Μόνο αισιόδοξα δεν είναι τα μηνύματα για τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη. Και τούτο καθώς από τις κινήσεις των traders συνάγεται το συμπέρασμα ότι οι υπέρογκες τιμές της ενέργειας θα συνεχιστούν τουλάχιστον για έναν χρόνο ακόμη, δηλαδή μέχρι τις αρχές του 2023 και βλέπουμε…

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, για να πάρουμε μια γεύση του πόσο περισσότερο θα διαρκέσει η φετινή ενεργειακή κρίση, δεν χρειάζεται παρά να κοιτάξουμε τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου.

Οι προθεσμιακές τιμές έχουν υπερδιπλασιαστεί τον περασμένο μήνα, με τους εμπόρους να στοιχηματίζουν ότι η άνευ προηγουμένου συμπίεση θα διαρκέσει μέχρι τις αρχές του 2023. Μάλιστα με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, το φυσικό αέριο θα είναι ακριβό ακόμα και όταν ο καιρός είναι ζεστός. Οι τιμές για το καλοκαίρι ξεπέρασαν τα 100 ευρώ (113 $) την μεγαβατώρα αυτή την εβδομάδα, το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ιστορικά.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια ενεργειακή κρίση, με τη Ρωσία να περιορίζει τις προμήθειες και τις πυρηνικές διακοπές στη Γαλλία να πιέζουν τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας τους πιο κρύους μήνες του έτους. Και δεν φαίνεται στον ορίζοντα κάποια ανακούφιση. Η Γερμανία, η οποία επίσης αποσύρει πυρηνικά εργοστάσια, δήλωσε ότι ο αμφιλεγόμενος ρωσικός αγωγός Nord Stream 2 δεν θα εγκριθεί το πρώτο εξάμηνο του 2022, μια κίνηση που πιθανότατα θα κρατήσει περιορισμένες τις προμήθειες το καλοκαίρι, όταν η Ευρώπη χρειάζεται φυσικό αέριο για να γεμίσει τους αποθηκευτικούς χώρους.

«Η βοήθεια δεν φαίνεται να είναι καθ’ οδόν», δήλωσε ο Kaushal Ramesh, ανώτερος αναλυτής στη Rystad Energy στη Νορβηγία. Η αύξηση των προθεσμιακών τιμών «υποδηλώνει ένα ακόμη έτος αστάθειας και ένα συνεχές περιβάλλον υψηλών τιμών» κατά την εκτίμησή του.

Οι γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας κρατούν επίσης τους εμπόρους σε συναγερμό, με αυξημένες ανησυχίες για πιθανή εισβολή της Μόσχας, παρά την πρόσφατη απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία. Στην ετήσια συνέντευξη Τύπου του την Πέμπτη, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν ανέφερε ευθέως την απειλή στρατιωτικής δράσης, αλλά είπε ότι η προοπτική της επέκτασης της επιρροής του ΝΑΤΟ μέχρι τα σύνορα της Ρωσίας είναι απαράδεκτη.

Την ίδια ώρα, βέβαια, και ενώ ένας στολίσκος δεξαμενόπλοιων υγροποιημένου φυσικού αερίου που μεταφέρουν αμερικανικό LNG κατευθύνεται επί του παρόντος προς την Ευρώπη, η περιοχή θα παραμείνει στο έλεος των παγκόσμιων αγορών για να διασφαλιστεί ότι θα συνεχίσει να λαμβάνει φορτία καθ’ όλη τη διάρκεια του επόμενου έτους και φυσικά σε υψηλότατες τιμές.