Ενέργεια

ΕΛΠΕ: Δύσκολα και τα πρώτα δύο τρίμηνα του 2021

  • Μαριάννα Τζάννε


Παραμένουν οι στόχοι για τις ΑΠΕ, έρχεται πιο κοντά ο πήχης για τα 600 MW - Πάει πίσω η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας και Υποδομών - Τι δήλωσε στους αναλυτές η διοίκηση

Aνεπηρέαστος, παρά την επίπτωση της πανδημίας στα οικονομικά μεγέθη του ομίλου, παραμένει ο επενδυτικός σχεδιασμός των Ελληνικών Πετρελαίων για την αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Μέχρι σήμερα, η εταιρεία διαθέτει ένα «πράσινο» χαρτοφυλάκιο που υπερβαίνει σε δυναμικότητα τα 1,3 GW και βρίσκεται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, το οποίο μάλιστα υπερδιπλασιάστηκε τους τελευταίους 16 μήνες.

Παρουσιάζοντας χθες τα αποτελέσματα του 2020 στους αναλυτές, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Ανδρέας Σιάμισιης ανέφερε ότι το θετικό αποτέλεσμα σε επίπεδο συγκρίσιμων μεγεθών δείχνει την ισχύ του ομίλου και προήλθε από προσεκτική διαχείριση του λειτουργικού και χρηματοοικονομικού κόστους, με εκμετάλλευση των εμπορικών ευκαιριών.

Αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους που θα υποχωρήσει φέτος κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 201 εκατ. ευρώ το 2016, αλλά και στην διανομή μερίσματος 0,10 ευρώ. Όπως είπε, είναι ένα μήνυμα σταθερότητας στους μετόχους πως η εταιρεία εξακολουθεί να αναπτύσσεται εν μέσω κρίσης.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη στις ΑΠΕ, η  διοίκηση των ΕΛΠΕ επισήμανε την προσπάθεια να φέρει πιο μπροστά τον στόχο για 600 MW ΑΠΕ εν λειτουργία μέχρι το 2025 μέσω επιλεκτικών εξαγορών εφόσον  υπάρξουν ευκαιρίες.

Όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού του ομίλου Γ. Αλεξόπουλος, στις αρχές του επόμενου χρόνου μπορούν να είναι σε λειτουργία περίπου 300 MW. Τα ΕΛΠΕ έχουν επίσης 150 MW φωτοβολταϊκών σε προχωρημένο στάδιο αδειοδότησης, ενώ προχώρησαν οι άδειες παραγωγής για άλλα 190 MW φωτοβολταϊκών και έχουν καταθέσει αιτήσεις για μικτές άδειες (Φ/Β και αιολικά) 215 MW.

Να σημειωθεί ότι παρά τις καθυστερήσεις που δημιουργεί η πανδημία, τα ΕΛΠΕ έχουν ξεκινήσει την κατασκευή του μεγάλου  φωτοβολταϊκού πάρκου των 204 MW στην Κοζάνη, που αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022.

Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις η διοίκηση δήλωσε πως θα υπάρξει παράταση στην ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών οικονομικών προσφορών για τις ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών.

Αναφερόμενος στην πορεία της πετρελαϊκής αγοράς για το 2020, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Ανδρέας Σιάμισιης έκανε λόγο για μία πρωτοφανή χρονιά για την εταιρεία και προέβλεψε πως και τα δύο πρώτα τρίμηνα της φετινής χρονιάς θα είναι δύσκολα.

Πέρυσι, είπε, σε αντίθεση με άλλα διυλιστήρια στην περιοχή, τα ΕΛΠΕ κράτησαν ανοικτό το 100% των λειτουργιών από τα διυλιστήρια μέχρι τα πρατήρια.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η διοίκηση και στην περσινή στρατηγική απόφαση του ομίλου για την αναβάθμιση και συντήρηση του διυλιστηρίου Ασπροπύργου, το οποίο την επόμενη εβδομάδα θα λάβει και το τελευταίο περιβαλλοντικό πιστοποιητικό.

Το διυλιστήριο θα ωφεληθεί από τη βελτίωση των περιβαλλοντικών του επιδόσεων, με μείωση εκπομπών σωματιδίων (ΡΜs) κατά 50%, καθώς επενδύθηκαν άνω των 35 εκατ. σε περιβαλλοντικά έργα.

Η επιτυχής και ασφαλής ολοκλήρωση του έργου, ήταν σύμφωνα με την εταιρεία μια ιδιαίτερη πρόκληση, λόγω του μεγέθους του αλλά και τις επιπλέον δυσκολίες λόγω διαχείρισης COVID-19 με την παρουσία άνω των 2.500 εργαζομένων καθημερινά.

Πιστεύουμε δήλωσε ο κ Σιάμισιης πως το 2021 και το 2022 θα είναι καλύτερα χρόνια. Η διοίκηση υποστήριξε πως θα συνεχιστούν οι επενδύσεις για περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των διυλιστηρίων και για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ομίλου.

Απόρρητο Απόρρητο