Το «λάκτισμα» για τη μετάβαση των ΕΛΠΕ από ένα κορυφαίο διυλιστήριο της ΝΑ Ευρώπης σε έναν ολοκληρωμένο ενεργειακό όμιλο-πρωταγωνιστή της «επόμενης μέρας» είχε δοθεί εδώ και αρκετό καιρό, σε χρόνο μάλλον ανύποπτο για όσα θα μεσολαβούσαν, αλλά με διορατικότητα για εκείνα που επιτάσσει το κοντινό μέλλον.

Το σύνθετο και απαιτητικό εγχείρημα έμελλε να εξελιχθεί εν μέσω της πρωτοφανούς «καταιγίδας» που βιώνει η ευρωπαϊκή και παγκόσμια ενεργειακή αγορά, αφενός με την ανεξέλεγκτη ενεργειακή κρίση, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της πανδημικής, αφετέρου με την γεωπολιτική κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Όλα αυτά συνθέτουν μια «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» που ανάγκασε ακόμη και πολυεθνικούς ενεργειακούς κολοσσούς να αναθεωρήσουν τα πλάνα και τις προτεραιότητές τους.

Η μετοχική και διοικητική ηγεσία των ΕΛΠΕ, κόντρα ίσως στο εφήμερο ρεύμα, επέμεινε στη στρατηγική της. Αυτήν που στο τέλος της διαδρομής θα καθιστούσε τον Όμιλο ισχυρότερο από κάθε άλλη στιγμή της ιστορικής διαδρομής του.
Τώρα, που αυτή η πορεία, παρά τις διαδοχικές κρίσεις, δίνει τα πρώτα «απτά δείγματα», η επιλογή της επιμονής στο χτίσιμο ενός νέου οικοδομήματος δικαιώνεται πανηγυρικά.

Οι επιδόσεις ρεκόρ και η νέα εποχή

Αυτό δείχνουν, καταρχάς, οι επιδόσεις ρεκόρ που κατέγραψε ο Όμιλος στο δεύτερο φετινό τρίμηνο, με τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη να φτάνουν τα 367 εκατ. ευρώ και τα EBITDA στα 535 εκατ. ευρώ έναντι 79 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, πετυχαίνοντας το μακράν καλύτερο τρίμηνο στην πορεία του. Όσον αφορά τις πωλήσεις έφτασαν στο β’ τρίμηνο τα 3,97 δις ευρώ και στο α’ εξάμηνο τα 6,77 δις ευρώ.

Όλα αυτά παρά την επίπτωση των προγραμματισμένων σταματημάτων στα διυλιστήρια του Ομίλου λόγω συντήρησης, αλλά και το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος ενέργειας και φυσικού αερίου στο λειτουργικό κόστος.

Ασφαλώς «ναυαρχίδα» παραμένει ο τομέας της διύλισης που με το αυξημένο περιθώριο και τις επίσης αυξημένες εξαγωγές είναι «υπεύθυνος» για τα 467 εκατ. ευρώ των κερδών.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτά οφείλονται κυρίως στο νέο επιχειρηματικό μοντέλο που ακολουθείται με συνέπεια.
Όπως σχολίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ανδρέας Σιάμισιης «η αλλαγή στο επιχειρηματικό μοντέλο και η αυξημένη εξωστρέφεια αποδίδουν, καθώς, εκτός από την κερδοφορία που έφεραν οι επενδύσεις, η συνεισφορά από εξαγωγές, θυγατρικές του εξωτερικού και πωλήσεις σε αεροπορία, ξεπέρασαν για πρώτη φορά, κατά πολύ, τη συνεισφορά της εσωτερικής αγοράς».

Ταυτόχρονα, μέσα στο δεύτερο τρίμηνο τα ΕΛΠΕ, προχώρησαν περαιτέρω την υλοποίηση της στρατηγικής τους με νέες επενδύσεις σε ΑΠΕ, ενισχύοντας αυτό το νέο και πολλά υποσχόμενο επιχειρηματικό πυλώνα «σαν μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στην αγορά».
Έτσι, δεν θα μπορούσε ίσως να υπάρξει πιο κατάλληλη συγκυρία για να εγκαινιάσει την «επόμενη μέρα» των ΕΛΠΕ, με τη νέα εταιρική επωνυμία “Helleniq Energy”, -που αναμένεται να εγκριθεί στη Γ.Σ. της 20ης Σεπτεμβρίου-, και την επιτάχυνση του εταιρικού μετασχηματισμού που θα σηματοδοτήσει και τυπικά την πλήρη μετάβαση του Ομίλου στη νέα εποχή της ενέργειας.

Όπως επισήμανε ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης, η «πράσινη» στροφή και η ενίσχυση του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ προχωρά με ρυθμούς ταχύτερους σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό. Στο πλαίσιο αυτό, το «ορόσημο» του 1 GW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία αναμένεται νωρίτερα από το 2025 και αντίστοιχα το δεύτερο «ορόσημο» των 2 GW νωρίτερα από το 2030. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις τον Ιούλιο η εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου σε ΑΠΕ αυξήθηκε περαιτέρω στα 340 MW μετά και από την εξαγορά 55 MW αιολικών πάρκων σε λειτουργία στη Μάνη.

Ταυτόχρονα, έχει καταστεί σαφές ότι ο Όμιλος αφενός προσβλέπει στην ανάπτυξη ή εξαγορά έργων ΑΠΕ και εκτός συνόρων, ενώ προετοιμάζεται να δώσει το «παρών» και στο πεδίο των υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Προς αυτή την κατεύθυνση η ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες υπέγραψε στις 4 Ιουλίου 2022 Heads of Terms (με ποσοστά συμμετοχής 50-50) με την RWE Renewables GmbH, θυγατρική του γερμανικού ενεργειακού κολοσσού, με σκοπό την ανάπτυξη, λειτουργία και διαχείριση υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Ελλάδα.

Ήδη η στρατηγική μετασχηματισμού με επένδυση σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας και μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος υλοποιείται με επιτυχία, καθώς μέσα στο δεύτερο φετινό τρίμηνο ξεκίνησε η πλήρης λειτουργία του νέου, μεγαλύτερου μέχρι σήμερα εν λειτουργία στην Ελλάδα, φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 204 MW στην Κοζάνη, αποφέροντας σημαντικά οφέλη στα αποτελέσματα της εταιρείας.

Υψηλή μερισματική απόδοση

Στο ίδιο «πανηγυρικό» κλίμα με τα οικονομικά αποτελέσματα αναμένεται να κινηθεί και η μερισματική πολιτική των ΕΛΠΕ για το 2022. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στους αναλυτές ο κ. Σιάμισιης, ο Όμιλος θα σταθμίσει τα δεδομένα προς το τέλος του τρίτου τριμήνου, όταν θα έχει καλύτερη εικόνα για το ύψος στο οποίο θα κινηθεί η φετινή κερδοφορία, συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι σε κάθε περίπτωση τα φετινά οικονομικά αποτελέσματα υποστηρίζουν ξεκάθαρα ένα αυξημένο μέρισμα για το 2022, συγκριτικά με πέρυσι.

Στους παράγοντες που υποστηρίζουν κάτι τέτοιο θα πρέπει συνυπολογιστούν, εκτός από την καθαρή κερδοφορία, και η επιτάχυνση των επενδύσεων σε ΑΠΕ που προσδίδει περαιτέρω αξία στον Όμιλο.

Παράλληλα, όπως αποκάλυψε το newmoney στις 25 Αυγούστου, μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνει η ολοκλήρωση της συναλλαγής με την ιταλική Italgas, για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών (τα ΕΛΠΕ συμμετέχουν με 35%) κάτι που θα φέρει επιπλέον έσοδα ύψους άνω των 250 εκατ. ευρώ και έκτακτο μέρισμα για τους μετόχους.

Διαβάστε ακόμα 

United Group: Σημαντική αύξηση εσόδων αλλά και ζημιών στο 6μηνο – Ο ρόλος των Nova και Wind

Rystad Energy: Η ενεργειακή κρίση φέρνει επενδύσεις $42 δισ. στο φυσικό αέριο

Επιδοτήσεις έως 75% στον ξενοδοχειακό κλάδο – Αρχίζουν οι αιτήσεις για τον Αναπτυξιακό Νόμο