«Θέλω να διαβεβαιώσω απόλυτα τους πολίτες ότι έχουμε κάνει ότι χρειαστεί για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται τόσο σε ό,τι αφορά στην προμήθεια του φυσικού αερίου, όσο και σε αυτή του LNG» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Κυριακή από τη ΔΕΘ απατώντας σε ερώτηση κατά πόσον είναι εξασφαλισμένη η ενεργειακή επάρκεια της χώρας.

Η κυβέρνηση από το ξέσπασμα της ουκρανικής κρίσης και μετά έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για την διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού και την λήψη μέτρων ώστε η Ελλάδα να μην μείνει χωρίς αέριο ακόμη και σε έκτακτες συνθήκες διακοπής των ροών από τον Turk Stream που αποτελεί ένα δυσμενές σενάριο που συνεχίζει να είναι πάνω στο τραπέζι όσο διαρκεί ο ενεργειακός πόλεμος που έχει κηρύξει η Μόσχα στην Ευρώπη.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση εντατικοποιεί τις επαφές με άλλα κράτη για ενίσχυση των συμμαχιών στο ενεργειακό πεδίο και ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας μεταβαίνει τις επόμενες μέρες στο Μπακού.

Ο Έλληνας υπουργός θα έχει επαφές με τον υπουργό Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν  κ. Παρβίζ Σαχμπάζοφ, με τον οποίο είχε συναντηθεί στην Αλεξανδρούπολη τον περασμένο Ιούλιο κατά τα εγκαίνια του αγωγού IGB αλλά και με την κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Socar.

Σήμερα, Ελλάδα και Αζερμπαϊτζάν συνεργάζονται στενά στον τομέα της ενέργειας και η χώρα μας αξιοποιεί τον αγωγό TAP, καλύπτοντας το 20% των αναγκών της με αέριο από τους Αζέρους.

Η συνάντηση στο Μπακού γίνεται, ενώ είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των μετόχων του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου TAP για την αύξηση της μεταφορικής ικανότητας του αγωγού, όπως δήλωσε προ ημερών ο Πρόεδρος της χώρας Ίλχαμ Αλίεφ.

Στο μετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρίες bp (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) και Axpo (5%), τρεις εκ των οποίων είναι (Snam Fluxys και Enagás) είναι μέτοχοι και του ΔΕΣΦΑ.

Οι Αζέροι έχουν συμφωνήσει μέχρι το 2027 να αυξήσουν τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε διπλάσια επίπεδα, ήτοι στα 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Μάλιστα, στις αρχές Φεβρουαρίου, η Ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία βρέθηκε στο Αζερμπαϊτζάν προκειμένου να διερευνήσει την δυνατότητα αύξησης των εξαγωγών αερίου προς την ευρωπαϊκή αγορά, εξέλιξη που επισφραγίστηκε τον περασμένο Ιούλιο.

Σύμφωνα μάλιστα με δηλώσεις της  Ευρωπαίας Επιτρόπου Κάντρι Σίμσον, το Αζερμπαϊτζάν έχει ήδη αυξήσει τις παραδόσεις αερίου προς την ΕΕ και αυτή η τάση θα συνεχιστεί έως 4 δισ. κ.μ. πρόσθετου αερίου φέτος με διπλάσιες ποσότητες ως το 2027.

Η εταιρεία διαχείρισης του TAP έχει σχεδιάσει την αύξηση της μεταφορικής ικανότητάς του αγωγού, με στόχο την αύξηση των παραδόσεων φυσικού αερίου στα 12 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως από 8,1 δις το 2021.

Ωστόσο, για τον διπλασιασμό της μεταφορικής ικανότητας του αγωγού στα 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το χρόνο, θα γίνει market test που προσδιορίζεται για το 2023 που θα κρίνει την τελική επενδυτική απόφαση.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα συνεχίζει την τροφοδοσία της και με LNG καθώς για τον Σεπτέμβριο έχουν προγραμματιστεί συνολικές ποσότητες 562.000 κ.μ. φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα με βάση το τελευταίο πρόγραμμα εκφορτώσεων του ΔΕΣΦΑ.

Συνολικά στο νησάκι της Ρεβυθούσας  θα καταφτάσουν έξι πλοία με 13 παραδόσεις. Συγκεκριμένα, τέσσερα φορτία έρχονται για την τη βουλγαρική MET Energy (104.000 κ.μ.), ένα για Μotor Oil (36.900 κ.μ.), δύο για τη Bulgargaz (110.000 κ.μ.), ένα για την  Μυτιληναίος (147.700 κ.μ.), τρία για Elpedison (62.000 κ.μ.) και δύο για τη ΔΕΠΑ (100.000 κ.μ.).

Διαβάστε ακόμη:

Bloomberg: Όποιος φύγει, φύγει – Τεράστιες εκροές από μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια της Ευρώπης

Αναλυτές: Έρχεται το τέλος της κυριαρχίας των Ρώσων στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης

Σίντα Γουιτζάτζα Καμντάνι (B20, Sintesa Group): Άνοιγμα της Ινδονησίας στην Ελλάδα