής Roadis  που αποφάσισε να μην κατέβει στο διαγωνισμό, εξαιτίας ενός μνημονίου συνεργασίας (ΑΜΟU) σχολίαζαν ότι, θα πρέπει η παρούσα διοίκηση να ζητήσει εξηγήσεις από την προηγούμενη διοίκηση που το υπέγραψε το 2017.

Πλήρη διαφωνία υπάρχει και για το θέμα της ενδιάμεσης χρηματοδότησης, για το οποίο όπως αναφέρουν δεν υπάρχει καμία γνώση ως προς τους όρους και τις εγγυήσεις την ώρα που η Greenhill ως κάτοχος των δικαιωμάτων ψήφου του 25% καλείται να καλύψει το 50% του δανείου.

«Ζητήσαμε την αναβολή της Γενικής Συνέλευσης προκειμένου να δοθεί ο χρόνος να επικρατήσει εχεφροσύνη και συνεννόηση μεταξύ των μετόχων», αναφέρει η χθεσινή ανακοίνωση.  Η Ελλάκτωρ σημειώνουν, για να αναπτυχθεί απαιτείται συναίνεση των βασικών μετόχων που δεν εξυπηρετείται ούτε με την παρούσα διοίκηση αλλά ούτε με εκπροσώπους που προσβάλλουν μετόχους νομίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό είναι χρήσιμοι. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η συμπεριφορά αυτή δεν εκφράζει μετόχους της εταιρείας τους οποίους καλούμε να επαναξιολογήσουν την στάση τους».

Διαβάστε ακόμα:

Σχέδιο για έκπτωση 15% στην εφάπαξ πληρωμή των «κορωνο-χρεών»

Kathy Heyndels: Πώς «σκόνταψε» στην πασαρέλα των πλειστηριασμών – Η κρίση και η νέα εταιρεία

Η Έλενα Χέλμερσον αντιμέτωπη με τον κινεζικό εφιάλτη της H&M