Ενέργεια & Περιβάλλον

Ευάγγελος Μυτιληναίος: «Σε 3 χρόνια θα έχουμε 4 GW από ΑΠΕ και αέριο»

  • newsroom


Οι φιλόδοξοι στόχοι του ομίλου και ο δρόμος για παραγωγή «πράσινου αλουμινίου» το 2030

Στις δεσμεύσεις της Mytilineos που προβλέπουν μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 75% έως το 2030 και μηδενικό αποτύπωμα το 2050, αλλά και στις προτεραιότητες της όσον αφορά τη μεταλλουργία και την ενέργεια αναφέρθηκε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος, κατά το σημερινό ESG Summit Net Zero Action.
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος τόνισε ότι η πρόσφατη εξαγορά του χαρτοφυλακίου ηλιακών έργων και έργων αποθήκευσης ενέργειας θα επιφέρει σε 3 χρόνια ισορροπία στην παραγωγική δυναμικότητα του ομίλου, με 2000MW αερίου και 2000MW ΑΠΕ. Επισήμανε ωστόσο ότι για την πλήρη αντικατάσταση του αερίου από ΑΠΕ, θα χρειαστούν 10 με 15 χρόνια.

«Χρειάζονται νέα εργαλεία»

«Πρέπει να είμαστε τολμηροί στο σχεδιασμό νέων καινοτόμων εργαλείων που υποστηρίζουν δράσεις μετάβασης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Αυτό σημαίνει ότι οφείλουμε να κοιτάζουμε και την πλευρά της κατανάλωσης ιδιαίτερα όσον αφορά τις βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι η αειφορία είναι ένας ευρύτατος όρος όπου η κλιματική αλλαγή έχει μεγάλο ρόλο. Το ίδιο όμως οι θέσεις εργασίας και η οικονομική βιωσιμότητα των εταιρειών», επισήμανε χαρακτηριστικά.
Για το εάν και άλλες εταιρείες του κλάδου θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Mytilineos τόνισε ότι «στην Ελλάδα περάσαμε από μια πολύ σοβαρή κρίση χρέους τα τελευταία δέκα χρόνια και ο βασικός προβληματισμός των επιχειρήσεων ήταν απλά να επιβιώσουν. Τώρα η κατάσταση αρχίζει να βελτιώνεται και εκτιμώ ότι οι επιχειρήσεις θα εξετάσουν περισσότερο την ανταπόκρισή τους στα κριτήρια ESG. Πολλές επιχειρήσεις όμως, δεν το γνωρίζουν καν και θα πρέπει να εκπαιδευτούν πάνω στους στόχους του ESG και πώς πρέπει να κινηθούν».

Το «πράσινο αλουμίνιο»

Σε ό,τι αφορά τον κλάδο του αλουμινίου, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος μίλησε για «μια τεράστια τάση παγκόσμια να μετασχηματιστεί η παραγωγή του αλουμινίου, που είναι εντάσεως ενέργειας, σε έναν πράσινο κλάδο». Αναφέροντας παράλληλα ότι υπάρχουν ήδη συμβάσεις με καταναλωτές για πράσινο αλουμίνιο, το οποίο δηλαδή παράγεται από πράσινη ενέργεια» Εκτίμησε ότι έχουν γίνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και ότι το 2030 η Mytilineos θα παράγει μόνο πράσινο αλουμίνιο.

«Δεν υπάρχει δίλημμα μεταξύ κερδοφορίας και περιβάλλοντος»

Όσον αφορά το αν υπάρχει δίλημμα μεταξύ των περιβαλλοντικών πολιτικών και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε «απόλυτα πεπεισμένος ότι δεν τίθεται δίλημμα ανάμεσα σε φιλικές πολιτικές για το περιβάλλον και την κερδοφορία των επιχειρήσεων».
Όπως ανέφερε, «αν αξιοποιήσουμε καινοτόμες ιδέες, νέες τεχνολογίες και τα μυαλά των ανθρώπων μας, τότε μπορούμε να πετύχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα με καλύτερης ποιότητας προϊόντα και χαμηλότερο κόστος».

Διαβάστε επίσης: 

Επιστρεπτέα προκαταβολή 6: «Στο κόλπο» και οι νεοσύστατες επιχειρήσεις χωρίς τζίρο 

Cosco: Αντέχει ο Πειραιάς την κρίση – Γιατί χρειάζονται νέες επενδύσεις 

H απότομη άνοδος της τιμής του πετρελαίου και οι προβλέψεις για την επόμενη μέρα