Η ζωή του ενός εκ των νεότερων billionaires -από τους πλουσιότερους 30άρηδες σήμερα- στον πλανήτη δύσκολα θα μπορούσε να μοιάζει με αυτές των υπόλοιπων …συνομήλικων του.

Τα πολλά λεφτά δεν στάθηκαν, βέβαια, ικανά να «σώσουν» τον Gustav Magnar Witzøe από τις παλαιότερες περιπέτειες του με το νόμο, αλλά σε κάθε περίπτωση του εξασφαλίζουν το «ευ ζην»…

Στα 29 του «και κάτι», για την ακρίβεια, ο Νορβηγός επιχειρηματίας (γενν. 8/2/1993) φιγουράρει στις κορυφαίες θέσεις της «χρυσής» λίστας των δισεκατομμυριούχων «under 30», με περιουσία 4,5 δισ. δολ. (Forbes νο 637 για το 2022).

Αν ψάξει κανείς όνομα προς όνομα την κατάταξη, έως το «637» δεν συναντά, είναι αλήθεια, πιο νέους του.

Ο Sam Bankman-Fried (νο 60) τον περνά πάνω από έναν χρόνο και ο Gary Wang (νο 431) είναι περίπου στην ηλικία του.

Με την δική του ιστορία, φυσικά, γράφεις ένα μικρό βιβλίο…

Κι αν υπολογισθεί ότι απέκτησε σχεδόν… έφηβος μια τόσο μεγάλη προσωπική περιουσία, το γεγονός του επιτρέπει να διεκδικήσει διαχρονικά τον τίτλο του νεότερου δισεκατομμυριούχου!

Που βρήκε τόσα χρήματα; Βασική πηγή του πλούτου του αποτελούν οι ιδιαίτερα κερδοφόρες δραστηριότητες της Salmar ASA – από τους μεγαλύτερους, αν όχι η μεγαλύτερη, παραγωγούς σολομού εκτροφής στον κόσμο-, της οποίας κατέχει το ήμισυ των μετοχών.

Μερίδιο που του δώρισε (ή του μεταβίβασε με κάποιον τρόπο) από το 2013 ο πατέρας του, μόλις στα 19 του.

Ο Gustav Witzøe ο πρεσβύτερος εξακολουθεί εντούτοις να διευθύνει την εταιρεία με την ιδιότητα του προέδρου (αν και η ξαφνική παραίτηση του, τον Μάρτιο, από την θέση του CEO προκάλεσε αίσθηση) και προφανώς είχε τους δικούς του λόγους όταν θέλησε να «μπλέξει» τον γιο του από νωρίς με τις οικογενειακές big business.

Συμπωματικά ή όχι, στα 19 του ο Gustav Magnar φέρεται να εξέτισε ποινή φυλάκισης διάρκειας δυο εβδομάδων, έχοντας συλληφθεί να οδηγεί το αυτοκίνητο του με ταχύτητα 180 χλμ/ώρα σε οδική ζώνη όπου το επιτρεπόμενο όριο δεν ξεπερνούσε τα 60 χλμ/ώρα.

Το γεγονός επιβεβαιώνεται από αρκετά ξένα media, αν και υπάρχει μια διαφοροποίηση ως προς το… μέγεθος της παράβασης, καθώς άλλοι τον «κατηγορούν» ότι έτρεχε με 116 χλμ/ώρα.

Άλλες αναφορές τον εμφάνιζαν να έχει αποφύγει την καταβολή ενός υψηλού ποσού από φόρους …μελλοντικής κληρονομιάς, υπόθεση που συσχετίσθηκε και με την δωρεά μεριδίου της Salmar από τον πατέρα προς τον γιο.

Αυτό, ωστόσο, φαίνεται να συνέβη προσωρινά, διότι τελικώς ο δεύτερος πλήρωσε τον αναλογούντα «λογαριασμό» προς την εφορία…

Ιχθυοκαλλιέργειες, real estate και start ups

Ο «μικρός», πάντως, και πάλι «ξέφυγε» από τον οικογενειακό κλοιό. Ασχολείται μεν με την –εισηγμένη- επιχείρηση των Witzøe και εργάσθηκε στα ιχθυοτροφεία της στο παρελθόν, όμως υπάρχουν μερικά «αλλά».

Πρώτον, δεν εμφανίζεται στην διοικητική ομάδα του επιχειρηματικού «κολοσσού» που ίδρυσε το 1991 ο πατέρας του, παρότι διατηρεί ισχυρή μετοχική σχέση με την Salmar, η οποία εξάγει τα προϊόντα της σε 53 χώρες με την μερίδα του λέοντος να κατευθύνεται στην Ευρώπη και δευτερον αναπτύσσει …αυτόνομες δραστηριότητες.

Αναγνωρίζεται μάλιστα στον Gustav Magnar Witzøe ότι προσπαθεί να αφήσει το δικό του στίγμα στο επιχειρείν επενδύοντας στο real estate και σε τεχνολογικές start ups.

Προηγουμένως δούλεψε για την MGM Property και επένδυσε στις νεοφυείς εταιρείες Gopi and Keybutler…

Η μοίρα του, αναπόφευκτα, τον συνδέει με την πορεία της Salmar, που ηγήθηκε της εκβιομηχάνισης του κλάδου της ιχθυοκαλλιέργειας στη Νορβηγία και εξέλιξε τα προϊόντα της σε άλλα επίπεδα, επιτυγχάνοντας υψηλότερα περιθώρια κέρδους.

Η ίδια κατέχει, επίσης, σημαντικό μερίδιο στη Scottish Sea Farms, τον δεύτερο μεγαλύτερο εκτροφέα σολομού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Billionaire και… μοντέλο

Εκείνος δεν αισθάνθηκε ποτέ σίγουρος ότι θα αναλάμβανε τα ηνία της Salmar και εκμυστηρεύθηκε κάποτε στους γονείς του ότι μετάνιωσε που …κληρονόμησε πρόωρα το μερίδιο του στην «αυτοκρατορία» των ιχθυοκαλλιεργειών σολομού που ίδρυσε ο πατέρας του σε τόσο νεαρή ηλικία.

Ο νεαρός businessman γενικώς διαθέτει πολλές «ανησυχίες». Χάρη στο παρουσιαστικό του κατάφερε να κάνει -εκ παραλλήλου με όλα τα προαναφερόμενα- μια επιτυχημένη καριέρα μοντέλου στην πατρίδα του, λόγος για τον οποίο εθεάθη ουκ ολίγες φορές ως τώρα στην «πρώτη γραμμή» διαφόρων events μόδας στη Νορβηγία.

Ο Gustav Magnar Witzøe θεωρείται πολύ δημοφιλής και μετρά μεγάλο αριθμό από ακόλουθους στα social media. Ειδικότερα στο Instagram ανήκει στους… big stars, με πάνω από 100.000 followers.

Του αρέσουν τα ταξίδια και λατρεύει τα σκυλιά. Έστω και αν τον πίεσε η ιδιότητα του μεγαλομετόχου στην Salmar νιώθει «πολύ κοντά» με την μητέρα του και τον πατέρα του κι απόδειξη ότι έχει «χτυπήσει» ένα tattoo που εικονίζει τους γονείς του!

Μια ζωή που –γενικά- κυλάει «σαν παραμύθι», πλην μιας δυσάρεστης παρένθεσης…

Διαβάστε ακόμη

Ώρα μηδέν για το Power Pass: Έφτασαν τα πρώτα e-mail στους δικαιούχους – Πότε θα «δουν» τα χρήματα

Ο Σαρκοζί βλέπει Μητσοτάκη, ο Κούτρας αρχίζει μια νέα καριέρα, η Lamda ξεκινάει τον Πύργο τον Οκτώβριο και ο Σμετς νέα επένδυση

Littorea Limited: Μετά τις περιπέτειες η ώρα του σφυριού για το «φιλέτο» της Ύδρας (pics)