Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται και τη Μόσχα να χρησιμοποιεί ως πολιτικό όπλο τις στρόφιγγες της Gazprom κανείς δεν αμφιβάλει ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι. Η Ε.Ε. μπορεί σε επίπεδο διακηρύξεων να έχει αποφασίσει την ταχεία απεξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, ωστόσο αυτό είναι μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία.  To κλίμα αβεβαιότητας εντείνεται και η απάντηση στους ευρωπαϊκούς φόβους για εάν η Ρωσία θα κλείσει την στρόφιγγα του φυσικού αερίου θα δοθεί την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου. Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom δήλωσε χθες  πως δεν μπορεί να εγγυηθεί την καλή λειτουργία του αγωγού Nord Stream 1 που εξυπηρετεί την Ευρώπη, λέγοντας ότι αδυνατεί να επιβεβαιώσει ότι θα ανακτήσει μια γερμανική τουρμπίνα που είχε σταλεί για επιδιόρθωση στον Καναδά.

«Η Gazprom  δεν έχει στην κατοχή της κανένα έγγραφο που επιτρέπει στη Siemens να βγάλει από τον Καναδά τον κινητήρα της τουρμπίνας αερίου» που η Οτάβα λέει ωστόσο πως θέλει να επιστρέψει στο Βερολίνο, ανέφερε η Gazprom σε μια ανακοίνωση. «Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν είναι δυνατό να εξαγάγουμε αντικειμενικό συμπέρασμα σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της κατάστασης σχετικά με τη λειτουργία με πλήρη ασφάλεια» του αγωγού, προσθέτει ο όμιλος.     Από πλευράς του το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει την ανακοίνωση της Gazprom, σύμφωνα με την οποία δεν διαθέτει έγγραφα που δείχνουν ότι η Siemens έλαβε άδεια να φέρει από τον Καναδά μια τουρμπίνα αερίου για τον αγωγό Nord Stream 1, αποφεύγοντας να οξύνει έτι περισσότερο τα πνεύματα. Συγκεκριμένα, «δεν σχολιάζουμε δηλώσεις της Gazprom», δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου και πρόσθεσε πως η Siemens ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στο στάδιο προγραμματισμού, έτσι ώστε η μεταφορά και η ανάπτυξη να μπορέσουν να λάβουν χώρα το ταχύτερο δυνατό.

Η Ευρώπη που βρίσκεται αντιμέτωπη με την ρωσική βαρυχειμωνιά αναζητά εναγωνίως σχέδιο για την μείωση της ζήτησης σε φυσικό αέριο, ώστε να κυλήσει όσο το δυνατόν ομαλότερα η επόμενη χρονική περίοδος.   Στο πλαίσιο αυτό, πληροφορίες που επικαλείται το Reuters, θέλουν την ΕΕ να μελετά κίνητρα στους μεγάλους καταναλωτές όπως οι βιομηχανίες, για να μειώσουν τη ζήτηση φυσικού αερίου, ως αντίδοτο σε ενδεχόμενες περαιτέρω περικοπές στις παραδόσεις ρωσικού αερίου. Ειδικότερα, με καταληκτική ημερομηνία την 20η Ιουλίου, οι Βρυξέλλες αναμένεται να προτείνουν οικονομικά κίνητρα ως ανταμοιβή για την μείωση του φυσικού αερίου στη βιομηχανία, με απώτερο στόχο να δημιουργηθεί ένα απόθεμα ασφαλείας φυσικού αερίου για το χειμώνα, όταν δηλαδή η ζήτηση για τη θέρμανση κορυφώνεται, τακτική την οποία έχουν ακολουθήσει μέχρι τώρα οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, όπως λχ η Ιταλία.

Είναι επίσης ενδεικτικό ότι η  γερμανική βιομηχανία ετοιμάζεται ακόμη και για το πιο εφιαλτικό σενάριο μειώνοντας προς το παρόν την κατανάλωση σε τομείς που μπορεί. Σε περίπτωση όμως που η Ρωσία δεν ξανανοίξει τον αγωγό μετά τις εργασίες ετήσιας συντήρησής του, αναγκαστικά ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ αναμένεται να περάσει από τη δεύτερη, που ισχύει τώρα, στην τρίτη και τελευταία βαθμίδα του σχεδίου αντιμετώπισης κρίσεων κηρύσσοντας τον ενεργειακό τομέα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι θα υφίσταται μια «εξαιρετικά μεγάλη ζήτηση φυσικού αερίου, σημαντική διακοπή παροχής του ή οποιαδήποτε άλλη σημαντική επιδείνωση της κατάστασης εφοδιασμού», όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Δικτύων (Bundesnetzagentur).

Σε αυτήν την περίπτωση και επειδή η ενέργεια δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες, παρεμβαίνει το κράτος και γίνεται ρυθμιστής του εφοδιασμού ενέργειας μέσω της Ρυθμιστικής Αρχής Δικτύων. Που σημαίνει στην πράξη ότι μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο προτεραιοποίησης στον εφοδιασμό ενέργειας με πρώτα τα νοικοκυριά και τις ευπαθείς δομές του κράτους και στο τέλος τη βιομηχανία.

Από τη Βιέννη ο Χάμπεκ άφησε ωστόσο υπονοούμενα ότι θα πρέπει να γίνουν δεύτερες σκέψεις ως προς αυτήν τη σειρά. Σε συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι η σχετική ρύθμιση προορίζεται για διακοπές ενέργειας μικρής διάρκειας, αλλά δεν έχει νόημα όταν η παροχή διακοπεί επί μήνες.

Διαβάστε ακόμη

Gustav Magnar Witzøe: Ο πλουσιότερος 30άρης στον κόσμο- Η Salmar, το μόντελινγκ και η… καριέρα στο Instagram

Ο Σαρκοζί βλέπει Μητσοτάκη, ο Κούτρας αρχίζει μια νέα καριέρα, η Lamda ξεκινάει τον Πύργο τον Οκτώβριο και ο Σμετς νέα επένδυση 

Littorea Limited: Μετά τις περιπέτειες η ώρα του σφυριού για το «φιλέτο» της Ύδρας (pics)