Ένα νέο μοντέλο χρηματοδότησης ενεργειακών παρεμβάσεων μπαίνει σταδιακά στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα μπορούν να προχωρούν σε ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων. Με τη νέα ρύθμιση που ενσωματώνεται πλέον επίσημα στον «Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας σε Πελάτες», οι πάροχοι αποκτούν τη δυνατότητα να προσφέρουν υπηρεσίες εξοικονόμησης ενέργειας χωρίς αρχική οικονομική επιβάρυνση για τον καταναλωτή, με την αποπληρωμή να γίνεται σταδιακά μέσω των λογαριασμών ρεύματος.
Η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος εισάγει επίσημα το μοντέλο «on-bill financing», δημιουργώντας ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο που φιλοδοξεί να επιταχύνει την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας και να δώσει ώθηση στην αγορά ενεργειακών υπηρεσιών.
Το νέο μοντέλο ενεργειακής χρηματοδότησης
Με την προσθήκη του άρθρου 24Α στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, ιδιοκτήτες κατοικιών και επιχειρήσεων θα μπορούν πλέον να συνάπτουν συμβάσεις με προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας για την υλοποίηση ενεργειακών παρεμβάσεων.
Οι υπηρεσίες που θα μπορούν να εντάσσονται στο νέο σύστημα περιλαμβάνουν προμήθεια εξοπλισμού, όπως ηλεκτρικές συσκευές, ηλιακούς θερμοσίφωνες, φωτοβολταϊκά, αντλίες θερμότητας και κλιματιστικά, αλλά και εργασίες εγκατάστασης ή παρεμβάσεις όπως αντικατάσταση κουφωμάτων και άλλες τεχνικές βελτιώσεις που αυξάνουν την ενεργειακή απόδοση ενός ακινήτου.
Το βασικό χαρακτηριστικό του μοντέλου είναι ότι ο καταναλωτής δεν θα χρειάζεται να καταβάλει άμεσα το συνολικό κόστος των εργασιών ή του εξοπλισμού, καθώς η αποπληρωμή θα πραγματοποιείται σε βάθος χρόνου μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Προετοιμάζονται οι πάροχοι
Παρότι τα πρώτα εμπορικά πακέτα δεν έχουν ακόμη λανσαριστεί, οι μεγάλοι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας προετοιμάζονται ήδη εντατικά για την είσοδό τους στη νέα αγορά υπηρεσιών ενεργειακής αναβάθμισης.
Η ενεργοποίηση του πλαισίου επιταχύνθηκε μετά την πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση που ενέκρινε την πλήρη ενσωμάτωση του μηχανισμού στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, τα νέα προϊόντα θα αναπτυχθούν μέσω συνεργασιών ανάμεσα σε παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, τεχνικές εταιρείες και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ενεργειακών αναβαθμίσεων.
Οι όροι αποπληρωμής και οι δικλίδες προστασίας
Οι όροι αποπληρωμής θα καθορίζονται αναλυτικά στις συμβάσεις μεταξύ καταναλωτή και παρόχου, ενώ θα προβλέπεται δυνατότητα ακόμη και μερικής εξόφλησης λογαριασμών.
Βασικός κανόνας είναι ότι οι χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις θα εξοφλούνται κατά προτεραιότητα, ενώ οι δόσεις για τις υπηρεσίες ενεργειακής αναβάθμισης θα ακολουθούν.
Παράλληλα, οι πάροχοι δεν θα μπορούν να ζητούν διακοπή ηλεκτροδότησης αποκλειστικά λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών που σχετίζονται με τις ενεργειακές υπηρεσίες.
Επιπλέον, η συμμετοχή σε πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης δεν θα στερεί από τον καταναλωτή το δικαίωμα αλλαγής παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας.
Στους λογαριασμούς ρεύματος, οι σχετικές χρεώσεις θα εμφανίζονται διακριτά και ξεχωριστά από τις χρεώσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι καταναλωτές θα μπορούν έτσι να γνωρίζουν με σαφήνεια ποιες χρεώσεις αφορούν εξοπλισμό, εργασίες εγκατάστασης, χρηματοδότηση ενεργειακών παρεμβάσεων, φόρους ή λοιπές επιβαρύνσεις που συνδέονται με τις υπηρεσίες ενεργειακής αναβάθμισης.
Διαβάστε ακόμη
Eκτός σχεδίου δόμηση: Τρέχουν να προλάβουν να χτίσουν στις Κυκλάδες πριν αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο
Πώς σχολιάζουν οι τουρίστες την Ελλάδα στα social media – Οι επιδόσεις της χειμερινής περιόδου
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.