search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Ενεργειακή κρίση: Πώς θα γίνει η κατανομή της επιδότησης στο ρεύμα

Στα 39 ευρώ για τα τιμολόγια με ρήτρες και 6 ευρώ για τα σταθερά- Επέκταση των μέτρων και πέραν του 2021

Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου καλούνται οι προμηθευτές ενέργειας να προσκομίσουν στο ΥΠΕΝ πλήρη και αναλυτικά στοιχεία για το πελατολόγιό τους στην χαμηλή τάση προκειμένου να λάβουν την κρατική επιδότηση που θα πιστώσουν στους λογαριασμούς ρεύματος.

Τα ίδια στοιχεία θα διαβιβαστούν αντίστοιχα από τις εταιρείες και στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, στο ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ αλλά και στον διαχειριστή δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).

Η κατανομή των επιδοτήσεων, σύμφωνα με επιστολή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα προς τους προμηθευτές, θα γίνει με βάση τα μερίδια αγοράς στην χαμηλή τάση και αντίστοιχα στο Κοινωνικό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) όπως αυτά ίσχυαν για κάθε πάροχο έως τις 31 Αυγούστου.

Ολόκληρη την επιδότηση θα λάβουν οι καταναλωτές, με κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, άρα εκείνοι που είναι εκτεθειμένοι σε ρήτρες αναπροσαρμογής και στις ακραίες διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής τιμής. Για αυτούς για το Σεπτέμβριο χορηγείται το ποσό των 30 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, δηλαδή 9 ευρώ ανά λογαριασμό.

Αντίστοιχα για το μήνα Οκτώβριο 60 ευρώ που είναι αναλογικά 18 ευρώ ανά λογαριασμό εκτός των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και του Τιμολογίου Υπηρεσιών Αλληλεγγύης (ΤΥΑ), για τους οποίους, η επιδότηση ορίζεται στο ποσό των ογδόντα 80 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο η επιδότηση ορίζεται στο ποσό των 130 ευρώ ανά Μεγαβατώρα (MWh), ήτοι 39 ευρώ ανά λογαριασμό, πλην του ΚΟΤ και του Τιμολογίου Υπηρεσιών Αλληλεγγύης (ΤΥΑ), για τους οποίους, η επιδότηση ορίζεται στο ποσό των 150 ανά Μεγαβατώρα (MWh).

Για όσους έχουν σταθερά τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, που δεν συμπεριλαμβάνουν ρήτρες αναπροσαρμογής, η επιδότηση για όλη την περίοδο εφαρμογής του μέτρου καθορίζεται στο ποσό των 20 ευρώ ανά Μεγαβατώρα ήτοι 6 ευρώ ανά λογαριασμό.

Σε όλες τις περιπτώσεις, η επιδότηση χορηγείται για τις πρώτες 300 kWh κάθε μήνα (310 kWh για τους μήνες με 31 ημέρες). Για μηνιαία κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που είναι μεγαλύτερη σε kWh, η επιδότηση δίνεται μέχρι του ορίου αυτού. Σε περίπτωση που χορηγείται για διάστημα μικρότερο ενός μήνα, αυτή χορηγείται για 10 kWh/ημέρα.

Η ένταση και η διάρκεια της κρίσης θα καθορίσουν την πορεία των μέτρων. Αρχικά η επιδότηση παρέχεται για την κατανάλωση των μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, περίοδος η οποία όπως αναφέρεται από το ΥΠΕΝ μπορεί να παραταθεί λαμβάνοντας υπόψη τις ισχύουσες συνθήκες στις διεθνείς ενεργειακές αγορές, καθώς και στην εγχώρια χοvδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται η κοινή υπουργική απόφαση που θα καθορίσει τους δικαιούχους και το ύψος της επιδότησης ανά μεγαβατώρα, τον τρόπο και χρόνο χορήγησής της, το χρόνο εκκαθάρισης, την περίοδο κατανάλωσης, τα ανώτατα και κατώτατα όρια καταναλώσεων, τη διαδικασία απόδοσης της πίστωσης στους προμηθευτές κτλ.

 

Διαβάστε ακόμα:

Τα φορτηγά χωρίς οδηγό είναι πιο κοντά από ό,τι νομίζουμε

Η τελευταία «κλειστή στροφή» για τον Πάνο Δάβαρη (pic)

Επίδομα θέρμανσης 2021: Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για αιτήσεις και θα δοθεί η προκαταβολή (vid)

Exit mobile version