Ενέργεια & Περιβάλλον

Έρχονται τώρα και τα «ιερά» φωτοβολταϊκά

  • Σταύρος Γριμάνης


Η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων εξασφάλισε από τη ΡΑΕ τρεις βεβαιώσεις παραγωγού συνολικής ισχύος 40,4 MW για ισάριθμα πάρκα σε Βελλά, Ζαγόρι και Άκτιο

Με μια ομολογουμένως πρωτοποριακή κίνηση η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων αποφάσισε να εμπλακεί ενεργά στο χώρο των ΑΠΕ και ειδικότερα σε αυτό των φωτοβολταϊκών.

Έτσι εξασφάλισε, χθες, από τη ΡΑΕ τρεις βεβαιώσεις παραγωγού για φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 40,4 MW.

Συγκεκριμένα, η Ιερά Μητρόπολη είχε υποβάλει τις σχετικές αιτήσεις προς τη ΡΑΕ στις 8 Οκτωβρίου 2021 και με χθεσινή απόφαση του προέδρου της Αρχής Αθ. Δαγούμα της χορηγήθηκαν οι βεβαιώσεις παραγωγού για:

-Φωτοβολταϊκό σταθμό, εγκατεστημένης ισχύος 23,54688 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 23,54688 MW στη θέση Βελλά, της Δημοτικής Ενότητας Καλπακίου, του Δήμου Πωγωνίου Ιωαννίνων. Σημειώνεται ότι εκεί λειτουργεί η Μονή και η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς Ιωαννίνων που αποτελεί συνέχεια της Σχολής Βελλάς η οποία ιδρύθηκε το 1911.Στους ίδιους χώρους στεγάζονται το Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο Βελλάς και η Περιφερειακή Εκκλησιαστική Εστία.

– Φωτοβολταϊκό σταθμό, εγκατεστημένης ισχύος 6,90816 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 6,90816 MW στη θέση Άνω Πεδινά, της Δημοτικής Ενότητας Κεντρικού Ζαγορίου, του Δήμου Ζαγορίου.

-Φωτοβολταϊκό σταθμό, εγκατεστημένης ισχύος 9,99992 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 9,99992 MW στη θέση Άκτιο, της Δημοτικής Ενότητας Ανακτορίου, του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας στην Αιτωλοακαρνανία.

Ο Μητροπολίτης και η πανδημία

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος δεν είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνει πρωτοποριακές πρωτοβουλίες από τον Ιούνιο του 2014 που εξελέγη. Σχεδόν άμεσα έκανε τις απαραίτητες κινήσεις στην κατεύθυνση της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών της Ιεράς Μητροπόλεως Ιωαννίνων, παράλληλα με το σημαντικό ποιμαντικό και φιλανθρωπικό έργο του.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος έχει τηρήσει σαφή και αυστηρή στάση στο θέμα των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τον περασμένο Οκτώβριο, μάλιστα οργάνωσε Ιερατική Σύναξη κατά την οποία κορυφαίοι επιστήμονες μίλησαν για την πανδημία και για την δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η κοινωνία.

Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων απευθυνόμενος στους ιερείς ήταν ξεκάθαρος ότι «αρνητές και συνωμοσιολόγοι δεν μπορεί να έχουν θέση στην εκκλησία» και ότι «η εκκλησία δεν είναι Μεσαίωνας».

Ζήτησε δε από όλους τους ιερείς να μεταφέρουν στους πιστούς την επιστημονική πληροφορία γιατί είναι ο μοναδικός τρόπος να μην χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές.

«Δυστυχέστατα υπάρχουν άνθρωποι που αρνούνται να κατανοήσουν την σοβαρότητα της κατάστασης και του κινδύνου. Αρνούνται να κάνουν χρήση των επιστημονικών μέσων τα οποία είναι δώρα του Θεού, είναι η ευκαιρία να μην θρηνήσουμε άλλους ανθρώπους, να μην είναι γεμάτα τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ, είναι η ευκαιρία να περάσει η λαίλαπα και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα» όπως είχε τονίσει χαρακτηριστικά.

Αλλά και τα Χριστούγεννα συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας με την απόφασή του οι πιστοί να κάνουν τηλεφωνική κράτηση εντός των ενοριακών τους ναών, κάτι που είχε γίνει και κατά τη γιορτή των Θεοφανείων τον Ιανουάριο του 2021.

Ο Μητροπολίτης με εγκύκλιο που στάλθηκε σε όλους τους ιερούς ναούς έδινε συγκεκριμένες οδηγίες τόσο για το ωράριο των ακολουθιών όσο και για τον τρόπο με τον οποίο οι πιστοί θα εισέρχονται στους ναούς μετά από κράτηση θέσης, με προφανή στόχο να αποφευχθεί ο συνωστισμός λόγω της κατάστασης.

Με την τωρινή πρωτοβουλία σε σχέση με την απόκτηση βεβαιώσεων παραγωγού για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών από την ίδια τη Μητρόπολη Ιωαννίνων, αν μη τι άλλο έρχεται να καταδείξει ότι η Εκκλησία δεν είναι μόνο κοντά στην κοινωνία, αλλά «παρούσα» και στο μείζον ζήτημα της «πράσινης» ενέργειας.