Οι παγετώνες λιώνουν με πρωτοφανείς ρυθμούς, οι τροπικοί παγετώνες της Ινδονησίας ενδέχεται να εξαφανιστούν εντελώς μέχρι το 2026 και οι επιστήμονες καλούν σε δράσεις για την άμεση αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Το μέλλον μοιάζει ζοφερό για το περιβάλλον και τον άνθρωπο, ωστόσο ένα παράξενο φαινόμενο συμβαίνει στα Ιμαλάια που προβληματίζει τους επιστήμονες.

Σύμφωνα με έρευνα του Ιταλικού Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας (CNR) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Επιστημών και Τεχνολογίας της Βιέννης (ISTA) που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Geoscience αντί στην περιοχή να αυξάνεται η μέση θερμοκρασία, όπως αναμένεται εξαιτίας της περιβαλλοντικής κρίσης, αυτή παραμένει σταθερή ενώ κατά τους θερινούς μήνες μειώνεται.

«Γνωρίζουμε ότι οι επιπτώσεις της αύξησης της θερμοκρασίας εξαρτώνται από το υψόμετρο. Οι ορεινές κορυφές, όπου είναι περισσότερο αισθητή η επίδραση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, θερμαίνονται ταχύτερα», εξήγησε ο Φράνκο Σαλέρνο ερευνητής του CNR.

«Ωστόσο, ένας μετεωρολογικός σταθμός στη βάση του όρους Έβερεστ στο Νεπάλ, κατέγραψε ένα απροσδόκητο φαινόμενο: Ο μέσος όρος θερμοκρασίας παρέμεινε ύποπτα σταθερός, αντί να αυξάνεται», πρόσθετε ο επιστήμονας.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από το ιστορικό Διεθνές Εργαστήριο Παρατηρητήριο Πυραμίδα Μινόπριο Ev-K2 που βρίσκεται σε υψόμετρο 5.050 μέτρων στις νότιες πλαγιές του Έβερεστ, η θερμοκρασία δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες, γεγονός που δε συμβαδίζει με όσα πραγματικά συμβαίνουν στη περιοχή.

Οι ειδικοί, λοιπόν, αποφάνθηκαν ότι οι παγετώνες των Ιμαλαΐων έχουν την ικανότητα να προστατεύονται από την κλιματική αλλαγή χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία τους. Μέσω αυτού του μηχανισμού μειώνουν εν μέρει τους ρυθμούς τήξης και προστατεύουν το μόνιμο παγωμένος υπέδαφος και τα οικοσυστήματα που βρίσκονται στις πλαγιές τους.

«Οι παγετώνες των Ιμαλαΐων έχουν δείξει την ικανότητά τους να αυτοπροστατεύονται μειώνοντας τη θερμοκρασία στην επιφάνειά τους και στις πλαγιές», εξήγησε στο ιταλικό δίκτυο Sky TG24 ο Φράνκο Σαλέρνο του Ινστιτούτου Πολικής Επιστήμης του CNR.

«Αυτό είναι δυνατό μόνο επειδή οι παγετώνες των Ιμαλαΐων είναι ακόμη σε καλή κατάσταση. Πιθανώς στις ιταλικές Άλπεις, όπου οι παγετώνες είναι μικρότεροι, θα είχαμε δει αυτό το φαινόμενο πριν από 100 χρόνια και αυτή η ικανότητα αυτοπροστασίας έχει πλέον χαθεί», είπε ο Σαλέρνο.

Την ίδια στιγμή, η Φραντσέσκα Πελιτσότι ερευνήτρια του ISTA δήλωσε ότι η υπερθέρμανση «προκαλεί αύξηση της διαφοράς θερμοκρασίας μεταξύ του θερμότερου αέρα του περιβάλλοντος πάνω από τον παγετώνα και της μάζας αέρα που έρχεται σε άμεση επαφή με την επιφάνεια του παγετώνα. Αυτό οδηγεί σε αυξημένη ανταλλαγή θερμότητας στην επιφάνεια του παγετώνα και σε αυξημένη ψύξη της επιφανειακής αέριας μάζας. Οι ψυχρές, ξηρές αέριες μάζες στην επιφάνεια γίνονται πυκνότερες και κατεβαίνουν προς τις πλαγιές ψυχραίνοντας τα κατώτερα τμήματα των παγετώνων και τα γύρω οικοσυστήματα, τα οποία εξαρτώνται από την υγεία του ίδιου του παγετώνα».

«Ουσιαστικά, πιστεύουμε ότι η υπερθέρμανση προκαλεί αύξηση αυτών των ψυχρών αερίων μαζών -γνωστών ως καταβατικοί άνεμοι- που κατεβαίνουν από τις πλαγιές των παγετώνων και ότι αυτό το φαινόμενο μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του μόνιμου παγωμένου υπεδάφους και της περιβάλλουσας βλάστησης», συμπλήρωσε ο Νίκολας Γκιενόν, ερευνητής στο CNR και συγγραφέας της μελέτης.

Τόνισε, ωστόσο ότι αυτό δεν επιτρέπει εφησυχασμό, καθώς πρόκειται για μία «αντίδραση έκτακτης ανάγκης στην υπερθέρμανση του πλανήτη και όχι δείκτης της μακροπρόθεσμης σταθερότητας των παγετώνων».

Διαβάστε ακόμη

Επαγγελματικά ακίνητα: Αυξήσεις μόνο 3% στα ενοίκια για όλο το 2024

Υπερταμείο: Σε ένα ενιαίο cluster τα 22 περιφερειακά αεροδρόμια – Ποιοι μνηστήρες θα τα διεκδικήσουν

Η «απόβαση» των brands στις εμπορικές πιάτσες και τα ενοίκια: 290 ευρώ/τ.μ. στην Ερμού και 140 ευρώ/τ.μ. στην Τσιμισκή

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ