Σε «αναβάπτιση» των αδειών για το φιλόδοξο «Aigaio Porject» προχώρησε η Eunice Energy Group, δείχνοντας την πρόθεση του ομίλου να εισέλθει σε φάση σταδιακής υλοποίησης του έργου, στο βαθμό βεβαίως που θα μπορέσει να ξεπεραστεί το ζήτημα της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του.

Με βάση τις αποφάσεις της ΡΑΕ στις 28 Μαΐου εκδόθηκαν Βεβαιώσεις Παραγωγού Ειδικού Έργου (σε αντικατάσταση των σχετικών αδειών παραγωγής που χρονολογούνται από το 2011) για τα τρία σκέλη του project.
Ειδικότερα, οι άδειες που είναι στο όνομα της θυγατρικής «Κυκλαδικά Μελτέμια» αφορούν:

-αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 282 MW σε Οφιδούσα, Ποντικούσα, Λεβίθα, Κίναρο, Γλάρο, Λιάδη και Πλάκα, των Δημοτικών Ενοτήτων Αμοργού, Αστυπάλαιας και Λέρου.

αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 240 MW σε Παχειά, Μάκρα, Κουτσομύτη, Κουνουποι, Μεγ. Αδελφός, Μικ. Αδελφός, Σύρνα, Στεφανα, Πλακίδα, Μεσονήσι, Μεγ. Σοφράνο, Μικ. Σοφράνο και Σοχα των Δημοτικών Ενοτήτων Ανάφης και Αστυπάλαιας

αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 60 MW σε Παχειά, Κανδελιούσα και Περγούσα της Δημοτικής Ενότητας Νισύρου.

Για τις τρεις παραπάνω άδειες υποβλήθηκαν από την εταιρεία αιτήσεις τροποποίησης, τον περασμένο Μάρτιο, ως προς τη μείωση των ορίων των γηπέδων εγκατάστασης, οι οποίες και έγιναν δεκτές από την ΡΑΕ.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση του έργου αυτή προβλέπεται ότι θα καλυφθεί από την εταιρεία «Κυκλαδικά Μελτέμια» μέσω τραπεζών ή και επιχορήγησης καθώς και από τη μητρική Eunice Wind Park Holdings Ltd μέσω χρήσης ιδίων κεφαλαίων.

Σημειώνεται ότι η «Κυκλαδικά Μελτέμια» από τον Ιανουάριο του 2021 έχει προχωρήσει σε τρεις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, συνολικού ύψους 329.000 ευρώ, με το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας να ανέρχεται σε 2.179.000 ευρώ.

Το «Aigaio Project»

Υπενθυμίζεται ότι το «Aigaio Project» προβλέπει την ανάπτυξη 138 ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 582 MW, σε 23 νησίδες των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων.

Η διασύνδεση του έργου έχει συμπεριληφθεί στο δεκαετές αναπτυξιακό σχέδιο του ENTSO-E υπό τον τίτλο “Project 293 – Southern Aegean Interconnector”. Επιπλέον, συμπεριλήφθηκε από το 2014 στο “The Ten-Year Network Development Plan, TYNDP” με τον διακριτικό τίτλο “Southern Aegean Interconnector (SAI)” και παρέμεινε με επιτυχία τόσο στην ενημέρωση του 2016 (TYNDP 2016) όσο και στην πρόσφατη λίστα του 2018 (TYNDP 2018).

Ωστόσο, πριν έναν χρόνο, στις 24 Μαΐου 2021, με απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής του ΥΠΕΝ απορρίφθηκε το αίτημα για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου, το οποίο είχε ήδη περικοπεί και προέβλεπε την εγκατάσταση 106 ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 486 MW σε 14 ακατοίκητες νησίδες.

Το ΥΠΕΝ επικαλείτο, ειδικότερα, το γεγονός ότι το σύνολο του προτεινόμενου έργου εμπίπτει εντός προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura 2000 και συγκεκριμένα εντός έξι Ζωνών Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) και εντός τεσσάρων Ειδικών Ζωνών Διατήρησης (ΕΖΔ) όπως επίσης και εντός έξι Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά της Ελλάδας (ΣΠΠΕ).

Τα υβριδικά έργα

Με βάση αντίστοιχες αποφάσεις της ΡΑΕ του 2020 η Eunice Ferousa S.A. προωθεί την δημιουργία δύο υβριδικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ο πρώτος εγγυημένης ισχύος 0,05 MW, θα αποτελείται από αιολικό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 0,05 MW και φωτοβολταϊκό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 0,05 MW στη θέση Βουνιάς της Ανάφης.

Ο δεύτερος εγγυημένης ισχύος 0,4 MW, θα αποτελείται από αιολικό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 0,8 MW και φωτοβολταϊκό σταθμό εγκατεστημένης ισχύος 0,15984 MW στη θέση Παχύ της Τήλου.

Για τα δύο παραπάνω έργα η εταιρεία υπέβαλε στη ΡΑΕ επίσης αιτήσεις τροποποίησης ως προς τη μείωση των ορίων των γηπέδων εγκατάστασης.