Παρότι είναι διάσπαρτα σε περισσότερα από 1 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα, έρευνα αποκάλυψε ότι οι κοραλλιογενείς ύφαλοι στις Σεϋχέλλες επικοινωνούν μεταξύ τους.

Με τη χρήση ωκεανογραφικών μοντέλων και μέσω γενετικών αναλύσεων ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αποκάλυψαν για πρώτη φορά ότι κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας στον Ινδικό Ωκεανό λειτουργεί ένας «κοραλλιογενής αυτοκινητόδρομος», ένα δίκτυο που συνδέει τα κοράλλια μεταξύ τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα ρεύματα διασκορπίζουν τις προνύμφες των εντυπωσιακών κοραλλιών ακόμα και σε απομακρυσμένους υφάλους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα θαλάσσιο «οδικό δίκτυο» που ενώνει τους υφάλους του νησιωτικού συμπλέγματος.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nature Scientific Reports αποδεικνύει από τη μία ότι τα κοράλλια αυτά διαθέτουν ισχυρή γενετική σύνδεση και από την άλλη ότι οι προνύμφες κοραλλιών μπορεί να μεταναστεύουν τακτικά μεταξύ των πληθυσμών.

Οι ειδικοί, σε συνεργασία με την κυβέρνηση των Σεϋχελλών και αρμόδιους οργανισμούς, συγκέντρωσαν δείγματα κοραλλιών από 19 διαφορετικούς υφάλους και με τη βοήθεια της προσομοίωσης κατάφεραν να απεικονίσουν τις διαδρομές που ακολουθούν οι προνύμφες για να μετακινηθούν στα διάφορα σημεία σε όλη την περιοχή.

Photo: Twitter/ April J Burt

Αναλυτικότερα, κατέληξαν ότι προνύμφες που παράγονται στην απομονωμένη ατόλη Αλντάμπρα, για παράδειγμα, μπορούν να ταξιδέψουν προς τα δυτικά κατά μήκος της ανατολικής ακτής της Αφρικής μέσω του παράκτιου ρεύματος της Ανατολικής Αφρικής. Από εδώ, θα μπορούσαν να πάνε βόρεια κατά μήκος της ακτής, ίσως ακόμη και να φτάσουν στο Νότιο Ισημερινό Αντίθετο Ρεύμα, το οποίο θα τις μετέφερε ανατολικά πίσω στις νήσους των Σεϋχελλών.

Η επικεφαλής της μελέτης, Έιπριλ Μπαρτ, του τμήματος Βιολογίας από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Ίδρυμα Νήσων Σεϋχελλών εξήγησε πως η ανακάλυψη αυτή είναι πολύ σημαντική, διότι «ένας βασικός παράγοντας για την ανάκαμψη των κοραλλιογενών υφάλων είναι οι προνύμφες. Αν και τα κοράλλια έχουν μειωθεί ανησυχητικά σε όλο τον κόσμο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και πολλών άλλων παραγόντων, μπορούν να ληφθούν μέτρα σε τοπική και εθνική κλίμακα για τη βελτίωση της υγείας και της ανθεκτικότητας των υφάλων. Οι δράσεις αυτές μπορούν να είναι πιο αποτελεσματικές όταν κατανοήσουμε καλύτερα τη σύνδεση μεταξύ των κοραλλιογενών υφάλων, δίνοντας, για παράδειγμα, προτεραιότητα στις προσπάθειες διατήρησης γύρω από κοραλλιογενείς υφάλους που λειτουργούν ως σημαντικές πηγές προνυμφών, οι οποίες ενισχύουν την ανθεκτικότητα των περιφερειακών υφάλων».

 

Photo: Twitter/ Oxford Biology

Όλα αυτά τη στιγμή που πολλές χώρες με τροπικά συστήματα υφάλων αντιμετωπίζουν προκλήσεις για τη διατήρηση των κοραλλιογενών υφάλων εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Επομένως, ανάμεσα στους τρόπους που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν για τη βελτίωση της υγείας των υφάλων θα μπορούσε να είναι η μεταφορά προνυμφών σε άλλους υφάλους.

«Η μελέτη αυτή δεν θα μπορούσε να έρθει σε πιο κατάλληλη στιγμή καθώς το Ελ Νίνιο καταστρέφει τους κοραλλιογενείς υφάλους σε ολόκληρο τον Ινδικό Ωκεανό. Τώρα γνωρίζουμε ποιοι ύφαλοι θα είναι ζωτικής σημασίας για την ανάκαμψη των κοραλλιών», δήλωσε η Λίντσεϊ Τέρνμπουλ του τμήματος Βιολογίας από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης τονίζοντας ωστόσο πως αυτό δε σημαίνει ότι θα σταματήσουν οι προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η λεύκανση των κοραλλιών αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη διατήρηση των οικοσυστημάτων των τροπικών υφάλων και αυτά τα φαινόμενα αυξάνονται τόσο σε συχνότητα όσο και σε σοβαρότητα. Η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, λοιπόν, αποτελεί το μόνο ουσιαστικό τρόπο για να διασφαλιστεί το μέλλον των κοραλλιογενών υφάλων.

Photo: Pexels

Διαβάστε ακόμη:

Πήρε ΦΕΚ η ρύθμιση μείωσης του ενεργειακού κόστους για αγρότες και βιομηχανία

100 φυτά για να δημιουργήσετε τον κήπο των ονείρων σας

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Honda και Nissan για την εξέλιξη νέων ηλεκτρικών οχημάτων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ