Σε ένα ενιαίο cluster θα «πακεταριστούν» τα 22 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας από το Υπερταμείο, προκειμένου να προκηρυχτεί ο διαγωνισμός έως το καλοκαίρι του 2024. Πρόκειται για αεροδρόμια σε νησιωτικούς κυρίως προορισμούς, τα οποία δεν εντάχθηκαν στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας που έχει αναλάβει η Fraport Greece, με εμπορικά όμως χαρακτηριστικά για κάποια από αυτά όπως είναι η Πάρος, η Νάξος, η Χίος, η Σύρος αλλά και άλλα μικρότερα που θα ήταν αδύνατο υπό άλλες συνθήκες να προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές που βρίσκονται κοντά στον διαγωνισμό, υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για τα 22 ελληνικά αεροδρόμια από τους μνηστήρες που συμμετέχουν στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας που είναι οι ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις Egis-Aerports de la cote d’Azur, Fraport –Delta-Pileas, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-GMR και την Μυτιληναίος-Corporation America Airports. Κάποιοι μάλιστα θεωρούν δεδομένη την συμμετοχή στο διαγωνισμό της Fraport  και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-GMR  εκτιμώντας ότι έχουν όλο το capacity για να ανταποκριθούν και σε αυτή την διαγωνιστική διαδικασία.

Το Υπερταμείο σε συνεργασία με τους συμβούλους του εξετάζει το ενδεχόμενο να μετατραπεί το αεροδρόμιο της Αγχιάλου σε Cargo, λόγω ελλείμματος της χώρας σε αντίστοιχες  υποδομές. Αν προχωρήσει ο συγκεκριμένος σχεδιασμός, δεν αποκλείεται το συγκεκριμένο αεροδρόμιο ακόμη και να εξαιρεθεί από το cluster των 22 αεροδρομίων. Το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν επαφές με πιθανούς επενδυτές που εξειδικεύονται σε ανάλογες υποδομές όπως για παράδειγμα  η Emirates προκειμένου να διερευνηθεί το ενδιαφέρον τους να αποκτήσουν ένα κόμβο μεταφοράς εμπορευμάτων  στην ΝΑ Ευρώπη.

Το Υπερταμείο προχωρεί σε αυτό το στάδιο στην κατάρτιση των τευχών της προκήρυξης, με στόχο να βγει ο διαγωνισμός στον αέρα μέσα στους επόμενους μήνες και να γίνει όσο γίνεται πιο ελκυστικό το νέο πακέτο των περιφερειακών αεροδρομίων που αφήνουν ένα μεγάλο κοινωνικό αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες.

Τα 22 αεροδρόμια που θα ενταχθούν στο συνολικό πακέτο είναι: Χίος, Αλεξανδρούπολη, Άραξος, Κάρπαθος, Λήμνος, Ιωάννινα, Μήλος, Νάξος, Πάρος, Ικαρία, Κύθηρα, Λέρος, Σητεία, Ν. Αγχίαλος, Κάλυμνος, Σκύρος, Σύρος, Αστυπάλαια, Καστελόριζο, Καστοριά, Κάσος και Κοζάνη.

Διαβάστε ακόμη

Επίσκεψη Ερντογάν: Με διάθεση συνεργασίας η ελληνική κυβέρνηση στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Τουρκία

Επαγγελματικά ακίνητα: Αυξήσεις μόνο 3% στα ενοίκια για όλο το 2024

Η «απόβαση» των brands στις εμπορικές πιάτσες και τα ενοίκια: 290 ευρώ/τ.μ. στην Ερμού και 140 ευρώ/τ.μ. στην Τσιμισκή

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ